Menu
Suarez slaat op juiste momenten zijn slag

Suarez slaat op juiste momenten zijn slag

Ajax speelde tegen VVV Venlo niet zijn beste wedstrijd ooit. Ook Luis Suarez kon niet terugkijken op zijn sterkste optreden in zijn carrière. Desondanks won Ajax, gesterkt door de vier treffers van Suarez, met (cijfermatig) groot verschil van VVV. Met dank aan ‘dé juiste momenten’.

Op de juiste momenten de beste beslissingen nemen is een kunst. Op de goede momenten de succesvolle oplossing vinden én deze nog benutten ook, is een verdienste. Luis Suarez bewees in het Seacon Stadion – De Koel over de kwaliteit te beschikken om een voetballend gezien matig optreden tóch op te luisteren met vier rasechte hoogtepunten. Na negentig minuten voetbal in zonnig Limburg waren de kaarten geschud: Ajax nam drie punten mee naar Amsterdam en Suarez had naast de speelbal (voor zijn hattrick) ook de complimenten op zak.

,,Onze jonge achterhoede heeft bovendien weer de nul gehouden, dat is toch knap’’, begon Martin Jol zijn terugblik met een compliment. De Ajax-trainer deelde zeker niet alleen complimenten uit. De Scheveninger had ook gezien dat zijn mannen het bij vlagen moeilijk hadden tegen de gastheren van trainer Jan van Dijk.

Vurnon Anita was de verrassing onder de elf startende Ajacieden. De kleine middenvelder was door Jol aangewezen als vervanger van de aan zijn lies geblesseerde Eyong Enoh. Anita werd direct voor een lastige klus gesteld. De Ajacied moest Keisuke Honda het voetballen lastig maken. Urby Emanuelson begon als linksback, terwijl Kennedy vanaf het middenveld de rechterflank bestreek. Ook Ismaïl Aissati had weer een basisplaats. De linkspoot speelde vooral op de linkerflank, maar kroop ook achter de aanvallers Luis Suarez en Dario Cvitanich. Verder ‘stond’ Ajax in grote lijnen hetzelfde als in de voorbije weken al het geval was. Siem de Jong werd op het laatste moment buiten de wedstrijdselectie gelaten. De middenvelder volgde het duel vanaf de tribune.

Aanvoerder Suarez bezorgde zijn ploeg een vroege voorsprong. De Uruguayaan rondde een loopactie - met dank aan de assistgever Dario Cvitanich – al in de derde minuut af met een rake kopstoot: 0-1. VVV-keeper Dennis Gentenaar voorkwam een minuut later een tweede Amsterdamse treffer. De oud-Ajacied tikte een vervaarlijk afstandsschot van Kennedy met de vingertoppen over. Suarez had zijn ploeg na een kwartier een uitstekende dienst kunnen bewijzen met een assist op de (mogelijke) 0-2. De Uruguayaan rondde een rush over rechts slecht af door de bal buiten bereik van de attent meegelopen Aissati en Cvitanich te passen. De twee meegelopen Ajacieden hadden het duel, zo leek het, al vroeg kunnen beslissen.

,,Na onze snelle score slaagden we er niet in om de tegenstander zo onder druk te houden als de eerste minuten lukte’’, vervolgde Jol. ,,Pas in de tweede helft kregen we meer grip op het middenveld.’’

Een afstandsschot van Ken Leemans en enkele geslaagde acties van de watervlugge Ruben Schaken vormden het voornaamste Venlose gevaar voor rust. Honda, de voorbije weken toch dé smaakmaker van VVV, was zowel voor als na rust nagenoeg onzichtbaar. De Japanner liet voor de rust zelfs slechts van zich spreken met twee afzwaaiers. De onzichtbaarheid van Honda was ook de verdienste van Anita, die de middenvelder en aanvoerder steeds kort op de huid zat. Een kwartier voor tijd werd de moegestreden middenvelder gewisseld voor Mitchell Donald.

Omdat de Amsterdammers ‘slechts’ een keer toesloegen tegen de nog ongeslagen Limburgers bleef VVV begrijpelijkerwijs lang hoop houden op een resultaat. De Amsterdamse voorsprong bleef door het enkele doelpunt lang een wankele. Ook door het bij vlagen slordige verdedigen van de Amsterdammers bleef de hoop van VVV op een stuntje levendig. Achmed Ahahaoui mikte de bal net naast, terwijl ook Schaken de onzorgvuldigheid af had kunnen straffen met een gelijkmaker.

Twintig minuten voor tijd herpakte Ajax zich en werd – eindelijk - aan alle onzekerheid een einde gemaakt. Na te zijn aangespeeld door Sulejmani dribbelde Suarez door de Venlose defensie, waarna Gentenaar met een leep inzetje werd geklopt. Welgeteld twee minuten later toonde de Uruguayaan zijn kracht door de bal onhoudbaar voorbij de keeper te schieten. Binnen 120 tellen zag de voetbalwereld voor zowel de Ajacieden als de Venlonaren er totaal anders uit.

Een klein kwartier voordat Suarez de bezoekers definitief voorbij de thuisploeg schoot, was Miralem Sulejmani de vervanger van Cvitanich. Later kwam Dennis Rommedahl in het veld als vervanger van Kennedy. Ook Gentenaar moest het veld verlaten. De doelman verstapte zich ongelukkig en verliet het speelveld per brancard.

VVV leek murw geslagen na het trio treffers van de Ajacied. Het langgerekte uitzicht op een gelijkmaker werd om zeep geholpen door een, op de valreep toch nog, efficiënt Ajax. Dat Suarez in de slotminuten nóg een keer toesloeg, was de definitieve knock-out. De Ajax-aanvoerder was het eindstation van een rap uitgespeelde counter. Rommedahl bood uiteindelijk een niet te missen kans, 0-4.

Jol: ,,VVV is toch een goede ploeg, met een goede mentaliteit. De tegenstander was tot vandaag bovendien ongeslagen. Als je na een Europese wedstrijd op donderdag in deze warmte weet te winnen is dat knap.’’

Suarez bewees zondag niet alleen zijn ploeg, maar ook zichzelf een goede dienst. De Ajacied speelde zichzelf naar uitmuntende karakteristieken. Suarez scoorde zondag, in zijn honderdste eredivisiewedstrijd (29 voor FC Groningen en 71 voor Ajax) alweer zijn derde hattrick van dit seizoen. Na eerder al tegen RKC Waalwijk en Slovan Bratislava een hattrick te hebben gescoord, was hij ook tegen VVV driemaal succesvol. Daarbij wist hij net als in de ArenA tegen de Slowaken in één duel zelfs vier keer toe te slaan.

,,Luis speelde vandaag niet eens zijn beste wedstrijd’’, besloot Jol de persconferentie in de kleine, knusse en bomvolle perskamer van VVV. ,,Hij heeft wel de dynamiek en de explosie om voortdurend gevaarlijk te zijn.’’ Daarbij verstaat Suarez ook op een mindere dag de kunst op de juiste momenten zijn slag te slaan.

Vurnon Anita verraste met een basisplaats als schaduw van Keisuke Honda. Vurnon Anita verraste met een basisplaats als schaduw van Keisuke Honda.
Urby Emanuelson bestreek bijna de gehele linkerkant. Urby Emanuelson bestreek bijna de gehele linkerkant.
Maarten Stekelenburg hield wederom zijn doel schoon. Maarten Stekelenburg hield wederom zijn doel schoon.
Jan Vertonghen is Sandro Calabro de baas in de lucht. Jan Vertonghen is Sandro Calabro de baas in de lucht.
Kennedy kreeg wederom een basisplaats tegen VVV. Kennedy kreeg wederom een basisplaats tegen VVV.
Het was tegen VVV de grote Luis Suarez-show. Hij scoorde vier maal. Het was tegen VVV de grote Luis Suarez-show. Hij scoorde vier maal.
Gregory van der Wiel denkt aan opbouwen tussen de VVV-verdedigers. Gregory van der Wiel denkt aan opbouwen tussen de VVV-verdedigers.
Aan de ongeslagen status van VVV maakte Ajax een einde. Aan de ongeslagen status van VVV maakte Ajax een einde.