Menu

Strijdplan Ajax in nevelen gehuld

In dit stadion trainde de Ajax-selectie dinsdagochtend. Het is niet het Parken-stadion waar de wedstrijd wordt gehouden

In het Gladsaxe stadion, aan de rand van Kopenhagen, traint Ajax vanochtend ter voorbereiding op het Europese treffen van morgen tegen de plaatselijke FC. De oefensessie vindt plaats bij de plaatselijke AB. De club komt uit in de hoogste liga en bij AB Kopenhagen is Per Frimann de algemeen manager, zeg maar een manusje –van-alles op hoog niveau. Ajax wordt door de Deense oud-international, die hoogspersoonlijk de poort open doet, ontvangen. Ajax’ team manager David Endt is een oude bekende van Frimann en het weerzien is hartverwarmend.

De manager van Akademik BoldKlub kwam vanaf 1982 zelf acht jaar lang uit voor het Belgische Anderlecht en zijn carriere bracht hem later in de Europese Commissie, waar hij de belangen van Denemarken vertegenwoordigde. ‘AB Kopenhagen speelde vroeger in het centrum van de stad,’ begint hij meteen te vertellen. ‘ Met de verhuizing naar de rand van Kopenhagen zijn we onze wortels kwijtgeraakt. Maar gelukkig hebben we in heel Denemarken veel fans, vooral veel studenten.’

Bij het betreden van de met dauw bedekte grasmat vraagt Frimann aan Adriaanse of de doelen goed staan. De goals staan op de zestien meterlijnen geposteerd. ‘Prima,’ antwoordt de trainer-coach. ‘Pius, dat hebben ze speciaal voor jou gedaan,’ grapt Co naar de kleine rechtsbuiten Ikedia. ‘Hoef je niet zover te lopen.’ De Nigeriaanse man lacht van oor tot oor.

Onder een zacht herftszonnetje begint de sessie met warmlopen, rekken en strekken. De massaal toegestroomde Deense en Zweedse pers (Zlatan!) zien met verbazing de volgende oefenvorm aan. Tikkertje, waarbij de speler in balbezit niet getikt kan worden. De Ajacieden met hes jagen de anderen op. Het gekrioel van spelers die door elkaar heen rennen is verwarrend. De laatste weken moeten tegenstanders van Ajax hetzelfde hebben ervaren. De Deense persmannen en -vrouwen snappen er in ieder geval niets van.

De volgende oefening, na een paar rondootjes, biedt meer soelaas voor het journaille dat uiteraard graag wil weten wat de tactische plannen van Co Adriaanse zijn. Bij een oefening passt Chivu vanuit het centrum naar de flanken, De Cler en Trabelsi zetten voor op een duo dat in komt lopen om af te ronden.

Op de ene helft staan spelers die de laatste weken veelal samen succes hebben gehad: Grim, Chivu, Yakubu, Trabelsi, De Cler, Van der Vaart, O’Brien, Van der Meyde, Wamberto en... Zlatan. Ontbreekt nog één naam. En dat maakt het lastig voor de spionnen die het strijdplan willen ontdekken.

Komt Bergdolmo bij dit rijtje en gaat Ajax dus spelen zoals de laatste duels? Komt Machlas erbij als tweede spits, waardoor de rol van spelers als Van der Vaart en Wamberto anders zal zijn? Of is juist de Griek morgen de enige spits, omdat Zlatan de komende vier competitiewedstrijden door zijn schorsing onbruikbaar is? Vanavond, in het immense Parken-stadion, zal het geheim ook niet worden onthuld. Het stadion wordt hermetisch afgesloten voor de avondtraining van Ajax.

Na afloop van de training trachten de vertegenwoordigers van de media met blije gezichten de tactiek alsnog uit de mond van Adriaanse te horen. Ondanks de milde temperatuur komen ze van een koude kermis thuis. ‘ Veel Zweden zijn speciaal naar Kopenhagen afgereisd om Zlatan te zien spelen. Gebeurt dat ook?’ vraagt een Zweedse tv-verslaggever aan Co.

‘Het kan zijn dat ze hun dure geld voor niets hebben besteed,’ hult Adriaanse zich in nevelen. ‘Hij weet zelf ook nog niet of hij speelt en dat geldt voor al zijn collega’s. Vanavond vertellen we de jongens pas hoe we gaan spelen.’

Geduldig legt Co uit wat hij van Zlatans kwaliteiten vindt en hoe het Ajax de laatste maanden is vergaan. De ene na de andere microfoon wordt onder zijn neus geduwd. ‘Heeft elk eiland hier een eigen zender?’ verzucht hij na voor de tiende keer hetzelfde verhaal verteld te hebben. Onvermoeibaar blijft Co tekst en uitleg geven, zodat de Scandinavische media uiteindelijk tevreden het pitoreske stadionnetje van AB Kopenhagen verlaten. Ondanks dat ze nog steeds geen idee hebben van de tactische plannen van Ajax.