Menu
Strijd tegen zwarthandel tickets gaat door

Strijd tegen zwarthandel tickets gaat door

Al geruime tijd zijn de KNVB en de clubs in het betaald voetbal actief bezig om de zwarthandel in voetbalkaarten aan te pakken. Strijd tegen zwarthandel gaat onverminderd verder. De KNVB en de clubs steunen daarom het wetvoorstel doorverkoop toegangskaarten.

Al geruime tijd zijn de KNVB en de clubs in het betaald voetbal actief bezig om de zwarthandel in voetbalkaarten aan te pakken. Het kopen en met enorme winst doorverkopen van deze kaarten heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Professionele organisaties doen er alles aan om in de voorverkoopperiode zo veel mogelijk kaarten voor uiteenlopende evenementen te bemachtigen. Deze worden vervolgens opnieuw aangeboden met een enorme toeslag; soms tot wel 10 keer de oorspronkelijke waarde! Hierdoor wordt het voor de consument steeds lastiger om kaarten voor de normale prijs te kopen. Maar niet alleen de supporters worden door zwarthandel in voetbalkaarten benadeeld; ook de clubs kampen met de gevolgen. Zij worden geconfronteerd met ontevreden supporters, die vaak niet in de gaten hebben dat zij hun tickets niet bij een officieel verkooppunt hebben gekocht.

Naast de exorbitante prijzen voor kaartjes, maken de KNVB en de clubs zich ook zorgen om de veiligheid van de supporters. Het aankooprecht dat gekoppeld is aan de Seizoen- of Club Card zorgt ervoor dat groepen supporters van elkaar gescheiden kunnen worden. Zodra kaarten via de legale weg worden gekocht en vervolgens illegaal worden doorverkocht, wordt dit systeem echter volledig ondermijnd. Er wordt door de zwarthandelaren immers alleen vanuit de prijs geredeneerd, en niet vanuit de veiligheid van de voetbalfans. Dit heeft in het verleden al meerdere malen geleid tot confrontaties in en rondom de stadions. De KNVB en de clubs zijn van mening dat deze torenhoge prijzen en de ondermijning van de veiligheidsorganisatie absoluut niet thuishoren in het Nederlandse voetbal.

De middelen van de KNVB en de clubs om zwarthandel tegen te gaan zijn echter begrensd. Zo heeft de bond bijvoorbeeld geen officiële opsporingsbevoegdheid en kan zij illegale praktijken niet zelf bestraffen. De KNVB en de clubs ondersteunen daarom het initiatiefwetsvoorstel 'doorverkoop toegangskaarten' dat door de Tweede Kamerleden Gerkens (SP) en Van Vroonhoven-Kok (CDA) is opgesteld. Deze wet zal zwarthandel in Nederland harder, en vooral effectiever aanpakken. Hier heeft niet alleen de voetbalsupporter profijt van, maar óók consumenten van popconcerten en andere evenementen.

Het initiatiefwetsvoorstel wordt komende week in de Tweede Kamer behandeld. Kort gezegd houdt het voorstel in dat op de toegangskaarten voor Nederlandse evenementen de oorspronkelijke verkoopprijs moet worden vermeld. Daarnaast mogen deze kaarten niet te koop worden aangeboden of worden verkocht tegen een hogere prijs dan deze oorspronkelijke verkoopprijs. De verkoper mag nog wél maximaal 10 procent aan administratiekosten en verzendkosten in rekening brengen, maar alleen als deze kosten rechtstreeks voortvloeien uit de koop van het kaartje.

Officiële verkooppunten
Supporters kunnen tickets voor wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal kopen via de online ticketshop van hun favoriete club (Nederlands elftal via www.onsoranje.nl) en de ruim 425 TicketBox verkooppunten. Kijk voor meer informatie omtrent ticketverkoop, zwarthandel, KNVB Standaardvoorwaarden of voor het geven van reacties op www.ticketbox.nl. Ook is meer informatie over het kopen van tickets via officiële verkoopkanalen te vinden op www.weetwaarjekoopt.nl