Menu
Suarez en Jol mogen beker al even zien

Suarez en Jol mogen beker al even zien

In aanloop naar de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord waren de coaches en aanvoerders van beide finalisten vrijdagmiddag in Zeist aanwezig voor de ‘pre-match’ persconferentie. Op het bondsbureau van de KNVB werd er vooruitgekeken naar beide finaleduels, te beginnen zondag in de Amsterdam ArenA.

Heel even mocht Luis Suarez vrijdag alvast wennen hoe het is om de KNVB beker vast te houden. Na afloop van het persmoment liep hij samen Martin Jol en de Feyenoord-afvaardiging naar buiten om met de glimmende cup te poseren. Zowel Jol, Mario Been als Feyenoord-captain Giovanni van Bronckhorst weten uit ervaring wat het is om de nationale beker te winnen. Suarez speelt zondag (en donderdag 6 mei) zijn eerste finale.

Om het sportcentrum in Zeist te bereiken moest de Ajax-afvaardiging zich vrijdag, net als de Feyenoord-collega’s, een weg door een groot aantal files zien te banen. Het oponthoud op de snelwegen zorgde ervoor dat de geplande persconferentie in het Zeisterbos bijna een uur later begon. Toen de hoofdrolspelers uiteindelijk klaarzaten, ging het logischerwijs over het besluit dat onlangs is genomen om de finale in twee delen op te splitsen. Suarez zag er op zijn manier de positieve kant van in. ,,Het is mooi om twee van die wedstrijden te spelen”, verwees de Uruguyaan naar de dubbele confrontatie met Feyenoord die Ajax de komende anderhalve week te wachten staan.

Tijdens de dubbele finale geldt het zogenaamde ‘Europacup-principe’. Een goed resultaat in Amsterdam kan voor Ajax een gunstige uitwerking hebben met het oog op de return in Rotterdam. Op de vraag of Ajax thuis een ‘resultaat’ wil neerzetten, antwoordde Jol: ,,Het is van tevoren niet te zeggen hoe het zal lopen. Wij kennen Feyenoord en als ze willen zijn ze een sterk team. Kijk bijvoorbeeld naar die uitwedstrijd in de beker tegen PSV, eerder dit seizoen. Toen wonnen ze ook in Eindhoven (0-3, red.).”

Suarez, Jol, Been en Van Bronckhorst waren vrijdagmiddag in Zeist present. Suarez, Jol, Been en Van Bronckhorst waren vrijdagmiddag in Zeist present.

Op weg naar de finale kwam Ajax dit seizoen achtereenvolgens AGOVV, FC Dordrecht, WHC, NEC en Go Ahead Eagles tegen. Feyenoord rekende naast PSV, FC Den Bosch en Harkemase Boys ook met AZ en FC Twente af. Met nog twee duels tegen Ajax voor de boeg hebben de Rotterdammers daarmee de hele topvier van de Eredivisie in bekerverband getroffen. ,,Wij hebben het inderdaad een stuk makkelijker gehad qua tegenstanders”, zei Jol daarover. ,,Zij hebben PSV- en AZ-uit gehad, dus wat dat betreft hebben wij het dan vrij makkelijk gehad.”

Als Ajax over twee wedstrijden de beste blijkt te zijn, zal aanvoerder Suarez de beker op 6 mei uit handen van Dennis Bergkamp en Frank de Boer krijgen. Daarnaast kan de aanvalsleider van Ajax ook nog een ‘papieren prijs’ tegemoet zien aangezien hij dit seizoen met zes doelpunten (allemaal tegen WHC) het meest trefzeker was in de bekercompetitie. Van de twee finalisten kunnen Marko Pantelic, Demy de Zeeuw en Feyenoord-spits Makaay (allen drie doelpunten) nog in de buurt komen van Suarez’ aantal.

Op de vraag wie Feyenoord-trainer Been op Suarez gaat zetten, antwoordde hij op zijn kenmerkende wijze met een kwinkslag: ,,Ik twijfel nog of ik er drie of vier spelers op zal zetten.” De grote glimlach van Suarez, even verderop achter de tafel, sprak boekdelen.

De heenwedstrijd in de bekerfinale begint zondag om 18.00 uur in de Amsterdam ArenA. Eric Braamhaar zal als scheidsrechter aantreden. De return in Rotterdam is op donderdag 6 mei (18.30 uur) in handen van scheidsrechter Roelof Luinge.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De vier hoofdrolspelers, geflankeerd door presentator Humberto Tan (rechts). De vier hoofdrolspelers, geflankeerd door presentator Humberto Tan (rechts).

Kom zondag naar de Amsterdam ArenA en help Ajax op weg naar de beker. Koop je kaarten via de verkooppunten van TicketBox. Let op: Er geldt een ClubCard-verplichting (1-op-1).

Klik hier voor de verkooppunten van TicketBox