Menu

Succestrainer geniet van zijn zaal

Ajacied Rinus Michels glom vrijdagmiddag van trots bij de opening van de Rinus Michels Zaal in de Amsterdam Arena. De 74-jarige oud-speler, trainer, bondscoach was zeer verguld met 'zijn zaal': ,,Als ik nu hier naar toe rijd, denk ik 'ze hebben om die zaal van mij toch een aardig stadion gebouwd!"

Voor de nieuwe zaal had zich tegen het uur van de opening een indrukwekkende mensenschare gemeld. Onder andere bondscoach Dick Advocaat, voorzitter Michael van Praag, Willy van de Kerkhof en Sjaak Swart waren naar het voor Michels historische moment toegekomen.

Ajax-directeur Arie van Eijden nam rond vier uur het woord en heette iedereen welkom. ,,Dit is weer een gedenkwaardige dag. Na de verhuizing van De Meer naar de Arena kregen we steeds de opmerkingen dat het hier koud, kil en weinig Ajax was. De financiers van het stadion wilden ook dat een zaal naar hen werd vernoemd. De laatste jaren zijn we echter druk bezig om meer Ajax in de Arena te brengen. We zijn begonnen met de rand tussen de eerste en tweede ring en als de stoeltjes in het stadion eenmaal zijn afgeschreven door de Arena dan komen er roodwitte stoeltjes."

,,We zijn gaan denken wat we meer Ajax-gehalte konden geven. Waarom zouden we de ABN AMRO-zaal niet naar een trainer vernoemen die de laatste 35 jaar een stempel op Ajax heeft gedrukt. De naam Rinus Michels staat synoniem aan het succes van Ajax. We zijn zeer verguld met de medewerking van de ABN AMRO."

Vervolgens nodigde Van Eijden de hoofdpersoon uit naar voren te komen. Michels: ,,Ik zal het kort maken, want het is hier een beetje warm. De Arena zal er nu anders uit zien. Elke keer als ik hier naar toe rijd, ben ik geïmponeerd door de beauty van het stadion. Het is een beetje science fiction. Dat daar voetbal in wordt gespeeld, maakt zo'n indruk op mij. Als ik straks naar het stadion rijd, dan denk ik 'ze hebben om die zaal van mij een aardig stadion gebouwd!'"

,,Het is goed dat een brok romantiek en emotie terug is", vond de als Ajacied met vijf goals debuterende Michels. ,,Namens alle trainers van Ajax bedank ik de ABN AMRO hiervoor."

Als een koning pakte de Generaal zijn vrouw Wil bij de arm en gezamenlijk liepen ze naar binnen. Daar bewonderde het paar de fraaie billboards, opgehangen door museumdirecteur Thijs Lindeman, langs de muur waar in chronologische volgorde de trainersgeschiedenis van Ajax was uitgebeeld. Bij zijn eigen board bleef de trainer uiteraard even staan en Lindeman las hem voor. Als laatste zinnetje stond er: 'Wat was er gebeurd als Rinus Michels in 1958 wél masseur zou zijn geworden?'

Daar wist de gevatte oud-trainer wel een antwoord op: ,,Dan waren er minder blessures geweest!"

De Arenazaal is een van de eerste objecten dat de naam Rinus Michels heeft meegekregen. ,,Misschien is dit het begin", aldus de Amsterdammer, die in zijn stad nog verstoken is van een Rinus Michels plein of Rinus Michelsstraat . ,,Het zou leuk zijn als er nog iets wordt vernoemd als ik nog in leven ben!"