Menu
'Talentendagen ook goed voor ontwikkeling van vrouwenvoetbal'

'Talentendagen ook goed voor ontwikkeling van vrouwenvoetbal'

Maandag en dinsdag stond sportcomplex de Toekomst grotendeels in het teken van de jaarlijkse Talentendagen, het evenement dat Ajax organiseert met partner van de toekomst ABN AMRO. Vanwege de winterse weersomstandigheden werd de slotdag (woensdag) van deze editie helaas afgelast. In de 2 voorgaande dagen, viel er wel genoeg te beleven voor de jonge Ajacieden. Een sfeerschets, deel 2.

In de catacomben van sportcomplex de Toekomst heeft Chantal de Ridder even de rust gevonden om terug te kijken op de Ajax Talentendagen voor de meisjes.

Het is een primeur, op eigen terrein. Niet bij AFC, zoals bijvoorbeeld 1,5 jaar geleden, maar gewoon op bekend (kunst)gras. Rustig vertellen is er toch niet echt bij voor De Ridder. Terwijl ze haar uitleg geeft over de middag, lopen verschillende deelneemstertjes langs. Allemaal willen ze een handtekening van de 29-jarige Ajax-aanvalster.

Uiteindelijk worden er 24 meiden uitgenodigd

,,Stel je vragen maar hoor, dan zet ik ondertussen een paar krabbels'', lacht ze. De Ridder heeft alles onder controle. Zoals eigenlijk al de hele dag. Haar medespeelsters en Ajax-scouts hebben zich ontfermd over de 90 meisjes. Uiteindelijk worden er straks 24 meiden die tussen 2008 en 2010 zijn geboren uitgenodigd, om nog eens 6 keer te komen trainen in Amsterdam.

Chantal de Ridder (rechts) en Loïs Oudemast houden de ontwikkelingen op het veld tijdens de Talentendagen nauwgezet in de gaten.
Chantal de Ridder (rechts) en Loïs Oudemast houden de ontwikkelingen op het veld tijdens de Talentendagen nauwgezet in de gaten.

Het lijkt vertrouwd aan te voelen voor De Ridder, die deze middag pas voor de 1e keer echt zelf de touwtjes in handen had. ,,Ik heb het overgenomen van Daphne Koster. Zij is nu met zwangerschapsverlof. Maar ik ben ook coördinator van de Ajax Vrouwen Clinics. Het is niet nieuw voor me.''

Jeugdopleiding voor meisjes
In de afgelopen uren heeft ze overal gelopen, gekeken en stiekem ook een beetje gedroomd. ,,Ja, een jeugdopleiding voor meisjes? Ik ga niet over die plannen, maar ik zou het echt heel gaaf vinden als Ajax ooit een eigen jeugdopleiding voor meisjes zou beginnen. Deze dagen zijn alleen maar goed voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in het algemeen.''

Ook tussen de meiden zat voldoende talent

Wie zijn ogen de kost gaf, zag ook dat er tussen de meiden voldoende talent zat. Prima balaannames werden afgewisseld met trucs en rappe acties. De geboren Leidse bleek na afloop dan ook lang niet ontevreden over wat ze tijdens de Talentendagen had gezien. ,,We kijken hoe de spelers zich manifesteren aan de bal. Wat hun technische vaardigeden zijn. Hoe hun motoriek is. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar schotkracht.''

In de komende dagen gaan De Ridder, de Ajax-scouts en een paar andere Ajax Vrouwen met elkaar om de tafel zitten om de talenten eruit te pikken. ,,En daarmee gaan we er dus ook een aantal teleurstellen. Dat hoort er helaas bij. Iedereen krijgt een e-mail of je wel of niet door bent.''

De speelster van Ajax kwam zelf in 2013 in Amsterdam terecht en heeft zich in 5 jaar flink gemanifesteerd in de hoofdstad. De nummer 9 van de Ajax Vrouwenselectie genoot van de Talentendagen op Toekomst. ,,We hebben binnen Ajax een goede Talentendag voor meisjes neergezet. Het was koud, maar prima weer om in te kunnen spelen voor de meisjes. De meiden zijn volgens mij aardig moe, maar gaan met een big smile naar huis. Het was een mooie middag.''

Lees ook: Grote glimlachen en rode wangen tijdens Ajax Talentendagen

Tekst: Ajax.nl/Frank Venema
Beelden: Ajax.nl/Jasper Ruhe

ABN AMRO ondersteunt mensen en instellingen die iets willen bereiken, door een duwtje in de rug te geven bij het ontdekken van talent of bij het waarmaken van ambities, door mensen te stimuleren alles eruit te halen wat er in zit. Hierdoor bieden we de ruimte die nodig is om dromen en ambities te realiseren. 

ABN AMRO is sponsor van de jeugdopleiding van Ajax omdat ABN AMRO talent en talentontwikkeling in Nederland wil stimuleren.  Dat past uitstekend bij Ajax omdat zij de beste jeugdopleiding van de wereld hebben en hier dus alles doen om talenten zo goed mogelijk te ontwikkelen tot profvoetballer. Dat is immers de droom en ambitie van elk voetbaltalent.