Menu
Swart trots op 'Swart'

Swart trots op 'Swart'

Op de dag af 35 jaar na zijn afscheidswedstrijd als actief Ajacied onthulde Sjaak Swart zijn evenbeeld in de Amsterdam ArenA. Een bronzen Mister Ajax heeft sinds vrijdagavond een vaste plek, of beter gezegd ereplaats, in de Champions Lounge.

Mister Ajax Sjaak Swart poseert trots bij het bronzen beeld dat hij zojuist heeft onthuld. Net als het shirt is ook de 'bronzen Swart' voorzien van het rugnummer 8. Met dat nummer vierde de rechtsbuiten zijn grootste successen als Ajacied. Mister Ajax Sjaak Swart poseert trots bij het bronzen beeld dat hij zojuist heeft onthuld. Net als het shirt is ook de 'bronzen Swart' voorzien van het rugnummer 8. Met dat nummer vierde de rechtsbuiten zijn grootste successen als Ajacied.

De creatie van kunstenaar Hans Jouta is een onvervalst eerbetoon aan de onlangs, op 3 juli, zeventig jaar geworden Amsterdammer. Op 8 augustus 1973 speelde Swart tegen Tottenham Hotspur zijn laatste wedstrijd in Ajax 1. In het oude Olympisch Stadion zwaaide de rechtsbuiten ‘zijn’ Ajax-publiek die dag vaarwel.

35 jaar later is Swart voor altijd terug in het Ajax-stadion, ditmaal de Amsterdam ArenA geheten. Vrijdag regisseerde Swart zijn terugkeer van (natuurlijk) nooit echt weggeweest. In de ArenA en op de Toekomst is Swart nog bijna dagelijks een graag geziene gast. Afgelopen dinsdag toonde de kwieke Ajacied op de Open Dag zijn kunsten nog als speler van Lucky Ajax. Met Swart in hun midden wonnen de Lucky Ajacieden met 11-3 van het Ajax-sponsorelftal.

Kort voor de aftrap van FC Internazionale – Sevilla FC onthulde Swart het uit brons gemaakte beeld. ,,Je ziet meteen dat ik het ben’’, deelde Mister Ajax na de onthulling direct een mooi compliment uit aan kunstenaar Jouta. Swart – goed voor 603 officiële duels in Ajax 1 – was zichtbaar trots op het voetbalbeeld. Een geschilderd portret van de oud-Ajacied was al langer een pronkstuk in de Champions Lounge. ,,Bij sommige andere beelden is de gelijkenis toch minder. Deze is heel duidelijk. De actie die is uitgebeeld, mijn gezicht; alles ziet er heel precies uit.’’ Wijzend naar de in brons gegoten actiepose: ,,Zo nam ik de bal vroeger echt in één keer op mijn slof.’’

Ook Jouta was natuurlijk in de Champions Lounge present. In de bijzondere ontvangstruimte was al langer een ander voetbalkunstwerk van de Fries te zien. Een bronzen versie van Jari Litmanen siert de sfeerrijke ruimte eveneens. ,,Ik heb Sjaak vroeger zelf nooit zien spelen, helaas’’, vertelt Ajax-seizoenkaarthouder Jouta. ,,Toen ik twintig jaar terug mijn eerste wedstrijden bezocht in de Meer was hij al uitgevoetbald.’’ De kunstzinnige en creatieve Ajacied bereidde zich uitstekend voor op het maken van zijn tweede Ajax-beeld. ,,Ik heb op Marktplaats allerlei materialen, zoals voetbalboeken en -foto’s, gekocht. Op de foto’s waar Sjaak op staat viel me direct zijn markante uitstraling op. Swart heeft zeker geen doorsnee uiterlijk. Vervolgens moet je dat zien te vangen in een beeld.’’ Dat is de kunstenaar prima gelukt.