Menu
'Succes straalt ook op mijn moeder af'

'Succes straalt ook op mijn moeder af'

Kenny Tete beleefde afgelopen jaar zijn grote doorbraak. Hij werkte zich vanuit de luwte bij Jong Ajax op tot vaste basisspeler van Ajax. Ook maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal. Vlak voor de hervatting van de Eredivisie blikt de 20-jarige Amsterdammer terug op het afgelopen bewogen jaar. 
Het jaar van Kenny Tete laat zich misschien wel het beste vangen door zijn eigen pagina op Wikipedia.

Zijn biografie op de digitale encyclopedie leest bijna als een jongensboek. De mooie momenten volgen elkaar in rap tempo op. Vlak voor de jaarwisseling kwam er echter een smet op zijn prachtige debuutjaar. De verdediger kwam negatief in het nieuws vanwege zijn betrokkenheid bij een vechtpartij begin december. Eind deze maand moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Om die reden laat hij dit onderwerp dan ook onbesproken in de terugblik op het jaar van zijn doorbraak.

Terug naar het begin van 2015. Tete: ,,Precies een jaar geleden stond er op Wikipedia alleen nog een kort zinnetje over mijn debuutwedstrijd tegen AZ. En moet je nu eens kijken. Tot begin dit jaar waren er eigenlijk nooit interviewverzoeken voor me. Maar ineens ging het van: boem, boem, boem. De dag voor mijn Oranje-debuut gaf ik de meeste interviews van alle spelers van het Nederlands elftal. Dat was wel even apart. En toen stond ik daar ineens in Kazachstan naar het Wilhelmus te luisteren. Normaal gesproken krijg ik thuis al kippenvel als ik op televisie naar een belangrijke interland kijk. Moet je nagaan wat er door me heen ging toen ik daar voor het eerst stond. Ik ben super trots dat ik dit heb mogen meemaken. Het was een van de vele bijzondere momenten tijdens het afgelopen jaar. Het begon allemaal in februari met mijn Ajax-debuut tegen AZ. Voor mijn gevoel ben ik daarna in een soort achtbaan terechtgekomen. En die draait nog steeds op volle snelheid. Wat mij betreft mag hij komend jaar nog veel harder gaan.”

Een jonge Kenny Tete samen met Jaap Stam voorafgaand aan een thuisduel van Ajax eind 2006.
Een jonge Kenny Tete samen met Jaap Stam voorafgaand aan een thuisduel van Ajax eind 2006.

Jaap van der Loo (jeugdtrainer Zeeburgia)
Tot zijn negende voetbalde Tete bij de vermaarde Amsterdamse amateurclub Zeeburgia. Het afgelopen jaar dacht hij regelmatig terug aan de club waar de kiem voor zijn uiteindelijke carrière werd gelegd. Met name aan jeugdtrainer Jaap van der Loo bewaart hij mooie herinneringen. ,,Jaap heeft me alles geleerd. Hij is een echte Amsterdammer met van die Jordanese uitspraken. ‘Kom op, je hebt toch haar op je tanden?!’ zei hij altijd tegen me. Jaap heeft me die over-mijn-lijk-mentaliteit in het veld meegegeven. Ik heb hem de afgelopen jaren niet meer gesproken, maar mijn ouders komen hem nog weleens tegen.”

Jaap Stam
Sinds zijn komst bij Ajax is een andere Jaap ook belangrijk geworden voor Tete. Toen hij in 2006 als Pupil van de Week voorafgaand aan een wedstrijd met een speler op de foto mocht, was de keuze simpel. ,,Er was voor mij maar één iemand: Jaap Stam. Hij was voor mij als verdediger altijd al mijn grote voorbeeld. Ik ben blij dat ik uiteindelijk zo’n goede band met hem heb gekregen. Het was voor mij heel waardevol dat hij de afgelopen jaren mijn trainer bij Jong Ajax was. We hebben ontzettend goede gesprekken gevoerd. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuzes die ik heb gemaakt. Jaap was voor mij altijd al een held als voetballer, maar dat is hij nu zeker ook als trainer en mens. Datzelfde geldt trouwens voor Alfons Groenendijk en Orlando Trustfull. Ook deze trainers hebben me de afgelopen jaren enorm geholpen.”

,,Voor mijn gevoel was ik er al lange tijd klaar voor om de stap naar het eerste elftal te maken, maar de technische staf besloot me rustig te brengen. Dat was zeker niet makkelijk voor me, want om me heen had ik al de nodige jonge jongens hun debuut zien maken. Ik heb me vaak afgevraagd wat ik moest doen om dat ook te bereiken. In die tijd heb ik daar veel gesprekken over gevoerd met familie, vrienden en mensen bij Ajax. Achteraf kan je misschien wel zeggen dat die geleidelijke weg goed voor me is geweest. Het heeft me mentaal in ieder geval enorm sterk gemaakt.”

Tijdens Moederdag 2015 liepen de spelers van Ajax samen met hun moeder het veld op. Voor Kenny Tete was dit een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Tijdens Moederdag 2015 liepen de spelers van Ajax samen met hun moeder het veld op. Voor Kenny Tete was dit een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Moeder
Een paar maanden na zijn debuut in Ajax 1 liep Tete - net als de andere spelers - samen met zijn moeder het veld op tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Dankzij deze speciale actie van Ajax op Moederdag kon hij zijn moeder ook eens laten meemaken hoe het voelt om een volle Amsterdam ArenA te betreden. ,,Het was echt een prachtig moment. Voor mij was dat een van de hoogtepunten van 2015. Elke keer als ik het veld oploop en al die fans zie klappen, dan denk ik: hier doe ik het allemaal voor. Mijn moeder staat op dat soort momenten altijd op de achtergrond. Juist daarom was het mooi dat zij dat moment ook eens zelf kon ervaren. Nu stond zij even in het middelpunt. Ik koester de mooie foto’s die er op die dag zijn gemaakt. Het was werkelijk prachtig.”

Dan breekt er een lach op het gezicht van Tete door. Er komt een gevoel van trots naar boven. ,,Mijn moeder heeft me altijd gesteund. Hoe koppig ik in het verleden vaak ook was. We hebben veel woordenwisselingen gehad. Dankzij al haar levenservaring heeft mijn moeder me heel veel wijze raad gegeven. Dat koester ik. Ze geeft me kracht en staat altijd voor me klaar. Mijn succes bij Ajax en mijn Oranje-debuut stralen ook op haar af. Dat merk ik aan alles. Ze zegt altijd: als mijn kinderen gelukkig zijn, ben ik het ook. Dat is nu geval. Voor mij is zij daarom de held van 2015.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots (boven)