Menu
Talentendagen starten maandag

Talentendagen starten maandag

De jaarlijkse Talentendagen staan weer voor de deur. Vanaf maandag tot en met vrijdag stroomt sportcomplex de Toekomst vol met 1.100 jongetjes die allemaal dromen om ooit in Ajax 1 te spelen. ,,De Talentendagen zijn de fundering waar je je huis op bouwt", weet coördinator Henny de Regt.

De hoge opkomst stemt De Regt blij verrast. ,,In vergelijking met vorige jaren hebben we nu ook in de regio al een voortraject gedaan bij een aantal clubs. Daar hebben ook zo'n negenhonderd jongens aan meegedaan. Dus in totaal hebben we een kleine tweeduizend voetballers gezien. Dat vind ik best veel."

Uit de komende Talentendagen worden twee nieuwe teams geformeerd, de F1 en E3. Na afloop van het evenement krijgen alle deelnemers een brief. Daarin staat dat ze óf terug mogen komen voor nog twee dagen training óf zelf goed blijven oefenen en het volgend jaar nog een keer moeten proberen.

De jongetjes luisteren geconcentreerd naar de uitleg. De jongetjes luisteren geconcentreerd naar de uitleg.

Zoals elk jaar worden er enkele accenten verlegd ten opzichte van de vorige editie. Zo ook nu. ,,We leggen nu meer de nadruk op vier-tegen-vier", laat De Regt weten. ,,Dan komen de jongens vaker aan de bal en kunnen we nog beter selecteren. We proberen op deze manier meer het straatvoetbal na te bootsen."

Op maandag en dinsdag zijn de oudere groepen - gerangschikt op geboortejaar - en maar liefst 200 keepers aan de beurt. De jonge doelmannen krijgen een uur training voorgeschoteld door de keeperstrainers, waarna ze misschien een uitnodiging krijgen later nog eens terug te komen voor een vervolgsessie. Donderdag en vrijdag staat de jongste jeugd op het veld. De Talentendagen eindigen met jongetjes die geboren zijn in 2005. Uit die groep zal een nieuwe F1 worden geformeerd die later dit jaar als samengesteld team aan een toernooi zal deelnemen.

,,Ik kijk er zoals elk jaar weer naar uit", vertelt De Regt. ,,Het is een hele organisatie, maar het is wel de fundering waar je je huis op bouwt. Zo zijn - om maar een paar voorbeelden te noemen - Rafael van der Vaart, John Heitinga en Gregory van der Wiel ook ooit via de Talentendagen bij Ajax binnengekomen."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst