Menu
Suarez kopt Uruguay naar achtste finale

Suarez kopt Uruguay naar achtste finale

Luis Suarez heeft Uruguay dinsdagmiddag naar de achtste finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika gebracht. Vlak voor rust kopte de aanvoerder van Ajax zijn land langs Mexico: 1-0. Als groepswinnaar neemt Uruguay het in de volgende ronde op tegen Zuid-Korea.

Met Luis Suarez in de basis en Nicolas Lodeiro (terug van een schorsing) op de bank nam La Celeste vlak voor rust de leiding. Suarez kopte na 43 minuten raak uit een voorzet van Edinson Cavani. Het was voor de topscorer van Ajax zijn eerste doelpunt op het WK. Mexico was ook dicht bij een doelpunt, maar Andrés Guardado werkte de bal tegen de lat. In de tweede helft gaven de Zuid-Amerikanen de voorsprong niet meer uit handen. Vijf minuten voor tijd werd matchwinner Suarez afgelost. Lodeiro kreeg geen speelminuten meer.

Mexico en Uruguay hadden vooraf allebei aan een gelijkspel genoeg om de achtste finales te bereiken. Op die manier zouden ze poulegenoten Frankrijk en gastland Zuid-Afrika achter zich houden. De uiteindelijke overwinning van Uruguay stond dat scenario niet in de weg, omdat de Zuid-Afrikanen ondanks hun 2-1 zege op Frankrijk uiteindelijk op doelsaldo achter nummer twee Mexico eindigden.

Door de overwinning op Mexico neemt groepswinnaar Uruguay het zaterdag in de achtste finale op tegen Zuid-Korea, dat als tweede in groep B eindigde. Vanaf 16.00 uur strijden Suarez en Lodeiro voor een plek in de kwartfinale.

In totaal zijn nu vijf Ajacieden zeker van een langer verblijf in Zuid-Afrika. De Oranje-internationals Gregory van der Wiel, Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw zijn na twee groepsduels al zeker van de achtste finales. Marko Pantelic (Servië) en de Denen Rommedahl en Eriksen zijn ook nog in de race voor de volgende ronde. Alleen Kameroen is na twee groepsduels al uitgeschakeld. Vanwege een oogblessure zal Eyong Enoh donderdag niet meer uitkomen in de laatste groepswedstrijd van Kameroen tegen het Nederlands elftal.

Tekst: Ajax.nl
Foto: ProShots/Dennis Spaan