Menu

Superieur Ajax vernedert Gent

In de eerste wedstrijd tegen AA Gent in het UEFA-cup toernooi heeft een superieur Ajax de thuisploeg volledig vernederd. Een ander woord is er niet voor de afstraffing die de Amsterdammers de Belgen gaven. Na anderhalf uur voetbal prijkte er een alleszeggende 0-6 eindstand op het scorebord. Shota Arveladze opende de score, Richard Knopper (2x), Jesper Gronkjaer, Rafael van der Vaart en Cedric van der Gun volgden zijn voorbeeld.

Trainer Co Adriaanse begon met dezelfde formatie die het zaterdag nog zo moeilijk had gehad met FC Groningen. Tegen Gent kregen de elf Ajacieden het echter nimmer lastig. Gent opende agressief, joeg fel op de bal, maar die instelling was al binnen tien minuten compleet verdwenen. Zo ondervond de Deen Jesper Gronkjaer weinig hinder van zijn landgenoot Christensen en Andy van der Meyde besliste aan de rechterkant veel duels met de 37-jarige Borkelmans in zijn voordeel. De twee buitenspelers stonden aan de basis van de eerste Ajax-kans na zes minuten. Gronkjaer zette prima voor op de vrijstaande Van der Meyde, maar de rechtsbuiten raakte de bal half.

De opbouw van achteruit was goed verzorgd. Ferdi Vierklau beschikte over splijtende passes en ook Andre Bergdolmo kreeg de ballen feilloos op de plaats van bestemming. Uit een van die fraaie passes zette de Noor Shota Arveladze vrij voor keeper Herpoel. Maar de Georgier wilde eerst alle verdedigers uitschakelen voordat hij op doel schoot. Die opzet faalde jammerlijk. Vier minuten later had Arveladze wel succes. Een prima aanval waarbij de gehele linkerkant van Ajax (Bergdolmo, Winter en Gronkjaer) plus Witschge betrokken waren, eindigde bij de spits, die scoorde, 0-1.

Gent kwam tot enkele schaarse mogeljikheden die de naam kans niet waard waren. Laamers en Kaklamanos schoten en Hossam kopte over. Ajax groeide steeds verder in de wedstrijd. Vijf minuten voor het rustsignaal resulteerde dat in de terechte verdubbeling van de score. Tomas Galasek creeerde zich veel ruimte, bediende Knopper op maat, die met links 0-2 binnen schoot.

Gent-trainer Houwaart koos ervoor zijn Griekse spits Kaklamanos in de kleedkamer achter te laten en met Barca te spelen in een systeem met drie spitsen. De solide Ajax-verdedigers gaven echter geen krimp. De bijna twintigjarige Cristian Chivu heerste in het centrum alsof hij een ervaren rot was en Vierklau, Bergdolmo en Witschge bereikten eveneens een hoog niveau.

Na een uur spelen had aanvoerder Winter kans op de derde treffer, maar Vasov werkte de bal op tijd weg. Het bleek uitstel van executie. Gent was radeloos en machteloos, gaf Ajax alle ruimte die de Adriaanse-formatie verlangt en in de zeventigste minuut kwam de verwachte derde goal. Bergdolmo wachtte het juiste moment af om op Gronkjaer te passen, die zonder tegenstander in de buurt een rush richting zestien meter gebied kon maken. Daar vond de Deen Knopper die vrijstaand in het centrum Herpoel voor de derde keer liet vissen.

Ajax oogde als een geoliede machine. Nadat Rafael van der Vaart zijn europese debuut had gemaakt ten koste van Arveladze golfden de Ajax-aanvallen steeds vaker over Gent heen. Vier minuten nadat de Beverwijker in het veld was gekomen, zette hij Gronkjaer vrij voor de keeper, 0-4. Drie minuten later leverde Van der Vaart een knappe volley af die echter door de Gent-doelman werd gepakt. Twaalf minuten had het optreden van de zeventienjarige geduurd alvorens hij zijn invalbeurt opluisterde met een doelpunt. De andere invaller Cedric van der Gun passte op de gelegenheidsspits, die uiteraard niet aarzelde en met links de vijfde Ajax-treffer op zijn naam zette.

Nog was het niet gedaan met de voetbalshow van Ajax. Uitgerekend de meest ervaren speler van Gent, Borkelmans, passte naar het centrum van zijn verdediging. De bal bereikte geen clubgenoot, maar wel Van der Gun. Ook voor de Hagenaar was het zijn debuut op Europees platform en ook hij bekroonde dat met een doelpunt, 0-6.

Een uitslag die de naam die Ajax in Europa nog altijd heeft, versterken zal. Geflatteerd was de uitslag niet eens. Gent was weggespeeld door een wervelend en superieur Ajax.