Menu
Stress graadmeter voor trainingsarbeid

Stress graadmeter voor trainingsarbeid

Ajax volgt in Qatar een intensief trainingsprogramma. Aan het performance team van Ajax de taak om te zorgen dat iedereen in topconditie is aan de start van de tweede seizoenshelft. En ook dat niemand in het rood komt. Hoe doe je dat? Het antwoord lijkt eenvoudig: follow the stress.

Iedere ochtend als een Ajacied wakker wordt, plakt hij één elektrodensticker op zijn duim, één op zijn hoofd, hij doet een hartslagmeter om en laat zich vier minuten doorlichten. Alle signalen en data worden via bluetooth naar een app gestuurd op de telefoon van de speler. De data is ook meteen in te zien door de staf van Ajax. Deze systemen - de Omegawave en adidas team elite – geven een schat aan informatie over hoe de speler ervoor staat.

,,Op deze manier meten we eigenlijk het stressniveau van de spelers”, zegt performance trainer Bjorn Rekelhof. ,,Aan de hand van die stressindicatoren kunnen we goed zien hoe spelers zijn hersteld van een inspanning de dag eerder. Vooraf hebben we een trainingsplan, maar met deze informatie kunnen we het plan bijstellen: die speler moet het even rustig aan doen, die kan juist wel weer wat extra arbeid leveren.”

Continu is er overleg over de Ajacieden. Continu is er overleg over de Ajacieden.

Waar vroeger de hartslagmeter dé indicator was voor trainingsarbeid, is dit tegenwoordig eigenlijk niet meer voldoende. ,,De hartslagmeter meet eigenlijk alleen de stress van het hart”, zegt Rekelhof. ,,Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met andere onderdelen van het lichaam. Voor een voetballer is het centrale zenuwstelsel misschien nog wel belangrijker. Stresswaarden geven een beeld van het hele lichaam. Alles wordt meegenomen, lichamelijke stress, maar ook mentale stress. Als je slecht hebt geslapen, of ruzie hebt gehad met je vriendin, kan dat effect hebben op je lichaam.”

Vanwege de dataverwerking en het monitoren van deze systemen is vanuit het performance team inspanningsfysiologe Vosse de Boode voor het eerst mee bij een trainingskamp van Ajax 1. De gegevens van de selectie worden heel overzichtelijk weergegeven op een iPad. Rekelhof pakt 'm erbij. ,,Hier zie je dat de selectie is opgedeeld in drie groepen: poor, moderate en excellent. Je kunt dan eenvoudig inzoomen op een speler en precies kijken hoe hij er voor staat.”

Als voorbeeld pakken we Thulani Serero. Hij is één van de spelers die momenteel aan de bovenkant zit. ,,Je kunt zien dat hij heel goed hersteld is van de training van woensdag. Deze training is iets te licht voor hem, dus hij kan extra oefeningen doen.” Ook Nicolai Boilesen zit in de hoogste groep, omdat hij herstellende is van een blessure, zal hij zichzelf niet meteen voorbij rennen. ,,De metingen zeggen heel veel, maar niet alles. Het blijft mensenwerk. Daarom hebben we elke dag overleg hierover met Don (de Winter, teamarts, red.) en de fysio's die mee zijn. Als een speler een klacht heeft, moeten we daar natuurlijk heel goed naar kijken.”

Tijdens de training zelf wordt de stress niet gemeten. Dat is toekomstmuziek. Wel wordt de hartslag bijgehouden en berekent een GPS-tracker de snelheid, het acceleratievermogen en de afstand die een speler aflegt. ,,Door de metingen in de ochtend weten we wat de hartslagmarges zijn van de spelers. Zo zien we ook tijdens de training of ze daar overheen gaan en kunnen we bijsturen waar nodig.”

Door de spelers op deze manier te monitoren, biedt Ajax per speler een optimaal trainingsprogramma. En nog een voordeel: ook de kans op spierblessures wordt fors verkleind. Kortom: follow the stress en de ideale voorbereiding op de tweede seizoenshelft komt vanzelf bovendrijven.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Tijdens de training worden de verrichtingen van de spelers bijgehouden. Tijdens de training worden de verrichtingen van de spelers bijgehouden.
De GPS-tracker wordt bij de Ajacieden in de nek geklipt. De GPS-tracker wordt bij de Ajacieden in de nek geklipt.
Zivkovic kijkt bij Vosse de Boode hoeveel arbeid hij heeft verricht. Zivkovic kijkt bij Vosse de Boode hoeveel arbeid hij heeft verricht.