Menu
Sulejmani wil snel zaken doen in Venlo

Sulejmani wil snel zaken doen in Venlo

Ajax neemt het zondag in het noorden van Limburg op tegen VVV-Venlo. Met topscorer Miralem Sulejmani in de gelederen gaat de regerend landskampioen op jacht naar de derde competitiezege. Als het aan Sulejmani ligt maakt Ajax het minder spannend dan vorig seizoen. Toen wist Ajax het Venlose verzet pas na rust te breken.

Afgelopen zondag werd Sulejmani bij Studio Sport plots met Abe Lenstra vergeleken. Niet vanwege zijn voetbalkwaliteiten, maar vanwege zijn nieuwe kapsel. De jonge Serviër moet erom lachen. ,,Mensen houden er nu eenmaal van om te vergelijken en over anderen te praten. Het is mijn leven en ik ben blij met mijn nieuwe kapsel. Grappig dat het bij veel mensen een gespreksonderwerp is. Maar natuurlijk zie ik de vergelijking met Lenstra wel als een mooi compliment. Hij is een grote legende in Nederland. En al helemaal in Heerenveen, daar weet ik als oud-speler van die club alles van.”

Op voetbalgebied gaat het Sulejmani dit seizoen voor de wind. De rechtsbuiten van Ajax is fit en vol ambitie, zo vertelt hij aan de rand van het trainingsveld. ,,Zowel Ajax als ik persoonlijk hadden een goede start. Het is fijn om dit seizoen na een goede voorbereiding direct vanaf het begin al een vaste plek te hebben. Ik voel me er thuis en het gaat goed. Dat ik in twee wedstrijden drie goals heb gemaakt is natuurlijk mooi. Maar dat ligt inmiddels alweer achter ons. Het is nu mijn ambitie om die goede lijn vast te houden. Iedere week is er weer een nieuwe wedstrijd en dus ook een nieuwe kans om jezelf te laten zien.”

Sulejmani is samen met Tim Matavz van FC Groningen gedeeld topscorer in de Eredivisie. Sulejmani is samen met Tim Matavz van FC Groningen gedeeld topscorer in de Eredivisie.

In de aanval heeft de Servisch international dit seizoen twee nieuwe bondgenoten. Samen met Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson nam hij de afgelopen duels de drie voorste posities in. Ondanks zijn 22 jaar is hij dankzij zijn ervaring bij Ajax de meest ervaren man voorin. Hij kan dus goed beoordelen hoe spits Sigthórsson zich de eerste weken in de punt van de aanval manifesteert. ,,Kolbeinn is een goede spits, een echte quality player. Hoewel hij net gestart is, heb ik op trainingen en in wedstrijden al gezien dat hij de speler is die we nodig hebben. Net als de meeste van ons is hij pas begin twintig, dus de komende jaren kan hij alleen nog maar beter worden.”

Zaterdag reist Sulejmani met Ajax naar Limburg, waar zondag de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo op het programma staat. De aanvaller bewaart over het algemeen goede herinneringen aan wedstrijden in De Koel tegen VVV. Al zegt hij er wel direct bij dat het vaak lang duurt voordat de eerste goal valt. Te lang, naar zijn zin. Ook vorig seizoen slaagde Ajax er pas na rust in om de uiteindelijke 0-2 (goal Sulejmani) zege veilig te stellen. ,,Daarom moeten we zondag direct vol druk op de verdediging van VVV zetten. We moeten laten zien dat we naar Venlo zijn gekomen om te winnen. Als we op die manier van start gaan moeten we snel het verschil kunnen maken, het liefst al in de eerste helft.”

Sulejmani hoopt in Venlo zijn doelpuntenproductie verder op te voeren. Na twee speelrondes deelt hij de topscorerspositie met Tim Matavz van FC Groningen. Zijn competitierecord bereikte hij in het seizoen 2007-2008 toen hij vijftien keer scoorde. Bij Ajax reikte hij twee keer tot acht competitietreffers. Toch heeft hij geen bepaald target voor ogen waar de teller dit seizoen gaat eindigen. ,,Ik ben niet iemand die zijn eigen doelpunten telt. Het is belangrijker om goed te spelen zodat je het verschil kan maken in wedstrijden. En of ik dan de goal maak of de assist geeft, maakt me dan niet zoveel uit. Al spreekt het natuurlijk voor zich dat iedereen wil scoren.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst