Menu
Supporters kiezen voor foto 'Goede Beul'

Supporters kiezen voor foto 'Goede Beul'

In het kader van Ajax’ 110e verjaardag van Ajax konden de bezoekers van Ajax.nl de afgelopen weken stemmen op de ultieme Ajax-foto uit het rijke archief van huisfotograaf Louis van de Vuurst. Met een ruime meerderheid kozen de supporters voor de foto van Frank Rijkaard, die een hersteltraining van 'Goede Beul' Bobby Haarms ondergaat.

Van de Vuurst maakte voor de verkiezing een keuze uit zijn haast onmetelijke Ajax-archief. Hij selecteerde vijf foto’s waaruit de bezoekers van Ajax.nl de ultieme Ajax-foto konden kiezen. De foto waarop Haarms en Rijkaard de hoofdrol spelen, werd begin jaren '90 door Van de Vuurst gemaakt. ,,Deze foto is als cover voor het boek ‘Tussen hemel en hok’ over Bobby Haarms gebruikt. Het is een treffend beeld met twee Ajax-iconen. Het symboliseert bovendien de aanloop naar Ajax’ gouden periode halverwege de jaren ’90", zegt Van de Vuurst over de foto, die door de supporters van Ajax als ultieme Ajax-foto wordt gezien.

Een van de stemmers op de winnende foto is Mario Visser uit Bovenkarspel. Hij heeft daarmee een ingelijst exemplaar (60x80 cm) van deze bijzondere afbeelding gewonnen. Zijn inzending gaf hij de volgende motivatie mee: ,,Het decor van de foto accentueert het werkterrein van de vakman Haarms. Mist, houten bank en mouwen omhoog oftewel: onzichtbaar voor publiek, ontdaan van luxe en er voor gaan. Het geheel wordt vooral versterkt door de aanwezigheid van Frank Rijkaard. Ondanks alle glorie en welvaart blijven ook de grootste voetballers van de wereld afhankelijk van eenvoud en hard werken."

Het merendeel van de 2.000 stemmers koos voor de foto met het beroemde bankje. Het merendeel van de 2.000 stemmers koos voor de foto met het beroemde bankje.

Ook op de overige vier foto's die Van de Vuurst selecteerde kwamen de nodige reacties binnen. Veel jonge inzenders kozen voor de foto van Luis Suarez. Ook de juichfoto met de Champions League was populair onder de stemmers, waarvan er een aantal naar de naam Jari luisteren. Met een ruime meerderheid van de stemmen eindigde de foto met de 'Goede Beul' op de eerste plaats.

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl