Menu

Strafschoppen nekken Ajax 2 ook tegen Vitesse 2

Binnen vijf dagen twee halve finales spelen. Het is maar weinig voetbalteams gegeven, maar Ajax 2 kreeg het voor elkaar. Al was de ambiance van deze halve finale heel anders dan die van de vorige. Vrijdagavond speelde Ajax 2 voor bijna 20.000 mensen de halve finale in de grote Amstel Cup en dinsdagavond moest Ajax 2 aantreden in Rheden voor het halve finaleduel in de Amstel Cup voor tweede elftallen tegen Vitesse 2. Ook nu bleef het in de reguliere speeltijd en na verlenging gelijk, 1-1. In de penaltyserie was Vitesse de sterkste.

Na een fantastische wedstrijd verloor Ajax 2 uiteindelijk via strafschoppen van FC Utrecht. Maar treuren deden de jongelingen nauwelijks, want ze konden terugkijken op een geweldige prestatie. Dat de finale niet werd gehaald, was uiteraard een teleurstelling. Het zal immers niet snel weer gebeuren dat Ajax 2 nog een keer verder komt dan bijvoorbeeld PSV in de Amstel Cup.

Om toch in een bekerfinale te komen, moest dinsdagavond in Rheden worden gewonnen van de reserves van Vitesse. Maar na een kwartier op een verschrikkelijk slecht gespeeld te hebben, was Vitesse al drie keer in kansrijke positie voor het Ajax-doel opgedoken. Daarvan zette de thuisploeg geen enkele mogelijkheid om in een doelpunt.

Daardoor gewaarschuwd paste trainer Jan Olde Riekerink zijn opstelling enigszins aan. Kwame Quansah ging achter Nando Rafael spelen, Gabriel Mofokeng kwam als rechtsback dieper te staan waardoor Ruud Kras in de opbouw als een rechtsback fungeerde. Het wierp vruchten af.

Want in de twintigste minuut rondde Quansah de voorzet van Jason Culina zorgvuldig af, 0-1. Ajax speelde in die fase verzorgder dan het opportunistische Vitesse, dat door die instelling af en toe wel gevaarlijk werd. Een halve minuut voor rust kwamen de gastheren op gelijke hoogte, 1-1.

In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld gelijk. Combineren was voor Ajax 2 door het slechte veld nauwelijks te doen, maar toen Vitesse twee spelers kwijtraakte vanwege rode kaarten - beide spelers begingen overtredingen op Kiran Bechan - kreeg Ajax mogelijkheden.

Van rustig positiespel was echter geen sprake. Vitesse bleef met twee snelle spitsen spelen, waardoor Ajax altijd een extra speler achterin moest houden. De kansen die er wel kwamen, gingen er niet in.

Dat gebeurde ook niet in de verlenging, waardoor strafschoppen opnieuw de beslissing moesten nemen. Olde Riekerink: ,,De beleving bij die penalty┬┤s was zo anders dan vrijdag tegen Utrecht. Toen stond iedereen schouder aan schouder. Nu waren het individuen die bij elkaar stonden." Ajax miste de eerste twee penalty┬┤s en omdat Vitesse slechts een keer de strafschop onbenut liet, gaan de Arnhemmers naar de finale. ,,Ik kan het de jongens niet verwijten", aldus Olde Riekerink. ,,Zo'n wedstrijd van vrijdag hakt er toch in. Ik kan met deze uitschakeling leven. Na een kwartier hadden we al met 3-0 achter kunnen staan en op basis daarvan verdiende Vitesse de winst. Nu kunnen wij ons weer richten op wat bij het begin van het seizoen al de prioriteit had, het kampioenschap."

En in die titelrace treft Ajax in de eerstvolgende wedstrijd, op zaterdag 13 april, Jong PSV. In de beloftencompetitie leidt Ajax met 41 punten uit 18 wedstrijden, voor Feyenoord (19-39) en Vitesse (18-35). PSV is vijfde met 29 uit 19.