Menu
Suarez loodst Ajax voorbij RKC

Suarez loodst Ajax voorbij RKC

Ajax bracht een moeizame voetbalavond uiteindelijk toch tot een goed einde. Mede door de individuele klasse en het vernuft van Luis Suarez versloeg Ajax in de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen RKC Waalwijk met 4-1. Suarez scoorde driemaal.

De verwachtingen waren hooggespannen voorafgaand aan Ajax - RKC Waalwijk. Een uitverkochte thuishaven en een week eerder al glansrijk gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen leken een mooie Amsterdamse voetbalavond aan te kondigen. De ploeg van Martin Jol was het seizoen kortom uitstekend gestart. In de ArenA moest de goede lijn worden doorgetrokken tegen de oude club van Jol.

Zes dagen na de succesvolle competitiestart in Groningen (0-2) liet Ajax een ander gezicht zien. In de Amsterdam ArenA was RKC Waalwijk te gast. De promovendus uit Waalwijk ging in de eerste competitieronde nog met 0-1 onderuit tegen FC Utrecht. Veel Ajacieden rekenden ook daarom op een mooie uitslag. Stiekem misschien zelfs wel op een monsterzege. Het sprankelende en vertrouwenwekkende spel uit het duel met FC Groningen én een groot deel van de voorbereiding bleef helaas achterwege.

De avond begon wel degelijk goed voor de Ajacieden. Nadat Luis Suarez al in de eerste minuut de paal had geraakt, sloeg Gregory van der Wiel toe. De zeer offensief spelende rechtsback sneed fraai door de Waalwijkse defensie en haalde van dichtbij hard en doeltreffend uit: 1-0. Het was het startsignaal voor een regen van kansen en doelpogingen.

De vaak attent reagerende RKC-doelman Jurgen Wevers, maar vooral het slechte afwerken van Ajacieden stonden lange tijd extra Ajax-treffers in de weg. Ongewild voorkwam ook Dennis Rommedahl voor rust een tweede treffer voor de thuisploeg. Dario Cvitanich leek zijn doelkans te benutten, maar knalde bal uitgerekend tegen de onfortuinlijk in de weg lopende Deen. Van der Wiel kogelde een inzet in dezelfde fase ook nog op de lat.

,,Vandaag stonden we onszelf soms letterlijk en figuurlijk in de weg’’, blikte trainer Martin Jol terug op het treffen met RKC Waalwijk, de club die hij tussen 1998 en 2004 diende. ,,Complimenten ook voor RKC. Ze kwamen er af en toe goed uit.’’

Ajax zakte na het missen van de vele kansen om een onverklaarbare reden diep weg. Onrust sloop in het Amsterdamse spel en RKC Waalwijk deed daar zijn voordeel mee. De ploeg van Ruud Brood rook zijn kansen. Benjamin de Ceulaer belichaamde het voornaamste Waalwijkse gevaar. Halverwege de eerste helft zag de flankaanvaller nog een gevaarlijk schot in het zijnet belanden. Tien minuten later schoot de creatieve Belg wel raak. Het matige verdedigen en de matige ingreep van Maarten Stekelenburg werd genadeloos afgestraft met een schotje dat uiteindelijk in de korte hoek rolde. Ajax spartelde en incasseerde de niet eens onverdiende gelijkmaker.

Met Eyong Enoh als vervanger van Ismaïl Aissati en even later Miralem Sulejmani voor Dario Cvitanich kreeg de thuisploeg meer greep op de tegenstander. Het leverde Ajax weer een handvol kansjes op, terwijl RKC iets verder werd weggehouden van het Ajax-doel. Maar echt overtuigend werd het eerste optreden voor eigen publiek nog niet.

Een merkwaardige actie van RKC’er Wouter Gudde hielp Ajax op de rails en bracht de gasten in ondertal. Gudde hield Suarez vast in het strafschopgebied en incasseerde zijn tweede geel. Suarez wist een minuut later wel raad met de terecht toegekende penalty. Hard en droog pegelde de Uruguayaanse captain de bal voorbij Jurgen Wevers: 2-1.

Dat het wat betreft de doelpunten allemaal toch nog wel goed kwam, was vooral te danken aan Suarez. De Uruguayaanse Ajacied tekende met een fantastisch afstandsschot voor de 3-1. De prachtige treffer bracht het publiek in de slotfase alsnog op de ArenA-stoeltjes. Het slotakkoord, eigenlijk een kleine toegift, volgde in de blessuretijd. Suarez kwam tussen een Waalwijkse verdediger en doelman Wevers. De Ajacied prikte de bal voorbij de verbouwereerde en ditmaal niet attent reagerende keeper en bepaalde de eindstand daarmee op 4-1.

,,Als je zoveel kansen krijgt, verdien je het ook om te winnen’’, keek Martin Jol terug tijdens de persconferentie. ,,Als we vandaag ook niet hadden gewonnen, waren we voor de rest van het seizoen vast getraumatiseerd geweest. Dan hadden we een probleem gehad. Gelukkig pakten de wissels goed uit en bleven we kansen creëren. Uiteindelijk kwam het met deze overwinning toch goed.’’

Foto's: Gerard van Hees

De supporters kwamen in de eerste thuiswedstrijd met een prachtig eerbetoon aan Bobby Haarms. De supporters kwamen in de eerste thuiswedstrijd met een prachtig eerbetoon aan Bobby Haarms.
Ismaïl Aissati stond deze keer wel in de basis, maar werd halverwege gewisseld. Ismaïl Aissati stond deze keer wel in de basis, maar werd halverwege gewisseld.
Toby Alderweireld kopt. Toby Alderweireld kopt.
Gregory van der Wiel tekent in de tiende minuut voor de 1-0. Gregory van der Wiel tekent in de tiende minuut voor de 1-0.
Demy de Zeeuw ontwijkt een tackle. Demy de Zeeuw ontwijkt een tackle.
Dennis Rommedahl is op weg naar het RKC-doel. Dennis Rommedahl is op weg naar het RKC-doel.
Stijlvolle uithaal van Urby Emanuelson. Stijlvolle uithaal van Urby Emanuelson.
Eyong Enoh kwam halverwege in het veld voor Aissati. Eyong Enoh kwam halverwege in het veld voor Aissati.
Luis Suarez verschalkt RKC-keeper Wevers. Luis Suarez verschalkt RKC-keeper Wevers.
Micky Sulejmani verving na een uur Dario Cvitanich voorin. Micky Sulejmani verving na een uur Dario Cvitanich voorin.
Marvin Zeegelaar maakte zijn competitiedebuut voor Ajax 1. Marvin Zeegelaar maakte zijn competitiedebuut voor Ajax 1.
Het was de avond van Luis Suarez, die een hattrick liet noteren. Het was de avond van Luis Suarez, die een hattrick liet noteren.