Menu
Swingend Ajax O19 door naar kwartfinales Youth League

Swingend Ajax O19 door naar kwartfinales Youth League

Ajax O19 heeft zich ten koste van Dynamo Kiev O19 geplaatst voor de kwartfinales van de UEFA Youth League (3-0). De jeugdploeg was op momenten oppermachtig aan de kampioen van Oekraïne. Kaj Sierhuis kroonde zichzelf met twee doelpunten tot matchwinner.

Aron Winter kon voor het duel beschikken over een ijzersterke wedstrijdselectie. Naast de gebruikelijke spelers van Ajax O19 waren ook de 'ervaren' Justin Kluivert, Matthijs de Ligt en Carel Eiting van de partij op de Toekomst. 

De basisspelers van Aron Winter.
De basisspelers van Aron Winter.

Met de schrik vrij
Dynamo Kiev liet na het startsignaal direct van zich spreken en stichtte groot gevaar voor het doel van Ajax-doelman Stan van Bladeren. Topscorer Bogdan Lednev leek na drie minuten de maker van het eerste doelpunt van de avond, maar zijn feestje ging wegens buitenspel ten onrechte niet door.

De speldenprikjes van de bezoekers waren voor Winter reden om uit zijn dug-out te stappen. Toeval of niet, maar zijn ploeg brak minuten later direct door op de rechterkant. Via een voorzet van Anderson Lopez belandde een snelle aanval voor de voeten van topscorer Kaj Sierhuis, die dankbaar gebruik maakte van de geboden kans: 1-0. 

Lekker hoor! De Ligt ➡️ Lopez �� Sierhuis �� GOAL! #UYL #ajadyn pic.twitter.com/oQ6Ot3R8FD

— AFC Ajax (@AFCAjax) 21 februari 2017

Oppermachtig Ajax O19
Na rust werd de vrije doortocht van doelpuntenmaker Sierhuis abrupt onderbroken door een zware charge van Yevhenii Smirniy. Met een gele kaart en een vrije trap was toparbiter Alejandro Hernández mild voor de Kiev-verdediger. Kluivert schoot de vrije trap op de paal. 

Onder leiding van spelverdeler Eiting begonnen de Ajacieden elkaar makkelijker te vinden. De bal rolde op een hoger tempo van been naar been, met grote kansen van Sierhuis (paal en naast) als gevolg. Niet de spits, maar Dani de Wit verzilverde de goede periode van de Amsterdamse ploeg met een rake kopbal en de dik verdiende 2-0. 

Kaj Sierhuis met de 1-0!
Kaj Sierhuis met de 1-0!
Even geen Ajax 1, maar AjaxO19 voor Justin Kluivert vanavond!
Even geen Ajax 1, maar AjaxO19 voor Justin Kluivert vanavond!
Met een schitterende snoekduik kopt Dani de Wit AjaxO19 op 2-0!
Met een schitterende snoekduik kopt Dani de Wit AjaxO19 op 2-0!
En dat is 3! Sierhuis met zijn tweede van de avond!
En dat is 3! Sierhuis met zijn tweede van de avond!
Volgende halte: Real Madrid of AS Monaco!
Volgende halte: Real Madrid of AS Monaco!

Kwartfinales  
De Amsterdamse ploeg bleef frivool aanvallen en stond achterin als een huis. Het verdedigingsduo Darren Sidoel en Matthijs de Ligt bleek een gouden greep, want beide jongelingen gaven geen centimeter ruimte weg in eigen strafschopgebied. Toen Sierhuis er 3-0 van maakte was het feest compleet op de Toekomst. 

De Ajacieden mogen de borst natmaken voor de tegenstander in de kwartfinale. De jeugdtalenten wacht over twee weken een uitwedstrijd tegen AS Monaco of Real Madrid. De grootmachten maken woensdagavond uit wie de Amsterdammers gaat ontvangen. 

Scoreverloop: 3-0 (1-0): 11. Sierhuis 1-0, 62. D. De Wit 2-0, 87. Sierhuis 3-0.

Opstelling Ajax: Van Bladeren; Zeefuik, Sidoel, De Ligt, Bakker; D. De Wit (89. Redan), Eiting, Lang (84. Matusiwa), Lopez (63. Nunnely), Sierhuis, Kluivert.  

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees