Menu
Suarez opent handelsdag op de beurs

Suarez opent handelsdag op de beurs

Luis Suarez heeft vrijdagochtend de beurs geopend. Met een ferme gongslag gaf de aanvoerder van Ajax om exact 9.00 uur het startsein van een nieuwe handelsdag op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext.

Normaal gesproken is Beursplein 5 het decor van grafieken, cijfers en koersen. Deze vrijdag had de beurs dankzij de komst van Suarez echter ook even een voetbalkarakter. Sinds de beursgang van Ajax in 1998 - waarbij Ronald en Frank de Boer in het bijzijn van hun selectiegenoten de beurs openden - was de Uruguayaan twaalf jaar later de volgende Ajacied die deze eer te beurt viel. Hij trad daarmee in voetsporen van ministers, staatssecretarissen, captains of industry en andere bekende Nederlanders die al eens eerder op de beursgong mochten slaan.

Op de vele schermen in het beursgebouw prijkte het Ajax-logo en de tekst ‘Luis Suarez, captain en topscorer’. Samen met Ajax’ financieel directeur Jeroen Slop tekende hij vlak voor de gongslag - volgens gebruik - het boek naast de gong. Slop voegde er namens Ajax nog een persoonlijke noot aan toe. ‘Ook in tijden van crisis is Ajax op de beurs’, zo schreef de financieel directeur met een verwijzing naar de wereldwijde financiële crisis.

Direct na de gongslag kreeg Suarez een foto van 'zijn beursopening'. Direct na de gongslag kreeg Suarez een foto van 'zijn beursopening'.

Joost van der Does de Willebois, bestuursvoorzitter van de Amsterdamse beurs, overhandigde Suarez na de opening een foto, certificaat en penning van de beurs. ,,En die handgemaakte gegoten penning is alleen voor mensen die de beurs ooit hebben geopend”, sprak de ‘beursbaas’ van de oudste beurs ter wereld. Van der Does stipte ook het bijzondere karakter van de Amsterdamse beurs aan. ,,De aandelenhandel is hier zo’n 400 jaar geleden uitgevonden.”

Terwijl de beelden van Suarez’ gongslag inmiddels naar alle beurzen in de wereld werden gestuurd (In New York volgen al zo’n 50 miljoen mensen per dag de beurs), keek Slop terug op een bijzondere ochtend aan Beursplein 5. ,,Dit is een mooi moment. We zijn als Ajax nog steeds als enige club in Nederland beursgenoteerd. Dat unieke feit werd deze ochtend mooi onderstreept door de beursopening van onze aanvoerder.”

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Bekijk op Ajax TV de bewegende beelden van de gongslag!

Suarez wordt bedankt door 'beursbaas' Joost van der Does de Willebois. Suarez wordt bedankt door 'beursbaas' Joost van der Does de Willebois.
Ook de WK-bal van adidas was op de beurs aanwezig. Ook de WK-bal van adidas was op de beurs aanwezig.
Net als Ajax' financieel directeur Slop signeerde ook Suarez het boek naast de gong. Net als Ajax' financieel directeur Slop signeerde ook Suarez het boek naast de gong.