Menu
'Stuivers glimmen, goud blinkt'

'Stuivers glimmen, goud blinkt'

In vrijwel alle ochtendkranten worden de wedstrijdverslagen over Ajax-Barcelona (0-2) ondersteund door een actiefoto van Lionel Messi. De Argentijn maakte met twee treffers Europese uitschakeling voor Ajax een feit. De Ajacieden gingen in ieder geval eervol ten onder, zo is de algemene tendens in de kranten.

‘Reclame in Arena”, kopt De Telegraaf. De ochtendkrant schrijft dat door doelstelling één – overwinteren in de Champions League- een streep kan, maar dat het duel tegen Barcelona houvast moet bieden voor het andere belangrijke doel: kampioen worden. ‘Ajax bracht de Europese grootmacht 35 minuten lang aan het wankelen, speelde zoals Frank de Boer had geëist met durf, maar werd genekt door scheidsrechter Pedro Proença en een blunder van Jasper Cillessen.’ De Telegraaf wijst op een negatieve statistiek: voor het eerst in de Champions League is Ajax al na vier wedstrijden uitgeschakeld.

Ook het Algemeen Dagblad trekt gelijkenissen met vorig jaar, toen Ajax ook vol bravoure en met durf speelde. ‘De fans in de Amsterdam Arena moeten een déjà vu hebben gekregen, want de Ajacieden joegen de sterspelers uit Spanje op, waar dan ook op het veld, balancerend op het randje, en soms erover.’ Joël Veltman kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. Net als vorig jaar ontving hij een rode kaart. ‘Hoop op een nieuwe stunt met tien man vervloog binnen enkele minuten toen Messi een één-tweetje aanging met invaller Pedro en de bal met de punt van zijn Adidasje raak prikte: 0-2.”

Het Leidsch Dagblad laat zich van zijn poëtische kant zien. ‘Stuivers glimmen, goud blinkt’, is de kop boven het artikel. De bijbehorende foto toont Messi, die tussen Jaïro Riedewald en Niklas Moisander de 0-2 binnenglijdt. ‘Wie zijn stuivers oppoetst, kan zich ook rijk voelen. Maar komt het op het eind van de avond aan op het ‘tellen van de knopen’, dan is het glimmende koper meestal toch maar weinig waard. En is toch het goud dat écht blinkt.’

De Volkskrant kiest voor een iets zakelijkere inslag. ‘Een doorstart, dat is wat Ajax rest’, luidt de kop. In het wedstrijdverslag wordt de huidige stand van zaken in de poule geschetst. ‘Ajax moet nu samen met Apoel Nicosia, dat een punt minder heeft, strijden om de derde plaats. De kans is groot dat de uiteindelijke beslissing valt op 10 december, als de Cyprioten naar Amsterdam komen.’ De krant spreekt van routineuze zege. Ook bij het record van Lionel Messi, die Raúl achterhaalde als topscorer aller tijden van de Champions League, wordt stilgestaan.

Dagblad Trouw zag een ‘dapper Ajax’, maar spreekt een voorspelbare uitslag. ‘Voor de negende keer in ruim vier jaar tijd boog de kampioen van Nederland gisteravond logischerwijs voor een Spaanse grootmacht, het uiteindelijk nauwelijks verontruste Barcelona.’ Volgens de krant was Barcelona in tegenstelling tot vorig jaar, toen Ajax met 2-1 won, wel gedreven. ‘Zoiets bepaalt, zo bleek, het resultaat – en niet wat de kleinere tegenstander probeert, hoe leuk dat gisteren soms ook aandeed.’

Tekst en foto: Ajax.nl