Menu
Sturkenboom: 'Niets doen is geen optie'

Sturkenboom: 'Niets doen is geen optie'

Een dag na de uitschakeling in de UEFA Champions League sprak Ajax.nl met algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom. Hij geeft onder meer een reactie op Ajax’ exit in de CL, mede omdat er veel gezegd en geschreven is over de manier waarop Ajax het toernooi verliet.

Wat voor gevoel heeft u aan gisteravond overgehouden?

,,Het is voor iedereen een enorme domper. De doelstelling ‘Europees overwinteren’ was een paar weken geleden al bereikt en dat is heel knap, maar hier wil iedereen altijd meer. Ajax is een ambitieuze club. Dat vind ik mooi. We stonden echt op de drempel van de volgende ronde in de Champions League. Dat het niet is gelukt, gecombineerd met de manier waarop, dat is uiterst pijnlijk. Maar er zijn me ook positieve dingen opgevallen. De supporters waren weer fantastisch. Bij de onterecht afgekeurde goals, maar ook toen duidelijk werd dat Zagreb met grote cijfers aan het verliezen was. Frank de Boer benadrukte dat in zijn persconferentie ook al en ik wil het namens de hele club ook benadrukken. De Ajax-fans verdienen een groot compliment, de steun die zij geven is enorm.”

De uitschakeling is sportief een domper, maar financieel ook. Wat loopt Ajax nu concreet mis?

,,Als we de volgende ronde in de Champions League zouden bereiken dan zou daar een premie van 3 miljoen euro tegenover staan. Als we dat hadden bereikt door tegen Real Madrid gelijk te spelen dan hadden we nog eens 4 ton premie verdiend. De bedragen in de Europa League zijn een stuk lager. Er werd gezegd dat we 25 miljoen misliepen door deze uitschakeling, maar dat is dus onzin. Het is moeilijk om je als club te weren tegen buitenstaanders die in de media van alles roepen en pretenderen deskundig te zijn. Maar het blijft een feit dat het zowel sportief als financieel een tegenvaller is.”

Ajax werd woensdagavond op bizarre wijze uitgeschakeld in de UEFA Champions League. Ajax werd woensdagavond op bizarre wijze uitgeschakeld in de UEFA Champions League.

Het gonst van de geruchten over omkoping. Gaat Ajax nog iets ondernemen tegen de gebeurtenissen bij Dinamo Zagreb - Olympique Lyon?

,,Als club kun je niet zoveel. We zijn allemaal heel erg teleurgesteld en we worden van alle kanten geattendeerd op zaken die spelen zoals foto’s op internet, berichten over eerdere verdachtmakingen en een onderzoek dat in Frankrijk zou zijn gestart. Maar in een opwelling moet je geen verkeerde dingen doen. Dus wij bekijken zorgvuldig welke stappen er ondernomen kunnen worden. We hebben ook contact gehad met de KNVB om advies in te winnen en de mogelijkheden te bespreken en daarna onze positie bepaald.”

Wat gaat Ajax concreet doen?

,,We hebben de UEFA inmiddels een brief gestuurd en gevraagd een onderzoek in te stellen. Door middel van het stellen van enkele open vragen verwachten wij in elk geval een duidelijke reactie van hun kant. Niets doen is immers geen optie. Hiermee stellen wij in ieder geval onze toekomstige positie veilig mocht er onverhoopt iets onreglementairs aan het licht komen. De UEFA heeft Fair Play en respect hoog in het vaandel staan, dus ik denk dat zij er zelf ook alles aan zullen doen om zeker te zijn dat er niets oneigenlijks is gebeurd.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees