Menu
Sulejmani zet Ajax op winnend spoor

Sulejmani zet Ajax op winnend spoor

Miralem Sulejmani brak uiteindelijk de ban voor ‘zijn’ Ajax. De openingstreffer van de flankaanvaller bracht de thuisploeg tegen FC Groningen, verdiend, op een winnend spoor. Jan Vertonghen stelde de buit uiteindelijk veilig, waarna de verrichtingen bij FC Twente zorgden voor een mooie toegift op de zonnige middag.

De basisplek van Nicolai Boilesen tegen FC Groningen was vrijdag al ‘voorspeld’ door trainer Frank de Boer. Op de wedstrijddag had de trainer nog een surprise paraat. Net als de Deense linksback werd ook Aras Özbiliz beloond voor het harde werken en prima invalbeurt(en). De vleugelaanvaller startte op rechts, waardoor Sulejmani vanaf links mocht aanvallen. Tegen de Groningers keerden Jan Vertonghen (de aanvoerder was vorige week geschorst) en de weer fitte Gregory van der Wiel terug in het Ajax-elftal. Vurnon Anita onderstreepte zijn veelzijdigheid met zijn centrale rol als controleur op het middenveld. Net als afgelopen week tegen Heracles Almelo verving André Ooijer de geblesseerde Toby Alderweireld in het hart van de Ajax-defensie.

Tegen de ploeg van voormalig Jong Ajax-trainer Pieter Huistra trakteerden de Ajacieden het publiek op een matte eerste helft. Ajax probeerde het wel, maar was té vaak slordig met afronden. De Groningers maakten een timide, weinig lef verradende indruk. Christian Eriksen was een van de weinige smaakmakers in de eerste helft. De jonge Deen, en een van de vele Ajacieden met een opleidingsverleden op Ajax’ sportcomplex de Toekomst, stichtte zelf gevaar én bracht anderen in kansrijke positie. Opererend vanaf links op het middenveld zag Eriksen zijn grootste kans (een schot) net naast zeilen. Negen minuten later prikte de youngster (qua leeftijd nog een A-junior, qua daden een topper in aantocht) de bal knap tussen twee Groningers door, richting de doelmond van Brian van Loo. De inglijdende Özbiliz kwam een schoenmaatje tekort om de bal te kunnen raken. Ook spits Mounir El Hamdaoui kreeg op slag van rust een royale kans op een openingstreffer. De Marokkaanse Ajacied schoot fraai uit de draai op doel, maar zag zijn poging gekeerd door de voeten van Van Loo.

Kenneth Vermeer sleepte Ajax er op een aantal belangrijke momenten doorheen. Kenneth Vermeer sleepte Ajax er op een aantal belangrijke momenten doorheen.

,,We hebben de eerste helft gedomineerd’’, keek De Boer terug tijdens de persconferentie. ,,Ik heb een paar fantastische aanvallen gezien, maar helaas maakten we daarbij verkeerde keuzes. We lieten het op die momenten liggen. Daarna werden wij slordig en nam FC Groningen het heft in handen. ’’

In de eerste tien minuten na rust moest collega-keeper Kenneth Vermeer zich daarom laten zien. De Ajacied moest binnen vier minuten reddend handelen op inzetten van Leandro Bacuna, Thomas Enevoldsen (schoten) en Jonas Ivens (kopbal uit corner). Een spaarzaam moment waarop de atletische goalie eens geen afdoende antwoord had, stond Anita paraat om een Groningse inzet vlak voor het doel te keren. Ajax bleef uiteraard aanvallen, maar zonder zichzelf te belonen. De mogelijkheid die Eriksen bood aan de mee opgekomen Gregory van der Wiel was helaas niet besteed aan de rechtsback. Zo behielden Ajax en Groningen de eerste zeventig minuten een angstige balans.

,,Vermeer heeft ons er in bepaalde fasen uitstekend doorheen gesleept’’, vervolgde De Boer, vooral verwijzend naar de reeks knappe reddingen van zijn keeper. ,,Wij hadden het die fase moeilijk, ook omdat we te snel balverlies leden en de linies daardoor te groot werden.’’

Van der Wiel was kort na zijn misser wél van grote waarde als aangever. De verdediger lanceerde de naar rechts uitgeweken Sulejmani met een knappe dieptepass. De Serviër verschalkte de onnodig ver zijn doel uitgekomen Van Loo met een boogballetje: 1-0. Ajax leek daarmee verlost van een lading onnodige balast. Drie minuten later stelde Vertonghen de overwinning zo goed als veilig. De Belgische captain schoot uit een corner van Eriksen, via de paal, raak. De 2-0 van Ajax werd luidkeels bejubeld en ook ontwikkelingen in Enschede stemden de ArenA tevreden. Het nieuws over de 0-1 achterstand van de Tukkers werd toegejuicht door alle Ajax-fans.

Met Eyong Enoh voor Van der Wiel, Lorenzo Ebecilio op de plek van Özbiliz én De Zeeuw als invaller voor El Hamdaoui brachten de Ajacieden het treffen tot een geslaagd einde. De eerste zeventig angstige minuten waren snel vergeten. Het resultaat – een 2-0 overwinning – vergoedde veel en schonk Ajax een meer dan verdiende zege. De eindstand bij Twente – Roda JC schonk de Ajacieden op het veld en de tribunes extra blijdschap en tevredenheid. Met het uiteindelijke 1-1 gelijkspel in Tukkerland lopen de Ajacieden twee punten in op de koploper. De achterstand op FC Twente bedraagt nu drie punten. Ajax mag zich in de top van de Eredivisie toch al dé winnaar van het weekend noemen. Nummer twee PSV begon om 16:30 uur aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Omdat de Eindhovenaren ook al gelijkspeelden (2-2) zijn de Ajacieden PSV tot op een punt genaderd.

,,Onze norm is de tweede plek en die hebben we nu in eigen hand’’, besloot De Boer zijn persconferentie. ,,We spelen nog vier finales en die moeten we alle vier winnen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van Ajax – FC Groningen en de terugblikken van diverse Ajacieden na afloop

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Vooraf werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Alphen aan den Rijn. Vooraf werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Alphen aan den Rijn.
Aras Özbiliz kreeg de voorkeur boven Lorenzo Ebecilio. Aras Özbiliz kreeg de voorkeur boven Lorenzo Ebecilio.
Voormalig Ajax-trainer en topvoetballer Marco van Basten was aandachtig toeschouwer. Voormalig Ajax-trainer en topvoetballer Marco van Basten was aandachtig toeschouwer.
Nicolai Boilesen begon in de basis. Nicolai Boilesen begon in de basis.
Mounir El Hamdaoui kreeg vlak voor rust een grote kans, maar vond Brian van Loo op zijn pad. Mounir El Hamdaoui kreeg vlak voor rust een grote kans, maar vond Brian van Loo op zijn pad.
Ook Van der Wiel kreeg te maken met doelman Van Loo. Ook Van der Wiel kreeg te maken met doelman Van Loo.
Vurnon Anita voorkwam na een uur een treffer door bijna op de lijn te redden. Vurnon Anita voorkwam na een uur een treffer door bijna op de lijn te redden.
Frank de Boer geeft langs de lijn aanwijzingen. Frank de Boer geeft langs de lijn aanwijzingen.
Jan Vertonghen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Jan Vertonghen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Blijdschap na de 'bevrijdende' 2-0 door Jan Vertonghen. Blijdschap na de 'bevrijdende' 2-0 door Jan Vertonghen.