Menu
Suarez prijst teamgeest

Suarez prijst teamgeest

Ondanks de grillige seizoensstart met Ajax is Luis Suarez tot nu toe bezig aan een goed seizoen. De 21-jarige Ajacied dribbelt met enige regelmaat in zijn karakteristieke stijl door vijandige defensies en pikt zijn doelpunten mee.

Luis Suarez was tegen FC Utrecht in topvorm. Luis Suarez was tegen FC Utrecht in topvorm.

Vooral zijn treffer in het bekerduel met Utrecht was er één om in te lijsten. Nadat de aanvaller zijn tegenstander Gregoor van Dijk op het verkeerde been zette, joeg hij de bal via de korte hoek in het dak van het doel. ,,Na dat doelpunt kon ik ’s avonds moeilijk de slaap vatten", bekent de Uruguayaan.

Volgens de Zuid-Amerikaan is zijn goede vorm mede te danken aan zijn ploeggenoten. ,,Omdat ik voel dat zij vertrouwen in mij hebben, krijg ik vleugels", steekt hij de loftrompet over zijn teamgenoten. Suarez is sowieso zeer te spreken over de sfeer in de ploeg. ,,Die is heel goed", aldus de spits. ,,Iedereen gunt elkaar het beste. Niemand voelt zich beter dan een ander. Dat komt vooral omdat we bijna allemaal dezelfde leeftijd hebben en jong en gretig zijn."

Verder heeft Suarez naar eigen zeggen in fysiek opzicht enkele stappen gemaakt. ,,Dat komt ook omdat ik voor het eerst vrijwel de gehele voorbereiding heb meegemaakt. Vorig seizoen miste ik die vanwege interlandverplichtingen en mijn late overgang naar Ajax." Die kreeg pas in augustus gestalte. Daarnaast lijkt hij baat te hebben bij de werkwijze van trainer Marco van Basten. ,,Als ik aan de bal ben, heb ik het liefst zoveel mogelijk vrijheid en die krijg ik van de trainer", aldus de international.

Hoewel Suarez zijn coach nooit heeft zien voetballen, is hij bijgepraat door zijn omgeving. ,,Van Basten is in Uruguay een heel grote naam. Mijn familie en vrienden vinden het ongelooflijk dat ik training van hem krijg en dat hij me wel eens tips geeft." Wie hij wel ooit in actie zag, is stagiair Dennis Bergkamp. ,,Ongelooflijk, ik had nooit kunnen bedenken dat ik met hen nog eens op één veld zou staan."

Een dag na de fikse 5-2-nederlaag tegen sc Heerenveen reisde Suarez samen met ploeggenoot Bruno Silva af naar Uruguay om zich voor te bereiden op de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Argentinië en Bolivia. Vooral het duel met het buurland belooft veel emotie. ,,Dat wordt een zware wedstrijd, maar niet onmogelijk. Wedstrijden tussen Uruguay en Argentinië zijn klassiekers."

Bang om zoals eerder dit seizoen te laat terug te keren in Amsterdam, waardoor hij tegen Roda JC op de reservebank begon, is Suarez niet. ,,Nee, de vorige keer was echt uniek. Toen werden vanwege het slechte weer alle vluchten geannuleerd. We spelen op dinsdag tegen Bolivia en zijn donderdag weer terug in Nederland."

Twee dagen later hervat Ajax in de ArenA de competitie tegen koploper FC Groningen, de voormalige club van de aanvaller. Speciale gevoelens roept die ontmoeting niet meer bij hem op. ,,Nee, vorig jaar was het nog wel bijzonder", zegt Suarez. ,,Nu denk ik alleen aan Ajax, waarmee ik kampioen wil worden. Ik heb ook geen contact meer met mensen bij FC Groningen. Toen ik net weg was sms'te ik nog wel eens met trainer Ron Jans, maar dat is nu een beetje verwaterd."