Menu
Strijdend Oranje ten onder tegen Portugal

Strijdend Oranje ten onder tegen Portugal

Het Nederlands elftal is in de achtste finale van het WK uitgeschakeld door Portugal. Oranje, met Wesley Sneijder in de basis en John Heitinga als invaller, verloor zondagavond in Neurenberg met 0-1. De enige treffer werd halverwege de eerste helft gemaakt door Maniche. Scheidsrechter Ivanov speelde een dubieuze rol met vier rode kaarten en een hele reeks gele.

Voor Oranje zit het wereldkampioenschap er op. Onder leiding van bondscoach Marco van Basten slaagde de ploeg er niet om zondagavond tegen Portugal de kwartfinale te bereiken: 1-0. Oranje speelde in Neurenberg een duel op leven en dood. Vooral na rust werd het duel ontsierd door bikkelhard voetbal.
Scheidsrechter Valentin Ivanov had zijn handen vol om de wedstrijd nog enigszins in goede banen te leiden. Iets dat uiteindelijk mislukte. De Rus gaf gele kaarten en rode kaarten alsof ze gratis waren. Na negentig minuten stond de teller op negen gele kaarten en vier rode, die allen na twee keer geel tot stand kwamen.
Nederland slaagde er ook tegen Portugal niet in om het door Van Basten gepredikte spel - aanvallend en dwingend voetbal - te spelen. In de eerste ronde werd gewonnen van Ivoorkust en Servië en Montenegro en speelde het elftal gelijk tegen een verbouwd
Argentinië. De strijd met Portugal maakte duidelijk dat Van Basten bij zijn aantreden niet voor niets het EK van 2008 als ultieme doel stelde.
Voor Oranje was het duel tegen Portugal een emotioneel weerzien met de ploeg die het hen twee jaar geleden de weg versperde naar de finale van het Europees kampioenschap. Portugal won destijds in Lissabon met 2-1, in een wedstrijd waarin Nederland eigenlijk niets in te brengen had.

Zondagavond waren de krachtsverhoudingen minder scherp, al was er na rust nauwelijks meer sprake van een voetbalduel. De wedstrijd begon al direct hard. Boulahrouz had geluk dat hij na zeven minuten niet van het veld werd gestuurd toen hij zijn noppen in het bovenbeen van Cristiano Ronaldo plantte. De buitenspeler speelde nog 25 minuten door, maar bleek uiteindelijk te geblesseerd om het duel te vervolgen.
Portugal stond toen al met 1-0 voor. Portugal sneed in de 23e minuut door de verdediging van Oranje, waarna Maniche de openingstreffer maakte. De middenvelder van Chelsea omspeelde André Ooijer en schoot vervolgens onhoudbaar in. Nederland had het in die fase moeilijk met Portugal. Luiz Felipe Scolari, die in 2002 Brazilië naar de wereldtitel leidde, heeft van de Portugezen een moeilijk te kloppen eenheid gesmeed. Oranje kreeg in de eerste helft twee kansen. Van Bommel schoot al in de tweede minuut vanuit kansrijke positie voorlangs. In de 37e minuut kapte en draaide Robin van Persie zich vrij voor keeper Ricardo. Maar ook zijn inzet miste de juiste richting.

In de tweede helft gloorde er hoop voor de equipe van Marco van Basten. Een paar seconden voor het rustsignaal maakte Costinha op het middenveld een domme handsbal en werd door scheidsrechter Valentin Ivanov pardoes met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.
Oranje kon precies een kwartier profiteren van het cijfermatige voordeel. Nederland drong Portugal ver terug, maar verzuimde te scoren. Phillip Cocu was het dichtst bij; hij trof in de 49e minuut de lat. Scheidsrechter Ivanov herstelde daarna het evenwicht. Luis Figo deed in de 63e minuut of hij op de elleboog van Boulahrouz liep, waarna deze ook zijn tweede gele kaart kreeg. Van Basten loste dat verdedigende probleem op door Mark van Bommel op te offeren en Ajacied John Heitinga op de positie van Boulahrouz te posteren. Daarna ontspon zich een duel dat bol stond van de opstootjes. Deco werd nog heengezonden en Ivanov toverde de ene na de andere gele kaart uit zijn borstzak. Nadat de gemoederen enigszins tot bedaren waren gekomen, kon Oranje opnieuw geen gebruik maken van het voetballen met een man meer. Nederland drong aan, kreeg kansjes, maar scoorde niet, waarmee de vroege uitschakeling definitief een feit werd. In blessuretijd werd ook Van Bronckhorst nog uit het veld gestuurd.

Portugal - Nederland 1-0 (1-0). 22. Maniche 1-0. Scheidsrechter: Ivanov (Rus). Toeschouwers: 41.000. Rode kaart: 45. Costinha (2x geel/Portugal), 78. Deco (2x geel/Portugal), 63. Boulahrouz (2x geel/Nederland), 90. Van Bronckhorst (2x geel/Nederland). Gele kaart: Maniche, Petit, Figo, Ricardo, Valente (Portugal), Van
Bommel, Sneijder, Van der Vaart (Nederland).
Portugal: Ricardo; Miguel, Meira, Carvalho en Valente; Costinha, Deco en Maniche; Figo (84. Tiago), Pauleta (46. Petit) en Ronaldo (34. Simao).
Nederland: Van der Sar; Boulahrouz, Ooijer, Mathijsen (56. Van der Vaart) en Van Bronckhorst; Van Bommel (67. Heitinga), Sneijder en Cocu (84. Vennegoor of Hesselink); Van Persie, Kuijt en Robben.

Bron: ANP
Foto: Proshots/Stanley Gontha