Menu
Suarez slecht Slowaakse muur

Suarez slecht Slowaakse muur

Luis Suarez leidde Ajax donderdagavond naar een prachtige Europa Leaguezege op Slovan Bratislava. De Uruguayaan maakte de eerste vier treffers, Mitchell Donald zorgde voor de 5-0-eindstand.

,,Het is niet belangrijk dat Luis Suarez scoort”, zei Luis Suarez een dag voor de wedstrijd tegen Slovan Bratislava. Woorden die de aanvoerder de afgelopen weken meerdere malen in zijn mond nam. Het gaat niet om Luis Suarez, het gaat om Ajax. Maar het begint er op te lijken dat hoe vaker hij die boodschap uitdraagt, hoe belangrijker hij wordt. Drie treffers tegen RKC, twee treffers afgelopen zondag tegen PSV en nu, in Ajax’ eerste wedstrijd in de Europa League, liefst vier treffers. De onvermijdelijke vraag tijdens de persconferentie was natuurlijk hoe lang de Zuid-Amerikaanse voetbaltovenaar nog bij Ajax blijft. ,,Luis heeft het naar zijn zin bij ons en wil heel graag blijven”, zei Martin Jol na afloop. ,,Hij is ontzettend belangrijk voor het team en wordt steeds beter. Vier keer scoren op Europees niveau. Dat gebeurt niet vaak. Daarnaast hielp hij ons vandaag ook over het dode punt heen.”

Het eerste half uur van de wedstrijd verliep uiterst moeizaam voor Ajax, dat in een iets andere formatie speelde dan afgelopen zondag tegen PSV. Miralem Sulejmani kreeg op de linkerflank de voorkeur boven Urby Emanuelson. Siem de Jong had voor het eerst dit seizoen een basisplaats. Hij speelde vlak achter Luis Suarez. Jan Vertonghen stond met Toby Alderweireld centraal achterin, wat betekende dat er geen basisplaats was voor Rob Wielaert.

Slovan Bratislava trok achterin een muur op waar voor Ajax bijna geen doorkomen aan was. Daarbij kwamen de Slowaken, door slordigheden in de defensie nog een paar keer gevaarlijk voor het doel van Maarten Stekelenburg. ,,We hadden het moeilijk”, zei Jol. ,,Als je de eerste twintig minuten zag, had je nooit durven voorspellen dat we hier met 5-0 zouden winnen.”

Ajax bleef wel stug de aanval zoeken. In de 27ste minuut was Suarez dichtbij de 1-0 toen hij uit een vrije trap net naast het doel schoot. Een paar minuten later was de Uruguayaan opnieuw dichtbij de openingstreffer, maar vond hij keeper David Bicik op zijn weg. Vlak voor rust sloeg Suarez voor de eerste keer toe. Na een mooie steekpass van Siem de Jong, prikte Ajax’ topscorer de bal rechts in de bovenhoek.

Na rust trok Ajax de goede lijn verder door. In de 65ste minuut tekende Suarez voor zijn tweede van de avond. Demy de Zeeuw zette hem links vrij voor het doel, waarna hij ontzettend koel raak schoot. In de 79ste minuut (met inmiddels Marvin Zeegelaar in het veld voor Miralem Sulejmani en Urby Emanuelson voor Thimothée Atouba) werd de Suarez-show vervolgd. De aanvoerder draaide knap weg bij Jozef Vlachovic en schoot van afstand raak. Vijf minuten later was het weer raak voor de aanvoerder. De prima spelende Dennis Rommedahl speelde zijn man uit, haalde de achterlijn en legde terug op Suarez, die raak schoot en daarmee zijn tweede hattrick van het seizoen maakte. Tegen RKC maakte hij anderhalve week geleden ook al drie treffers achter elkaar in één helft.

De avond in de ArenA werd in blessuretijd prachtig afgesloten met een echte ‘Toekomsttreffer’. Na een prachtige pass van links van Marvin Zeegelaar schoot Mitchell Donald (invaller voor De Jong) de 5-0 binnen. ,,Een echte Ajax-goal”, aldus Jol, die er vanuit kan gaan dat zijn team zich geplaatst heeft voor de groepsfase van de Europa League. Over een week wordt in Bratislava de return gespeeld.

En wat zei Luis Suarez na afloop? ,,Het is niet belangrijk dat Luis Suarez scoort.”

Het Ajax-team dat aan de aftrap stond voor de eerste Europese krachtmeting van het seizoen. Het Ajax-team dat aan de aftrap stond voor de eerste Europese krachtmeting van het seizoen.
Luis Suarez opende kort voor rust de score voor Ajax. Luis Suarez opende kort voor rust de score voor Ajax.
Miralem Sulejmani startte aan de linkerkant in plaats van Urby Emanuelson. Miralem Sulejmani startte aan de linkerkant in plaats van Urby Emanuelson.
Demy de Zeeuw strooide met mooie passes. Demy de Zeeuw strooide met mooie passes.
In het eerste halfuur had Maarten Stekelenburg het druk. In de tweede helft niet. In het eerste halfuur had Maarten Stekelenburg het druk. In de tweede helft niet.
Siem de Jong haalt hard uit. Siem de Jong haalt hard uit.
Toby Alderweireld stond verdedigend zijn mannetje. Toby Alderweireld stond verdedigend zijn mannetje.
Eyong Enoh verrichtte uitstekend werk op het middenveld. Eyong Enoh verrichtte uitstekend werk op het middenveld.
Marvin Zeegelaar viel goed in en leverde de assist voor de 5-0. Marvin Zeegelaar viel goed in en leverde de assist voor de 5-0.
Mitchell Donald bekroonde zijn Europese debuut met zijn eerste officiële doelpunt. Mitchell Donald bekroonde zijn Europese debuut met zijn eerste officiële doelpunt.
Martin Jol kijkt even naar het scorebord. Het staat er echt: 5-0! Martin Jol kijkt even naar het scorebord. Het staat er echt: 5-0!

FOTO'S: GERARD VAN HEES