Menu
Swart en Keizer benoemd tot ereleden

Swart en Keizer benoemd tot ereleden

Ajax heeft vrijdagavond tijdens het jaarlijkse diner van oud-spelersvereniging Lucky Ajax in het Volendamse restaurant Spaander Sjaak Swart en Piet Keizer benoemd tot ereleden van de club. De benoeming is uitzonderlijk. Na de oorlog zijn er nooit meer spelers, met uitzondering van Johan Cruijff, benoemd tot erelid.

Al jarenlang is de eventuele benoeming van Swart en Keizer tot ereleden van Ajax een gespreksonderwerp binnen de club. Afgelopen oktober kreeg het officiële verzoek van erelid Wim Schoevaart tot voordracht van de twee legendes tot erelid een serieus karakter. Het bestuur - bestaande uit Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden - droeg Swart en Keizer officieel voor bij de ledenraad. Dit 24-koppige orgaan moest zijn goedkeuring geven alvorens de benoeming plaats kon hebben. Daarbij moest de ongeschreven regel worden veranderd, dat spelers geen erelid kunnen worden. Daardoor is het nu wel mogelijk om de iconen, die zich hun hele leven aan Ajax hebben verbonden, toch te eren. Swart en Keizer kwamen nooit voor een andere club uit dan Ajax.

Sjaak Swart scoort. Dat deed hij in totaal 228 keer voor Ajax. Sjaak Swart scoort. Dat deed hij in totaal 228 keer voor Ajax.

Sjaak Swart, van 3 juli 1938, heeft al jaren de bijnaam Mister Ajax. Niemand speelde meer wedstrijden voor Ajax 1 dan de ras-Amsterdammer. Van zijn debuut tijdens het bekerduel tegen Stormvogels op 16 september 1956 tot en met zijn afscheid tegen AZ op 19 mei 1973 stond hij 603 keer in het veld en scoorde hij 228 maal. Swart won drie Europa Cups, één Intertoto Cup, acht Nederlandse kampioenschappen, vijf nationale bekers, één Europese supercup, en één wereldbeker.

Piet Keizer in actie tegen AZ in 1969. Piet Keizer in actie tegen AZ in 1969.

Piet Keizer, van 14 juni 1943, debuteerde op 5 februari 1961 in de Klassieker tegen Feyenoord. De ongrijpbare linksbuiten was op 13 oktober 1974 voor het laatst als actieve speler te zien voor zijn fans. Hij speelde in totaal 490 officiële duels en scoorde daarin 189 treffers. Zijn belangrijkste wapenfeit was de befaamde ‘schaar’. Niemand beheerste die schijnbeweging zo perfect als Ajax-linksbuiten Keizer. Ook Keizer won drie keer de Europa Cup I, de wereldbeker, twee Europese Super Cups, vijf nationale bekers en hij werd zes keer nationaal kampioen.

Voorzitter Uri Coronel, zelf ook erelid, is trots dat Ajax twee nieuwe ereleden in de familie kan verwelkomen: ,,Dit jaardiner van de oud-spelersvereniging Lucky Ajax is de uitgelezen gelegenheid om deze benoeming te laten plaatshebben. Temeer ook omdat we hier temidden zijn van echte Ajacieden. Zoals bekend liepen we al enige tijd rond met het idee om Piet en Sjaak te eren. Ik ben er dan ook trots op dat ik ze als voorzitter de gouden speld heb mogen opspelden.”

Foto's: Foto-archief Ajax en Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Voorzitter Coronel speldt de gouden speld op bij Sjaak Swart. Voorzitter Coronel speldt de gouden speld op bij Sjaak Swart.
De trotse voorzitter Uri Coronel tussen de nieuwe ereleden in. De trotse voorzitter Uri Coronel tussen de nieuwe ereleden in.
Een emotionele Sjaak Swart spreekt de leden van Lucky Ajax toe. Een emotionele Sjaak Swart spreekt de leden van Lucky Ajax toe.
Piet Keizer eert al zijn teamgenoten in zijn toespraak. Piet Keizer eert al zijn teamgenoten in zijn toespraak.

Kijk later op ajax.tv voor een reportage over de benoeming van de nieuwe ereleden

Naar overzicht ereleden