Menu

Stralende trainer en spelers koesteren resultaat

Stralend kwamen trainer Ronald Koeman en zijn spelers van het veld. Met een 0-2 overwinning op Lyon, toch de ploeg die het hoogst stond aangeschreven in poule D, kan Ajax zeker thuiskomen. ,,Misschien hebben we te veel gekregen", relativeerde Koeman de zege. ,,Maar ik ben blij. Dit is een fantastisch resultaat."

,,De eerste doelstelling is gehaald", sprak Koeman na afloop. ,,We hebben Europees voetbal gehaald én we zijn ook nog dicht bij de tweede ronde van de Champions League. Want normaal gesproken moeten we winnen van Inter. Maar het is een prettig gevoel dat dat niet met twee doelpunten verschil hoeft te zijn. Daarnaast heb ik zo mijn twijfels of Lyon wel bij Rosenborg wint."

,,Vandaag hebben we misschien te veel gekregen, maar we winnen twee keer van de sterkste in de groep en spelen twee keer gelijk tegen de zwakste. Dat is voetbal. Het kan soms raar lopen."

Goudhaantje van de avond werd Rafael van der Vaart, hij schoot immers in de blessuretijd de bevrijdende tweede treffer binnen. ,,Ik kan me niet beter voelen dan zoals ik me nu voel", aldus een stralende Van der Vaart. ,,Conditioneel ben ik nog niet honderd procent. Dat merkte ik al bij de eerste ademhaling in het veld. Maar balgevoel verlies je nooit. Het was wel een rare wedstrijd om in te vallen. Ik kwam erin om als tweede spits de bal in de ploeg te houden. Maar kort daarna ging Chivu er met een rode kaart af, kwamen we met tien man te spelen en was ik opeens de diepste spits. Dat was dus een vreemd moment. Ik zat al een tijdje te hopen op een doelpunt. Ik had immers al een kansje gehad. Van mijn knie heb ik helemaal geen last gehad."

Ook Joey Didulica voelde geen pijn. De doelman glom zo mogelijk nog meer dan de doelpuntenmaker. ,,Dit was op dit niveau mijn beste wedstrijd ooit.", was de enthousiaste reactie van de Australiër, die vanmorgen hoorde dat hij zou spelen. ,,De beste verdediger vanavond vond ik Bergdolmo. Hij maakte het voor mij een stuk makkelijker. En nadat Chivu eruit moest dacht ik alleen 'this is survival'. Ik moest er nog een schepje bovenop doen. En het vermeende doelpunt? Vanuit mijn perspectief zat die bal er niet in."

Dat zei de aanvoerder ook. Chivu: ,,Ik weet heel zeker dat die bal niet over de lijn was. Daar ben ik honderd procent van overtuigd. Bij dat moment wachtte ik op Didulica en ik wist niet dat er een man in mijn rug stond. Ik zal wel gecoacht zijn, maar door het lawaai heb ik het niet gehoord. En die rode kaart. Je kunt zeggen dat het overtreding was, maar dat ik een rode kaart zou krijgen had ik niet verwacht. Ik begreep het ook niet. In de rust zei ik nog tegen de jongens 'pas op voor die scheidsrechter, want hij is aan het zoeken'. Uiteindelijk was ik dus zelf het slachtoffer. Het belangrijkste is dat we vandaag hebben gewonnen. Dat is belangrijker dan dat ik er niet bij ben tegen Inter. Ik ben ondergeschikt aan die wedstrijd."