Menu
Suarez brengt Ajax zege vanaf de stip

Suarez brengt Ajax zege vanaf de stip

Ajax heeft zaterdagavond met 2-0 van Willem II gewonnen. Vier dagen voor het eerste Champions League-duel met Real Madrid scoorde Luis Suarez beide treffers in de Amsterdam ArenA. Zowel de eerste als de tweede goal werd uit een strafschop gemaakt. Dankzij de zege kan Ajax dinsdag zonder schade afreizen naar het Bernabéu.

De statistieken van de voorgaande 36 ontmoetingen tussen Ajax en Willem II in Amsterdam (doelsaldo 136-20) en de grote uitslagen van de afgelopen edities leken op voorhand mooie ingrediënten voor een doelpuntrijke avond. Opgeteld bij de stand op de ranglijst (Ajax koploper en Willem II laatste) leek weinig een doelpuntenregen in de weg te staan. Het liep echter anders.

In de eerste helft kreeg Niki Mäenpää een stuk minder te doen dan vooraf door velen werd verwacht. De Finse doelman van Willem II werd weinig op de proef gesteld door de Ajacieden. Pas na achttien minuten kwam het eerste echte gevaar van Ajax. Uit een voorzet van Urby Emanuelson was Siem de Jong in de buurt van de openingstreffer. De nummer 10 van Ajax miste van dichtbij een grote kans om zijn team op voorsprong te zetten. Vijf minuten later leek Demy de Zeeuw op weg naar een doelpunt, maar de strakke pass van Vurnon Anita werd door sluitpost van Willem II op tijd doorzien.

Van der Wiel in duel met twee tegenstanders. Van der Wiel in duel met twee tegenstanders.

Na precies een halfuur spelen kwam Ajax goed weg. Verdediger Arjan Swinkels waagde een poging van afstand en zag zijn schot in het volle zestienmetergebied van de lijn gered. De meegereisde supporters uit Tilburg hadden daardoor bijna reden tot juichen in de ArenA. Lang nagenieten kon Willem II niet, want kort na het Brabantse gevaar eiste Swinkels opnieuw een hoofdrol op. Dit keer echter in het voordeel van Ajax. De verdediger haalde Luis Suarez binnen het strafschopgebied onderuit, waarna de aanvoerder van Ajax van elf meter mocht aanleggen. Die buitenkans liet Suarez zich in zijn honderdste Eredivisieduel voor Ajax niet ontnemen. Resoluut schoot hij raak: 1-0. Het vervolg van de eerste helft leverde het team van Martin Jol op afstandsschoten van Emanuelson en De Zeeuw na weinig meer op.

Ook in de tweede helft had Ajax opnieuw een strafschop nodig om tot scoren te komen. Wederom was het Luis Suarez die de penalty in de ArenA binnensleepte. De Uruguayaan werd aangetikt door Bart Biemans, waarna scheidsrechter Makkelie naar de stip wees. De benutte strafschop betekende alweer zijn tachtigste competitiegoal in Amsterdamse dienst. Het werd onder meer door gadegeslagen door Sjaak Swart (zaterdag op de kop af 60 jaar lid van Ajax) en Johan Cruijff, die zich onder de 47.702 toeschouwers bevonden.

Kort na zijn tweede goal nam Suarez een optie op een derde doelpunt. Met een vlammend schot uit de lucht knalde hij de bal richting het doel van Willem II. Een knappe redding van keeper Mäenpää voorkwam een nieuwe treffer. Enkele minuten later was ook Emanuelson dicht bij de 3-0. De aanvaller schoot een vrije trap vanaf de punt van het zestienmetergebied stijlvol tegen de paal.

Het laatste halfuur bracht Jol Ooijer en Sulejmani voor de verdedigers Alderweireld en Anita binnen de lijnen. Met de 2-0 voorsprong in de rug kon de halve defensie van Ajax zich vast opmaken voor de Champions League-wedstrijd in Bernabéu van aanstaande woensdag. Ajax speelde het duel rustig uit, waarbij er geen treffers meer vielen. Even leek Ooijer zijn eerste goal voor Ajax 1 te maken, maar zijn kopbal werd wegens een duwfout van Jan Vertonghen afgekeurd. In de slotminuten maakte Teemu Tainio zijn debuut voor Ajax. De onlangs aangetrokken middenvelder uit Finland loste Demy de Zeeuw af. Tot geluk van Jol bleef zijn team schadevrij, waardoor Ajax – op de geschorste Suarez en Vertonghen na – dinsdag zo sterk mogelijk richting Madrid kan afreizen.

,,Willem II kwam hier om de ruimtes klein te houden. Dat hebben ze goed gedaan”, sprak Jol na afloop. ,,Normaal zijn onze supporters bij thuisduels een uitslag als 2-0 niet echt gewend. Meestal scoren we vier, vijf of zes keer, maar desondanks ben ik wel tevreden. Zeker in de tweede helft hebben we de toeschouwers met een aantal mooie acties nog wat kunnen bieden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Mäenpää vangt het schot van El Hamdaoui. Mäenpää vangt het schot van El Hamdaoui.
De Jong haalt snoeihard uit. De Jong haalt snoeihard uit.
Een harde uithaal van De Zeeuw. Een harde uithaal van De Zeeuw.
Anita in actie. Anita in actie.
Emanuelson was dichtbij de 3-0. Emanuelson was dichtbij de 3-0.
Het doelpunt van Ooijer werd afgekeurd. Het doelpunt van Ooijer werd afgekeurd.
Stekelenburg maakt een goede redding. Stekelenburg maakt een goede redding.
Tainio maakte zijn debuut tegen Willem II. Tainio maakte zijn debuut tegen Willem II.
Enoh werd benoemd tot Ajacied van de Wedstrijd. Enoh werd benoemd tot Ajacied van de Wedstrijd.
Sulejmani verving Anita in de tweede helft. Sulejmani verving Anita in de tweede helft.
De aan Willem II verhuurde Van der Heijden (naast Sulejmani) begroet zijn Amsterdamse collega's. De aan Willem II verhuurde Van der Heijden (naast Sulejmani) begroet zijn Amsterdamse collega's.
De Ajacieden kunnen zich opmaken voor de wedstrijd tegen Real Madrid. De Ajacieden kunnen zich opmaken voor de wedstrijd tegen Real Madrid.