Menu
Suarez bijzonder, maar niet uniek

Suarez bijzonder, maar niet uniek

Luis Suarez scoorde donderdagavond vier keer in de UEFA Europa Leaguewedstrijd tegen Slovan Bratislava. Een geweldige en bijzondere prestatie, maar in de roemrijke Ajax-historie geen unieke.

Er zijn zelfs twee spelers geweest die namens Ajax vijf keer scoorden in Europees verband: Søren Lerby en Marco van Basten. Henk Groot, Ruud Geels, Ton Blanker en John Bosman gingen Suarez voor met vier goals in een Europees toernooi.

Lerby wist op 24 oktober 1979 tijdens de achtste finale van de Europa Cup I tegen Omonia vijf keer te scoren. Ajax won toen met 10-0! Ook Marco van Basten haalde dat aantal ooit en wel op 3 oktober 1984 in het met 14-0 gewonnen duel tegen Red Boys Differdange, in de eerste ronde van de UEFA Cup.

Tot vier Europese treffers in een duel kwam Henk Groot als eerste. In het toernooi om de Intertoto Cup wist de Zaankanter vier maal doel te treffen tegen FC Zürich. Ajax won die wedstrijd op 1 juli 1961 met 9-1. Ruud Geels was veertien jaar later de volgende met vier goals tegen het Ierse FC Glentoran (6-1). Ton Blanker presteerde hetzelfde tegen JK Helsingin (8-1). Drie weken later kwam Lerby in hetzelfde toernooi tot zijn hierboven genoemde bijna unieke prestatie van vijf treffers in een Europese wedstrijd.

De laatste, voor Suarez donderdagavond, die vier keer scoorde voor Ajax in een duel tijdens een Europees toernooi was John Bosman. De Amstelvener maakte op 1 oktober 1986 tegen Bursaspor de 1-0, 2-0, 4-0 en 5-0.