Menu
Suarez helpt Ajax langs Roda

Suarez helpt Ajax langs Roda

Dankzij een prima tweede helft behaalde Ajax woensdag uiteindelijk een 4-0-overwinning op Roda JC. Luis Suarez nam Ajax na rust bij de hand en nam alle vier de treffers (waaronder twee strafschoppen) voor zijn rekening. Daarmee stelde de topscorer zijn doelpuntengemiddelde weer op scherp.

Sinds zijn treffer tegen NEC (op 11 december) had Luis Suarez het doel in competitieverband niet meer gevonden. Zijn achttien treffers, met uitschieters tegen RKC (3) en VVV (4), stonden tegen NAC, AZ en Feyenoord even ‘on hold’. Met vier treffers tegen Roda wiste hij de duels dat hij droog stond zo weer uit het geheugen. Bovendien hielp hij Ajax aan een doelpuntrijke zege, na een eerste helft waarin de thuisploeg het knap lastig had met de bezoekers. ,,De eerste twintig minuten waren voor Roda”, vond Ajax-trainer Martin Jol na afloop.

De opluchting en blijdschap was groot toen Suarez de bal uit een strafschop (geel De Fauw) achter Roda-keeper Tyton schoot. Na ruim vier uur zonder competitietreffer sloeg de topscorer van de Eredivisie eindelijk weer eens toe. Een belangrijk moment voor zowel Suarez als Ajax, waarbij Sulejmani en Aissati opnieuw buiten de selectie vielen. Tot de openingstreffer liep het namelijjk niet bepaald vlekkeloos aan Amsterdamse zijde. De kansen waren er wel voor rust, maar telkens ontbrak het aan venijn of geluk. Met name bij de aanvoerder van Ajax die drie keer voor gevaar zorgde, maar achtereenvolgens De Fauw en twee maal Tyton op zijn weg vond. Jol: ,,We hadden het moeilijk met hun speelwijze. Gelukkig speelden we de tweede helft een stuk dynamischer en aggresiever.”

Luis Suarez scoort het derde doelpunt. Luis Suarez scoort het derde doelpunt.

Dertien minuten na de openingstreffer herhaalde hetzelfde ‘strafschoptafereel’ zich in het strafschopgebied van de bezoekers. Op de plek waar De Fauw een klein kwartier eerder de strafschop van Suarez veroorzaakte, versperde de Belg in de 67ste minuut opnieuw een Ajacied de doortocht. Zijn overtreding op Siem de Jong werd opnieuw met geel en een penalty bestraft. Die beslissing van de scheidsrechter riep zowel in het veld als op de bank bij de Limburgers de nodige emoties op. Assistent-trainer René Trost liet zich het meest gaan tegen de arbitrage. Na een duw en de nodige verwensingen stuurde scheidsrechter Nijhuis de assistent naar de tribune, wat opnieuw tot een woede leidde. Suarez hield ondertussen het hoofd koel en schoot even later, tegen inmiddels tien spelers van Roda, zijn tweede strafschop van de avond binnen: 2-0.

Een klein kwartier later kwamen opnieuw een aantal dingen samen. Rond Suarez’ derde goal (een fraaie knal, op aangeven van Pantelic) klonk er ‘Suk, Suk, Suk’ van de tribunes. Terwijl de Koreaan aan de zijlijn klaarstond om zijn debuut te maken, knalde Ajax’ aanvoerder zijn derde treffer van de avond binnen.

In de nagalm van het derde doelpunt van de avond betrad Hyun Jun Suk onder luid gejuich het veld van de ArenA. Het was een uniek moment in de tachtigste minuut van het inmiddels allang gespeelde duel. Vijf maanden nadat de Koreaanse spits zich letterlijk bij de poorten van het stadion meldde, maakte hij zijn opwachting in Ajax 1. Tegen AZ en NEC (beker) hield Jol hem nog op de bank, en afgelopen zondag tegen Feyenoord zelfs op de tribune, maar woensdag kreeg hij zijn kans. Het werden tien historische minuten, met in het achterhoofd dat hij enkele maanden geleden op de bonnefooi vroeg of hij mocht meetrainen, jeugdinternational bleek te zijn, een trainingsstage verdiende en uiteindelijk een contract tekende waardoor hij sinds 1 januari officieel Ajacied is.

Tijdens zijn eerste minuten was Suk vlak voor tijd nog even deelgenoot in het gejuich na de vierde Ajax-treffer. Wederom Suarez zette zijn handtekening onder de treffer, zijn 22ste in de Eredivisie alweer. En doordat de Uruguyaan van geel verschoond bleef, hij stond op scherp, kan hij er zondag tijdens de topper tegen FC Twente bij zijn.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

De jarige Gregory van der Wiel (22) in actie tegen Bodor. De jarige Gregory van der Wiel (22) in actie tegen Bodor.
Marko Pantelic controleert de bal. Marko Pantelic controleert de bal.
Oleguer verving de geblesseerde Alderweireld met verve. Oleguer verving de geblesseerde Alderweireld met verve.
Eyong Enoh omspeelt Hadouir. Eyong Enoh omspeelt Hadouir.
De Fauw gaat De Jong neerhalen en kan vertrekken. De Fauw gaat De Jong neerhalen en kan vertrekken.
Dennis Rommedahl zet voor vanaf rechts. Dennis Rommedahl zet voor vanaf rechts.
Suarez had weer alle reden tot juichen. Suarez had weer alle reden tot juichen.
Junker mist een reusachtige kans op 1-1. Junker mist een reusachtige kans op 1-1.
De eerste officiële speelminuten van Hyun Jun Suk zijn een feit. De eerste officiële speelminuten van Hyun Jun Suk zijn een feit.
Christian Eriksen verving Demy de Zeeuw. Christian Eriksen verving Demy de Zeeuw.
Met de voorzet achter het standbeen langs van Suarez, kwam de wedstrijd ten einde. Met de voorzet achter het standbeen langs van Suarez, kwam de wedstrijd ten einde.
En weer een bal voor het Suarez-museum! En weer een bal voor het Suarez-museum!