Menu
Strijdvaardig Ajax verslaat Vitesse

Strijdvaardig Ajax verslaat Vitesse

Ajax heeft zijn 2000ste wedstrijd in de Eredivisie met een fraaie zege bekroond. Op bezoek bij Vitesse was de koploper van de Eredivisie zondag met 1-3 te sterk. Alle Ajax-goals vielen in de laatste twintig minuten. Sam Hendriks maakte tien minuten voor tijd zijn debuut.

Eindelijk viel er voor Ajax weer eens iets te vieren in Arnhem. Een kleine drieënhalf jaar na de laatste zege in Gelredome boekte Ajax een belangrijke overwinning. De opmars van smaakmaker Vitesse - vijftien goals in de eerste vier thuisduels - werd dankzij de Amsterdamse zege gestuit. Daarmee spoelde Ajax de kater van de midweekse Europese nederlaag tegen Fenerbahce enigszins weg.

Liefst vier keer meldden de spelers zich in een tijdsbestek van zo’n twintig minuten bij het bezoekersvak. Drie keer om een doelpunt te vieren en na afloop om de volle buit samen met de meegereisde fans te bejubelen. Met name de eerste twee Ajax-goals zorgden voor een enorme ontlading. Dat werd nog eens versterkt door de manier waarop de doelpuntenmakers Viktor Fischer en Riechedly Bazoer hun treffers vierden. Dankzij een blauw trappetje voor het bezoekersvak was de interactie met de fans optimaal. Het leek haast een podium dat voor dergelijke feestelijke gelegenheden van de tegenpartij was neergezet.

Zieke El Ghazi
Ajax moest het in Arnhem zonder de zieke Anwar El Ghazi stellen. Het ontbreken van de topscorer van de Eredivisie (8 goals in 9 duels) was een flinke aderlating. Opgeteld bij de afwezigheid van de geblesseerde Arek Milik (buik) en Yaya Sanogo (lies) was de spoeling voor de spitspositie daardoor bijzonder dun. Frank de Boer koos ervoor om Viktor Fischer in de punt van de aanval te posteren met naast hem Amin Younes en Daley Sinkgraven.  

Het begin van de wedstrijd was voor Vitesse. De thuisploeg meldde zich enkele keren voor het doel van Jasper Cillessen. Met name het schot van Denys Oliinyk in de korte hoek bleef hangen. Met een goede redding voorkwam Cillessen een vroege achterstand in Gelredome.

Veertiende minuut
Na het openingsoffensief van de thuisploeg brak een indrukwekkende veertiende minuut aan. Het gehele stadion ging staan om de Johan Cruijff met een warm applaus een hart onder de riem te steken. Afgelopen week werd bekend dat de illustere nummer 14 aan longkanker lijdt. Zowel in het bezoekersvak als in de Vitesse-vakken waren veel steunbetuigingen in de vorm van spandoeken en shirts voor Cruijff te zien.

Riechedly Bazoer zorgde na een klein halfuur spelen voor het eerst echte gevaar namens Ajax. De middenvelder kreeg de bal na goed werk van Younes voor zijn voeten. Zijn inzet van dichtbij werd echter gekeerd door Vitesse-keeper Eloy Room. Tien minuten later was Vitesse dicht bij een treffer toen aanvoerder Guram Kashia de bal richting de kruising liftte. Cillessen voorkwam dat Ajax averij opliep.

Openingsgoal
Ajax moest het na rust zonder Davy Klaassen stellen. De captain had teveel last van zijn hoofd na een botsing met collega-aanvoerdrer Kashia in de eerste helft. Met Lasse Schöne als vervanger van Klaassen keek Ajax tien minuten later tegen een achterstand aan. Valeri Qazaishvili wurmde zich via een goede actie het strafschopgebied binnen en schoot de bal vervolgens via de voet van Joël Veltman en de paal binnen: 1-0.

Veerkracht
Twintig minuten voor tijd keerde de wedstrijd vervolgens volledig om. Met twee goals binnen twee minuten boog Ajax de 1-0 acherstand in een 1-2 voorsprong om. Viktor Fischer en Riechedly Bazoer sloegen in de 71ste en 73ste minuut genadeloos toe. Fischer reageerde alert in de rebound nadat Veltman zijn inzet via de keeper en de paal uit de doelmond zag verdwijnen. In de eerstvolgende aanval was het daarna meteen weer raak. Riechedly Bazoer zette Maikel van der Werff goed weg waarna hij de bal in de korte hoek in het Vitesse-doel schoot.

De twee goals inspireerden Ajax tot meer. Vier minuten na zijn doelpunt nam Bazoer met een knal tegen de paal een optie op een tweede treffer. Het gaf aan dat Ajax het heft inmiddels volledig in handen had.

Debuut Hendriks
Tien minuten voor tijd maakte Sam Hendriks zijn officiële debuut in Ajax 1. De 20-jarige spits eiste afgelopen vrijdagavond tijdens Jong Ajax - Fortuna Sittard (3-0) nog de hoofdrol op door alle doelpunten voor zijn rekening te nemen. Zondagmiddag kwam daar een mooie bijrol bij toen hij de bal op prima wijze afleverde bij invaller Lasse Schöne. De Deen schoot de bevrijdende 1-3 binnen waardoor Ajax eindelijk weer eens de Gelredome met drie punten verliet.

Scoreverloop: 54. Qazaishvili 1-0, 71. Fischer 1-1, 73. Bazoer 1-2, 86. Schöne 1-3

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen (46. Schöne), Gudelj, Younes, Fischer (81. Van der Hoorn), Sinkgraven (81. Hendriks)
Wissels: Boer, Van Rhijn, Heitinga, Viergever

Davy Klaassen werd in de eerste helft geraakt aan zijn hoofd en werd in de rust gewisseld.
Davy Klaassen werd in de eerste helft geraakt aan zijn hoofd en werd in de rust gewisseld.
Viktor Fischer viert zijn goal met het meegereisde publiek.
Viktor Fischer viert zijn goal met het meegereisde publiek.
Riechedly Bazoer maakte de tweede treffer voor Ajax.
Riechedly Bazoer maakte de tweede treffer voor Ajax.
In de 14e minuut was er een prachtig eerbetoon voor Johan Cruijff.
In de 14e minuut was er een prachtig eerbetoon voor Johan Cruijff.
Weg is de achterstand! Feest!
Weg is de achterstand! Feest!
Sam Hendriks luisterde zijn debuut op met een assist bij de 1-3!
Sam Hendriks luisterde zijn debuut op met een assist bij de 1-3!
Een heerlijke middag in Arnhem werd afgesloten met de 1-3 van Lasse Schöne.
Een heerlijke middag in Arnhem werd afgesloten met de 1-3 van Lasse Schöne.