Menu

Talentendagen 2005: 'Dát is je goal, schat!'

De Ajax Talentendagen 2005 zijn op de Toekomst in volle gang. Terwijl de sneeuwvlokken in hoog tempo naar beneden dwarrelen, staan voetballers tussen de acht en elf jaar met hoog rode konen op het gras om de mannen langs de kant te imponeren.

Driehonderd jongens zijn ook deze woensdagmiddag te gast bij Ajax. Na vandaag volgen nog Talentendagen op 2 en 9 maart en die middagen zitten ook tot de nok toe vol met enthousiaste jeugd. In totaal zijn er weer meer dan 1200 spelers, onder wie ook doelverdedigers.

Ton Pronk, hoofd scouting: ,,We hebben dit jaar de Talentendagen verspreid over vier woensdagen, omdat de krokusvakantie in de diverse regio's verschillend viel. Amsterdam had bijvoorbeeld vorige week vrij en daarom was de Talentendag die woensdag de hele dag."

Bij de jongste jeugd is het voor de trainers en scouts extra goed opletten geblazen. ,,Van de eerste jaars F hebben we de meeste spelers nodig, omdat we daar elk jaar een heel nieuw team van krijgen. Natuurlijk bestaat er voor elk jongetje een kans dat ze eruit worden gepikt, maar het is wel moeilijk. Van de Talentendagen 2004 spelen nu nog vier jongetjes in de jeugdopleiding."

Elke observator heeft een lijst gekregen met daarop alle namen en nummers van de deelnemers. Daarachter kunnen ze aangeven wie ze goed genoeg vinden om een keer terug te laten komen. Welke speler de meeste 'streepjes' achter zijn naam heeft staan en dus door veel trainers is opgevallen, krijgt misschien een brief waarin staat wanneer hij wordt terugverwacht.

Voor sommige jochies valt het niet mee om drie partijen van een kwartier onder de priemende ogen van de scouts af te werken. Soms weet je zelfs niet eens meer welke kant je eigenlijk op moet. Gelukkig zijn er dan nog altijd moeders die in plaats van in de warme kantine te gaan zitten, de kou wel trotseren en je op weg kunnen helpen. ,,Dát is je goal, schat!'', klinkt het dan ook bemoedigend vanaf de zijlijn naar een ventje dat totaal de weg kwijt is.

Foto's: Sander Nieuwenhuys