Menu
Team van toen: 2008-2009

Team van toen: 2008-2009

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: De D1 uit het seizoen 2008-2009.

22 december 2013. De 79ste minuut van Roda JC - Ajax is ingegaan als de 17-jarige Jairo Riedewald zijn competitiedebuut in Ajax 1 maakt. Ajax staat op dat moment met 1-0 achter en dreigt misschien wel met lege handen uit Zuid-Limburg te vertrekken. Met twee late treffers voorkomt de piepjonge debutant puntenverlies. Hij kroont Ajax tot winterkampioen. En dan te bedenken dat hij slechts vijf jaar eerder de aanvoerdersband van Ajax D1 droeg. Zo snel kan het leven van een Ajax-voetballer gaan. 

Waardevolle kennismaking
Terug naar de zomer van 2007. Frank de Boer was destijds als jeugdtrainer actief op de Toekomst. De eerste ontmoeting tussen Riedewald (destijds speler van Ajax D2) en zijn huidige trainer staat nog vers op zijn netvlies: ,,De Boer kwam ineens onze kleedkamer binnenwandelen. Hij zei: Jairo kom jij even mee naar de gang. We hebben in de D1 last van een fikse blessuregolf dus jij mag vandaag minuten maken bij ons. Het is tegen je oude team HFC Haarlem, dat is voor jou een leuke ervaring."

Riedewald vervolgt: ,,Zo stelde ik me even later voor aan jongens als Sheraldo Becker, Queensy Menig (beiden verhuurd door Ajax aan PEC Zwolle, red.) en Kenny Tete. De Boer had toen nog een mooie opmerking: Dit is toch veel beter dan trainen, zei hij tegen me."

Lachen om schoolcijfers
Op 10-jarige leeftijd kreeg Riedewald voor het eerst te maken met Amsterdamse mentaliteit. Totaal anders dan in zijn geboorteplaats Hoofddorp, maar niet minder leuk: ,,Ik kon het in de D1 heel goed vinden met Bas Quist (KFC Hoog aan de Zaan, red.). We hadden precies dezelfde humor. Tijdens studiebegeleiding maakten we met onze mobiele telefoons foto’s van elkaar. Ook moesten we vaak lachen om elkaars schoolcijfers. Het was altijd gezellig met hem.’’

Nu, zeven jaar later, komt Riedewald veel jongens van de toenmalige D1 opnieuw tegen op de Toekomst: ,,Met Jordy Bruijn, Pelle Clement, Leeroy Owusu en Indy Groothuizen (allen Jong Ajax, red.) heb ik nog veel contact." Bij de naam van Jordy Bruijn blijven de ogen van Riedewald even hangen. De kleine middenvelder maakte in de D1 veel indruk door dat seizoen met een Van der Vaart-achtige hakbal te scoren. ,,Hij is er lange tijd uit geweest met een blessure, maar afgelopen maand heeft hij eindelijk zijn rentree bij Jong Ajax kunnen maken. Het was zijn gelijk zijn debuut in het betaald voetbal.”

Jairo Riedewald met de seizoensgids van het seizoen 2008-2009.
Jairo Riedewald met de seizoensgids van het seizoen 2008-2009.

'Let op, we moeten tegen...'
Vijftien jongens met een net iets te groot Ajax-shirt in de broek glimmen van trots op de teamfoto van de D1. En van de hele D-lichting was er volgens Riedewald één voetballer de allerbeste. ,,Er liepen een aantal talenten rond in de D1 maar Alen Custovic (Spakenburg 2, red.) sprong er op alle fronten uit. Hij was toentertijd een levensgevaarlijke speler met een flinke dosis techniek. Ik kende hem al heel goed van mijn Haarlem-tijd. In dat team zeiden we altijd tegen elkaar: let op, we moeten tegen Custovic spelen."

Op jeugdtoernooien was het in die tijd overigens vaak een speler van een andere club die de show stal. ,,We speelden op toernooien vaak tegen PSV. Zo stond ik regelmatig tegenover mijn huidige teamgenoot Riechedly Bazoer. Ook de PSV'ers Zakaria Bakkali (tegenwoordig Valencia, red.) en Andreas Pereira (Manchester United) waren in die tijd al erg goed.”

Verdedigende nummer 10
Op de Toekomst veranderde de rol van Riedewald in de D1 van spelverdeler naar een moderne verdediger ,,Vanaf dat moment begon ik me steeds meer te focussen op de laatste linie." Spijt van de positiewisseling heeft de 3-voudig Oranje-international allerminst: ,,Of ik een goaltjesdief was? Nee, dat was ik niet. Juist daarom was het grappig dat ik twee jaar geleden tijdens mijn debuut tegen Roda JC twee keer het net wist te vinden."

De verdediger werd in de D1 al door trainer Michel Kreek aanvoerder gemaakt. ,,In de jeugd was ik aanvoerder van een groep tieners. Als er iemand nieuw was in het team dan zei ik: Als er iets is, kom dan naar mij. Verder stelde het niet heel veel voor. Tegenwoordig bij Ajax 1 is het een enorme verantwoordelijkheid. Daar heeft de band logischerwijs veel meer impact. Natuurlijk ambieer ik het wel, het is een hele eer om aanvoerder van Ajax te zijn. Maar ik ben nog jong en doe het rustig aan."

Van Ajax-busje naar Mercedes
De linkspoot denkt nog vaak terug aan de tijd toen het voor hem allemaal begon. ,,Het is eigenlijk wel grappig als ik de jongens die toen in de D1 speelden, nu zie instappen in hun auto van de club. Eerst werden ze door het Ajax-busje thuis opgehaald en nu komen ze in een Mercedes aanrijden op de Toekomst. Dan denk ik: dat zijn gewoon de jongens waarmee ik de hele Ajax-jeugdopleiding heb doorlopen. Het is goed om daar af en toe nog eens bij stil te staan."

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Louis van der Vuurst

Staand(vlnr): Michel Kreek (trainer), Mees Hof, Achill Vaarnold, Jari Verburg, Mussi Durcan, Indy Groothuizen, Bas Quist, Jairo Riedewald, Frencel Lewis, Karolo Buis (fysiotherapeute) en Martin Wiggemansen (leider).

Zittend (vlnr): Pelle Clement, Jordy Bruijn, Jorni Camps, Alen Custovic, Leeroy Owusu en Kevin Sanchez Gomes.