Menu
Suk is ook een beetje voor Uruguay

Suk is ook een beetje voor Uruguay

Hyun Jun Suk zal zaterdag met speciale belangstelling voor de televisie zitten. De Zuid-Koreaanse spits van Ajax wil dolgraag zijn land in actie zien tijdens de achtste finale van het WK. Voor Suk is de wedstrijd extra bijzonder omdat Uruguay de tegenstander is. Met een schuin oog zal hij de verrichtingen van zijn Ajax-collega’s Suarez en Lodeiro in de gaten houden.

'Gefeliciteerd met Oranje', klinkt als Hyun Jun Suk de kantine van Sportcomplex de Toekomst binnenloopt. De Aziatische Ajacied volgt het WK - en dan speciaal Zuid-Korea en Nederland - op de voet. 'Maandag', zegt hij erbij, waarmee hij naar de achtste finale tussen Nederland en Slowakije verwijst. Maar eerst staat voor Suk alles in het teken van de wedstrijd tussen Zuid-Korea en Uruguay.

Uitgerekend op het moment dat de WK-gekte definitief losbarste zette Suk afgelopen dinsdag voet op Nederlandse bodem. Van de beslissende laatste groepswedstrijd tegen Nigeria (2-2) kreeg hij daarom alleen het scoreverloop mee. Het maakte de vreugde er voor hem niet minder om, want voor de tweede keer in de historie plaatste Zuid-Korea zich voor de tweede ronde van een WK.

De eerste keer dat de Koreanen de groepsfase overleefden was in 2002, toen Zuid-Korea onder leiding van Guus Hiddink de wereld enorm verraste. Het toernooi eindigde destijds pas in de halve finale voor het gastland. Het was de zomer waarin de nu bijna negentienjarige Suk zijn elfde verjaardag vierde. ,,In die tijd zat ik op een voetbalcampus in Korea. Tijdens het WK heb ik daar toen alle successen via de televisie gevolgd. Het was heel bijzonder allemaal. Acht jaar later kan ik me er nu nog steeds veel van herinneren.”

'De mensen uit Zuid-Korea vragen me allemaal hoe goed Suarez' 'De mensen uit Zuid-Korea vragen me allemaal hoe goed Suarez'

De Zuid-Koreaanse spits verbleef de afgelopen weken in zijn geboorteland, waar hij aan een aantal activiteiten van het Olympisch voetbalteam van Zuid-Korea deelnam. De overige dagen benutte de jonge spits om vrienden en familie te bezoeken. Inmiddels hebben diezelfde vrienden hem alweer gebeld. ,,Ze vragen allemaal hoe goed Suarez is. 'Heel goed' zeg ik dan steeds.”

Net als de andere Ajacieden die niet op het WK actief zijn maakt Suk zich deze dagen op voor het nieuwe seizoen. Zondag staat de eerste training programma. In voorbereiding daarop ondergaat hij de gebruikelijke tests die iedere speler doorloopt voordat hij aan het nieuwe seizoen kan beginnen. ,,Ik ben er klaar voor”, zegt Suk, die na zijn veelbesproken entree van vorig seizoen nu voor het eerst de voorbereiding op een nieuwe voetbaljaargang meemaakt. ,,Het zal me benieuwen hoe de eerste training zondag zal gaan. Ik heb in ieder geval veel zin om mijn medespelers en de supporters weer te zien.”

Tijdens het verblijf in zijn geboorteland heeft hij alle WK-gangers van Ajax in actie gezien. Gevraagd naar de collega die hem het meest is opgevallen, noemt hij de naam van Rommedahl. ,,Zeker tegen Kameroen speeld hij heel goed.” Suk zag ook Christian Eriksen als jongste speler op dit WK debuteren. ,,Je kon zien dat hij een beetje zenuwachtig was. Het deed me erg denken aan vorig seizoen toen ik zelf mijn debuut voor Ajax in een volle ArenA maakte.”

Zaterdag zal hij opnieuw Ajacieden in Zuid-Afrika aan het werk zien. Suarez en Lodeiro zullen het met Uruguay tegen 'zijn' Zuid-Korea opnemen. Met een speciaal gevoel zal hij het duel bekijken. ,,Ik ben een Koreaanse jongen, dus het is logisch dat ik voor Korea ben. Toch hoop ik uiteraard ook dat Suarez en Lodeiro het goed doen. Ik zal zaterdag ongetwijfeld de enige Ajacied zijn die niet voor Uruguay is. Maar aan de andere kant: ik zal waarschijnlijk ook de enige Koreaan zijn die stiekem toch een beetje zal juichen als Suarez of Lodeiro scoort.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst