Menu
Supporters storten zich gretig op iedere Ajacied

Supporters storten zich gretig op iedere Ajacied

Hectiek achter het hekwerk. Herfstvakantie vierende supporters en supportertjes verdringen zich achter de hekken om maar niets te hoeven missen van de Ajax-training. De aanhang wordt op de wenken bediend met spectaculaire oefenstof. Vooral de afrondoefeningen op de goals ontlokken de nodige oe's en aa's.

Als de training er voor het eerste groepje Ajacieden op zit, verruilen de Ajax-fans hun plek achter het hek voor een positie pal bij de brug. Alles met een Ajax-trainingspak of Ajax-regenjas wordt bijna letterlijk ‘bestormd’. Er is nauwelijks een doorkomen aan. Krabbels worden gewillig gezet. Met een glimlach wordt geposeerd voor de zoveelste camera. Vaders en moeders dirigeren hun kroost naar een fotogenieke plek voor de lens.
Vanzelfsprekend wordt ook Derk Boerrigter omringd door fans. De speler van Jong Ajax heeft er een redelijke training op zitten. Een oefensessie waarin ook hij zich, als buitenspeler, prima kon uitleven. Veel voorzetten, veel uithalen richting doel en keepers. Een waar walhalla, kortom, voor aanvallend ingestelde Ajacieden.

Boerrigters collega Ryan Babel trekt niet alleen de aandacht met zijn karakteristieke snoeiharde pegels op doel. Het is vooral het kapsel dat de aanvaller extra doet opvallen. Babel heeft zich een soort van ‘Pienaar-kapsel’ laten aanmeten. Net als de kleine, branievolle Zuid-Afrikaan is ook Babel getooid met een uiterst strakke haarlijn. De haarlokken, een soort verfijnde rastalokken, geven de aanvaller een nóg sneller uiterlijk dan hij toch al had. Als Babel er een artistiek hakballetje uitgooit - na eerst Vermeer te hebben uitgekapt - is het beeld van de fraai gecoiffeerde voetbalartiest helemaal compleet. Een kunstzinnige tovenaar met balgevoel, zoiets.

Aanvallers, middenvelders en verdedigers vuren hun pegels bijna anderhalf uur lang naar hartelust af op de doelverdedigers. Zodoende groeien ook Maarten Stekelenburg, Bogdan Lobont, Kenneth Vermeer en Hans Vonk lekker in de training. Blinds assistenten Gerard van der Lem en Ruud Krol verzorgen de coaching van veldspelers en keepers. ,,Blijven kijken'’, voorziet Van der Lem doelman Vermeer van een tip. Krol tipt niet veel later ook Lobont. Al is hier meer sprake van opbouwende kritiek. ,,Niet te snel naar de grond, zo maak je het voor een speler wel erg makkelijk om een hoek te kiezen.''

Maxwell en herstel- en conditietrainer René Wormhoudt bekijken de voetbalacties vanaf de zijlijn. Het revalidatietraject van de Braziliaan zit er voor vandaag op. Er is even tijd om ontspannen toe te kijken.
Maxwell is morgenavond in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen niet de enige ontbrekende Ajacied. Ook Nicolae Mitea, Angelos Charisteas en Edgar Manucharyan zijn vooralsnog niet inzetbaar. Juanfran en Wesley Sneijder zitten een schorsing uit.