Menu
Sulejmani schiet Ajax voorbij Al Ahly

Sulejmani schiet Ajax voorbij Al Ahly

Ajax heeft de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding, en het eerste testduel van het trainingskamp in Oostenrijk, met 1-0 gewonnen. Nadat afgelopen weekeinde Ajax Zaterdag 1 met 5-1 werd verslagen, versloegen de Ajacieden donderdagavond in Kufstein de Egyptische recordkampioen Al Ahly.

Trainer Martin Jol koos in Alpenstadion Kufstein voor een 4-4-2-opstelling. Hyun Jun Suk en Miralem Sulejmani waren de twee puur aanvallende Ajacieden. Jeffrey Sarpong sloot regelmatig bij op rechts, terwijl ook Siem de Jong (aanvallende centrale middenvelder) aansluiting vond. Urby Emanuelson kreeg veel ruimte over de linkerflank. Daley Blind stond op rechts geposteerd in defensie van aanvoerder Jan Vertonghen. Jeroen Verhoeven verdedigde het Ajax-doel. De selectie van Jol moet het op Oostenrijkse voetbalgrond nog altijd stellen zonder de WK-gangers.

De Ajacieden oogden vermoeid in het Alpenstadion Kufstein. Het Oostenrijkse trainingskamp begon maandag, terwijl ook op de wedstrijddag zelf nog werd getraind. De vermoeidheid leek ook de gretigheid in de weg te staan. Op enkele kansjes voor Micky Sulejmani na was het Amsterdamse spel tamelijk flets. De Egyptenaren kwamen er af en toe gevaarlijk uit, maar wisten Verhoeven ook moeizaam te bereiken. Meest opvallende moment van Al Ahly voor rust was een ‘treffer’ van doelman Sherif Ekramy. De oud-Feyenoorder werkte de bal uit een vrije trap vanuit zijn eigen doelgebied tot in het Ajax-doel. Het inzet werd terecht afgekeurd omdat de vrije trap indirect genomen had moeten worden.

Vreugde in het Ajax-kamp na de treffer van Miralem Sulejmani. Vreugde in het Ajax-kamp na de treffer van Miralem Sulejmani.

Na de rust kregen de ‘jonkies’ Roly Bonevacia (voor de controlerende middenvelder Rasmus Lindgren), Marvin Zeegelaar (als linksback) en Aras Özbiliz (voor Suk, maar vooral op links actief) kans zich te presenteren. Toby Alderweireld nam de plek in van Oleguer. Anita schoof van links- naar rechtsback. Later werden onder meer ook Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald en Johan Kappelhof nog ingebracht.

Ajax en Al Ahly zijn overigens niet geheel onbekenden voor elkaar. Ajax bracht in januari 2003 een bezoek aan Al Ahly in Caïro. De toenmalige selectie van trainer Ronald Koeman verliet de Egyptische hoofdstad met een 1-2 overwinning. Tomás Galásek en Mido scoorden de Amsterdamse treffers. In het Ajax-elftal was die januaridag overigens een plekje gereserveerd voor het piepjonge talent Wesley Sneijder. De latere international en WK-finalist speelde in Caïro als linksback.

Met de verse krachten als nieuwkomers in het elftal, maakten de Amsterdammers de tweede helft een iets gedrevener indruk. Sarpong leek te profiteren, maar de offensieve rechtermiddenvelder werd pal voor Ekramy nét van de bal gezet. Een stiefkwartiertje later belandde Sarpong wel, maar de bal niet in het Egyptische doel. Doelman Verhoeven bleef – letterlijk - dwarsliggen bij de steeds zeldzamer wordende counters van de Egyptenaren. Een minuut nadat hij een vrije trap naast zag draaien, sloeg Sulejmani in de blessuretijd alsnog toe. De Serviër rondde diep in de extra tijd af met een schuiver in de (rechter) benedenhoek. Ajax bemachtigde daarmee alsnog een niet meer verwachte oefenzege.

,,Al Ahly had alle internationals en wij niet’’, keek Martin Jol na afloop terug. ,,Ik heb jongens gezien die wel wilden winnen, maar het was niet simpel. Het was zwaar. Het is ook allemaal pril en nieuw, ook op de manier waarop we vandaag speelden. En over de jonge gasten kan ik alleen maar tevreden zijn. Het is leuk als je dan toch nog wint. Zeker als Micky het doelpunt maakt.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voor de wedstrijd zaten de Ajacieden op de trap van het stadionnetje. Voor de wedstrijd zaten de Ajacieden op de trap van het stadionnetje.
Het basisteam van Ajax tegen Al Ahly. Het basisteam van Ajax tegen Al Ahly.
Rasmus Lindgren neemt het doel onder vuur. Rasmus Lindgren neemt het doel onder vuur.
Jeffrey Sarpong kijkt of de Egyptische doelman de bal onder controle kan krijgen. Jeffrey Sarpong kijkt of de Egyptische doelman de bal onder controle kan krijgen.
Jan Vertonghen zet een sliding in. Jan Vertonghen zet een sliding in.