Menu
Studeren en spelen op de Toekomst: een vak apart

Studeren en spelen op de Toekomst: een vak apart

Jeugdspelers van Ajax kunnen sinds anderhalf jaar hun schoolopleiding volledig intern bij Ajax volgen. De voetbal- en schoolopleiding worden zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd. Hoe is het om bij Ajax te voetballen én te studeren? Een verhaal vanuit het klaslokaal op Sportcomplex de Toekomst.

Bij het binnenkomen van het klaslokaal klinkt er meteen een schaterlach. De beelden van de afgelopen wedstrijd worden uitgebreid doorgenomen met medespelers. ,,We kunnen onze prestaties terugkijken in een speciaal systeem en af en toe bekijken we dat met de hele klas.”

Ajax geeft veel aandacht aan de jeugd. Qua training, maar zeker ook op het gebied van studie. ,,We krijgen een MBO 3-opleiding”, laat Nick Plomper weten. ,,De lesstof is gericht op voetbal en dat maakt het wel interessant”, vult Anderson Lopez aan. Lessen als EHBO, Sport & Bewegen, Houding & Gedrag, Communicatie, Trainer/coach en schoolvakken als rekenen, Engels en Nederlands behoren tot het lespakket.

De spelers maken samen met een stagiair van Ajax Media hun eigen verhaal voor de website van Ajax.
De spelers maken samen met een stagiair van Ajax Media hun eigen verhaal voor de website van Ajax.

De jonge spelers van Ajax volgen ook de prestaties van het eerste elftal op de voet. ,,De prestaties van Ajax 1 hebben ook gevolgen voor ons in de Youth League bijvoorbeeld,” laat Jasper Ter Heide weten. De spelers hebben drukke dagen op de Toekomst. De eerste training start om 10:00 uur, vervolgens
is het tijd om de schoolbanken in te duiken. Na de lunch volgt een tweede training en de dag wordt afgesloten met een nieuwe les en het avondeten.

Social media speelt een grote rol in het leven van de Ajax-spelers. ,,Daar zijn we veel mee bezig." Enig minpuntje: het wifi-systeem op de Toekomst laat, om begrijpelijke reden, het gebruik van Instagram en Facebook bijvoorbeeld niet toe. ,,Laten we maar niet zeggen wat we daar van vinden”, sluit Nunnely lachend af.

Geschreven door: Anderson Lopez, Sergiño Dest, Jasper ter Heide, Jorg Ooievaar, Ché Nunnely en Nick Plomper en Chelly Drost.