Menu
Talenten zetten beste beentje voor

Talenten zetten beste beentje voor

'Luistert iedereen?', vraagt Heini Otto zich af. Met een gespannen blik wacht iedereen af wat het Ajax-icoon te zeggen heeft. In de kantine van voetbalvereniging Foreholte trapt de Amsterdammer de welbekende Talentendag af, waarbij jonge voetballers gescout kunnen worden. 'We gaan beginnen!'

Bij binnenkomst is het voor veel jongens en meisjes een weerzien met bekenden: veel deelnemers zijn afkomstig van Foreholte, de voetbalvereniging uit Voorhout. De een draagt een Ajax-shirt, de ander pronkt met een exemplaar van Real Madrid. Maar dat maakt uiteindelijk geen verschil; er worden teams gemaakt en iedereen krijgt een hesje aan.

Van levensbelang
Die hesjes zijn van groot belang, krijgen de aanstormende talenten in de kleedkamer te horen. Zo weten de scouts welke naam bij welke voetballer hoort, mochten zij een uitblinker spotten. Er zijn roze, blauwe en grijze hesjes met een nummer erop. Iedereen houdt het hesje tegen het lijf gedrukt; wie weet helpt het!

In welke groep zit jij?
In welke groep zit jij?

Eenmaal op het veld aangekomen, kijken de jongelingen hun ogen uit. Veldjes, pionnen, klokken... Er is genoeg te doen. Er zijn 6 oefeningen, die elk 12 minuten duren. Daarna wordt er doorgewisseld, zodat elk kenmerk van een profvoetballer aan bod komt. Sprinten, slalommen, schieten en partijen zijn de oefeningen van vandaag. ,,Dames en heren, we gaan ervoor!', aldus gastheer Otto.

Tien punten
Vooral het 'scorebord' valt in de smaak bij de aanwezige talentjes. Voor het doel staat een bord, verdeeld in vlakken die elk een aantal punten waard zijn. Het hoogst haalbare, 10 punten, zit rechts- en linksboven. ,,Kijken of dat lukt, kom op'', roept de begeleider van deze oefening. En zowaar lukt het bijna iedereen om punten te scoren. ,,Wow, jij bent echt goed!'', klinkt het zelfs bij sommigen.

Punten scoren!
Punten scoren!

Uitblinken
Bij de sprintopdracht is het duidelijk; zo snel mogelijk heen en weer rennen. ,,Ja, gaan jij'', klinkt het. En dan stoomt de eerste weg, om vervolgens in 7 seconden weer terug te keren. ,,Zo, de volgende'', en zo gaat de tweede. Natuurlijk is er sprake van concurrentie, maar het is vooral heel erg gezellig. ,,Jij bent net zo snel als ik'', concludeert een jongen tegenover een meisje. Er wordt gelachen, en dat is het belangrijkste.

Natuurlijk probeert iedereen zo veel mogelijk aan de bal te zijn, om het talent te laten zien aan de aanwezige scouts. Zo ook bij de partijvorm. Overal klinkt 'ja hier' of 'speel de bal'. De experts knikken goedkeurend en werpen zo nu en dan een blik op het papier met namen. Zouden hier toekomstige Ajacieden over het veld rennen? Wie weet..!

Verzamelen! Iedereen heeft er zin in.
Verzamelen! Iedereen heeft er zin in.
Rennen!
Rennen!
Gescoord ��
Gescoord 😄
Komt dat schot!
Komt dat schot!
Iedereen doet zijn uiterste best.
Iedereen doet zijn uiterste best.
Heino Otto is de presentator van vandaag ��
Heino Otto is de presentator van vandaag 🎤
Duel!
Duel!
Girl power ��
Girl power 💪
Een toekomstige profvoetballer?
Een toekomstige profvoetballer?

Lees ook: 'Ik vind Zlatan een inspirerend mens'
Bekijk ook:
Highlights Ajax Vrouwen - sc Heerenveen

Tekst en beeld: Ajax.nl/Celine de Graaff