Menu

Supporters en spelers komen nader tot elkaar

Een afvaardiging namens de Ajax-supporters en een gedeelte van de spelersgroep spraken maandagmiddag in de perskamer van de Arena met elkaar over de relatie die de fans en de voetballers met elkaar hebben.

Van de kant van de supporters waren Olaf, Joarc, Rob en Henk aanwezig om hun zegje te doen. Namens de Ajax-selectie kwamen teammanager David Endt, coach Ronald Koeman, keeperstrainer Wil Coort en spelers Cristian Chivu, Andre Bergdølmo, Bogdan Lobont, Mido, Nigel de Jong, Nourdin Boukhari en Andy van der Meyde naar de bijeenkomst.

David Endt benadrukte dat de bespreking vooral bedoeld was om wederzijds begrip voor elkaar te kweken. De afstand tussen supporters en spelers was zo nu en dan nog te groot, zei de teammanager.

De vertegenwoordigers van de supporters probeerden een idee te geven wat de fans er allemaal voor moeten doen en laten om een wedstrijd van Ajax te bezoeken, en dat zij met name bij uitwedstrijden daar niet altijd door de spelers voor bedankt worden, door bijvoorbeeld na afloop even de supporters te groeten.

,,Het is makkelijker om een spelersgroep van dertig man een beetje te veranderen, dan een stadion met 40.000 mensen. Als de spelers een blijk van waardering geven aan het publiek, krijgen ze daar onvoorwaardelijke steun voor terug'', zeiden de fans.

Ronald Koeman legde uit begrip te hebben voor het standpunt van de supporters. Allen waren het er over eens dat het Amsterdamse publiek kritisch is. Koeman gaf wel aan dat het soms voor een speler funest is, als hij uitgefloten wordt en er om zijn vervanger geroepen wordt. De trainer en ook zijn aanvoerder Chivu zeiden hun best te gaan doen om het contact met de supporters te verbeteren. Olaf gaf toe dat het ook van de kant van de fans niet altijd positief is. ,,Het kan beter van ons, en het kan beter van julie'', vatte Chivu samen.

David Endt zei dat de spelers soms te weinig waardering toonden naar de supporters als die bijvoorbeeld naar een verre uitwedstrijd in de Champions League waren gereisd. Aan de andere kant, zei Endt, heeft Ajax de steun van de toeschouwers nodig op het moment dat het moeilijk gaat. ,,Als we 9-0 voor staan, zit iedereen te roepen om de tiende goal. Maar als we dat ene doelpuntje heel hard nodig hebben, blijft het nog weleens wat stil in het stadion. Terwijl we juist aangemoedigd moeten worden als het niet allemaal vanzelf gaat.''

Olaf, Joarc, Henk en Rob bedankten de afvaardiging van de spelersgroep dat zij bij het gesprek aanwezig wilden zijn. Ze zegden toe verslag uit te brengen aan de achterban, en hoopten dat de aanwezige voetballers ook de rest van het team wilden inlichten. De supporters en de spelers waren het erover eens dat het gesprek een goede stap was in de richting van meer wederzijds begrip.