Menu
Suriprofs verslaan Jong Ajax in benefiet

Suriprofs verslaan Jong Ajax in benefiet

Het was woensdag niet zomaar een oefenwedstrijd op sportcomplex de Toekomst. De Suriprofs, met Ricardo Kishna en Jairo Riedewald als gastspelers in het groenrode shirt, versloegen Jong Ajax met 1-2. Wat zich rondom het speelveld afspeelde was minstens zo belangrijk.

De Suriprofs en Jong Ajax trakteerden de 3000 toeschouwers op de uitverkochte Toekomst woendag op een enerverend benefietduel. De jaarlijkse happening van de Stichting Suriprofs bood voor elk wat wils. De allerjongste bezoekers verlustigden zich rondom het hoofdveld van de Toekomst aan typisch Surinaamse attracties, dito entertainment plus lekkernijen. Voor de (iets) oudere liefhebbers was het vooral genieten van de Oude Meesters Clarence Seedorf en Edgar Davids. De beide oud-Ajacieden zijn ook na hun actieve en succesvolle carrières publiekstrekkers pur sang. De topvoetballers van weleer weten de bal nog altijd hun wil op te leggen.

Het was mooi te zien hoe zowel Seedorf als Davids over het veld trok, beiden getooid met de rugnummers waarmee ze hun grootste voetbalsuccessen vierden. Seedorf raakte vooral bij Real Madrid en AC Milan vergroeid met het rugnummer 10. Davids droeg ‘zijn’ nummer 8. Vooral in dienst van Ajax, Juventus en het Nederlands elftal maakte hij als onvermoeibare ‘8’ furore.

Uitgerekend op de benefietavond stonden in Madrid de oud-clubs van beide gladiatoren tegenover elkaar. Het topaffiche in de halve finales van de Champions League weerhield ruim drieduizend (hoofdzakelijk) Surinaamse Nederlanders niet van een bezoek aan de Toekomst. En dat exact 20 jaar na Ajax' laatste winst in de Champions League. Aan parallellen geen gebrek op de sfeerrijke en multiculturele Toekomst.

Abdelhak Nouri jaagt op de bal, Suriprof Davids zoekt alvast de diepte. Abdelhak Nouri jaagt op de bal, Suriprof Davids zoekt alvast de diepte.

Minder vertrouwd, maar daarom niet minder leuk, was de aanblik van twee actieve Ajacieden in het Suriprofs-shirt. Ricardo Kishna en Jairo Riedewald waren een avond verhuurd aan de ploeg van coach Aron Winter. Kishna bewees op slag van rust zijn waarde voor de gelegenheidsploeg van Nederlandse (ex-)profs met Surinaamse roots. De linksbuiten haalde doeltreffend uit (0-1) en pijnigde daarmee Jong Ajax. Met het beschikbaar stellen van de twee A-selectiespelers droeg Ajax zijn steentje bij aan het welslagen van de benefiet. Het achterliggende doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor sportieve en sociale doelen in Suriname. Dat doel werd glansrijk gehaald. De twee Ajacieden speelden een helft mee met de Suriprofs.

Suri…!, Suri…!, Suri…!, klonk het tijdens de benefietwedstrijd onuitputtelijk uit de mond van de spreekstalmeester. Profs!, profs!, profs!, bleef het publiek de verbale voorzetten onophoudelijk inkoppen. De voetballers stoorden zich er niet aan. De een-tweetjes sloten prima aan bij het karakter van het evenement. Binnen de lijnen bleef het niettemin echte wedstrijd; met volop strijd en authentieke sentimenten. Een sublieme boogbal (net over het doel van Xavier Mous) werd met hartstochtelijk gegil begeleid. Splijtende passes van - toch vooral - de Oude Meesters konden op een open doekje rekenen.

Fraaie voetbalstaaltjes van Jong Ajacieden als Abdelhak Nouri en Donny van de Beek kregen minder bijval. Vooral de Suriprofs waren woensdag de helden op de Toekomst. Niemand die dat erg vond. Humphrey Mijnals, ooit de eerste Surinamer in Oranje en daarmee onvervalst Surinaams-Nederlands voetbalicoon, uiteraard al helemaal niet. Op de vijftiende verjaardag van de Stichting Suriprofs was icoon Mijnals een van de eregasten.

Dat de Suriprofs de avond besloten met slechts tien veldspelers, na een blessure van Andwelé Slory, was weinig meer dan een smetje. Coach Winter en zijn Surinaams-Nederlandse vedettes Seedorf en Davids zagen dat het goed was. De Suriprofs bekroonden hun jubileumjaar met een 1-2-overwinning op de Amsterdammers. Met daarbij veel euro’s voor de vele goede doelen in Suriname.

Benefietduel Jong Ajax – Suriprofs 1-2 (0-1)

Scheidsrechter: Gözübüyük. Toeschouwers: 3000.
Scoreverloop: 45. Kishna 0-1, 63. Valies 0-2, 68. Hendriks 1-2.

Opstelling Jong Ajax: Mous; Dankerlui, Sporkslede, Noordhoff, Savastano (70. Vissie); El Mahdioui, Van de Beek (65. Bakker), Warmerdam; Acolatse, Hendriks, Nouri (68. Meleg).

Suriprofs: Coutinho; Zuiverloon (55. Collin Seedorf), Koenders, Riedewald (46. Valpoort), Olfers; Malone, Clarence Seedorf, Davids; Valies, Slory, Kishna.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Bij de opkomst gingen de captains Fabian Sporkslede en Clarence Seedorf hun manschappen voor. Bij de opkomst gingen de captains Fabian Sporkslede en Clarence Seedorf hun manschappen voor.
Edgar Davids in een vertrouwde pose: gefocust op bal en aanval. Edgar Davids in een vertrouwde pose: gefocust op bal en aanval.
De avond begon met het Surinaamse volkslied. Ook coach Aron Winter luisterde aandachtig. De avond begon met het Surinaamse volkslied. Ook coach Aron Winter luisterde aandachtig.
De startende elf Suriprofs. Onder meer mét Ricardo Kishna en Jairo Riedewald. De startende elf Suriprofs. Onder meer mét Ricardo Kishna en Jairo Riedewald.
De Suriprofs juichen om de goal van Kishna. De Suriprofs juichen om de goal van Kishna.
Sporkslede speelde tegen de Suriprofs zijn laatste wedstrijd als Ajacied. Sporkslede speelde tegen de Suriprofs zijn laatste wedstrijd als Ajacied.
Thumbs up voor Kishna en de Suriprofs. Thumbs up voor Kishna en de Suriprofs.
Hoogstandje  van Django Warmerdam in de benefietwedstrijd. Hoogstandje van Django Warmerdam in de benefietwedstrijd.
Jong Ajax-goalie Xavier Mous werkt de bal weg voor de inkomende Davids. Jong Ajax-goalie Xavier Mous werkt de bal weg voor de inkomende Davids.
Oud-Ajacied Stanley Menzo is al sinds 1999 voorzitter van de Suriprofs. Rechts: icoon Humphrey Mijnals. Oud-Ajacied Stanley Menzo is al sinds 1999 voorzitter van de Suriprofs. Rechts: icoon Humphrey Mijnals.
Riedewald biedt ploeggenoot Davids ondersteuning. Riedewald biedt ploeggenoot Davids ondersteuning.
De Toekomst was uitverkocht voor de benefiet tussen de Suriprofs en Jong Ajax. De Toekomst was uitverkocht voor de benefiet tussen de Suriprofs en Jong Ajax.