Menu
Team van Toen: A1 2005-2006

Team van Toen: A1 2005-2006

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax A1 uit het seizoen 2005-2006.

Als je nu een team zou maken met alleen maar jongens uit de A1 selectie van seizoen 2005-2006, dan zou je daar zomaar mooie prijzen mee kunnen pakken. Een korte blik op de spelerslijst en je komt heel wat grote namen tegen. Jongens als Gregory van der Wiel (PSG), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Vurnon Anita en Siem de Jong (Newcastle United) maakten dat seizoen furore in het hoogste jeugdelftal van Ajax. Sonny Silooy was samen met Dirk de Groot verantwoordelijk voor het team, dat dat seizoen de landstitel pakte. Laatstgenoemde weet veel te vertellen over de spelers die hij onder zijn hoede had.

Als de kampioensfoto op tafel komt begint De Groot gelijk over enkele bekende jongens. Vurnon Anita is de eerste: ,,Vurnon was altijd een voorbeeldige jongen, een goeie gozer. Hij was destijds vaak aanvoerder en speelde op middenveld. Hij had één nadeel, en dat was zijn lengte. Maar nogmaals, het was een fantastische jongen om mee te werken en hij heeft echt het maximale eruit gehaald."

,,Hier, dit is Mitchell Burgzorg", vervolgt De Groot. ,,Fantastische gozer. Een linksback. Een gedreven jongen met een hart voor de trainer. Kwam niet aan de trainer hoor, want dan kwam je aan hem. Hij had altijd veel snelheid op de linkerkant. Ik vergeet het nooit meer: corners kwamen voor en dan kwam hij met zijn snelheid opeens tevoorschijn om wat ballen binnen te koppen. Geweldig was dat. Het is erg jammer dat hij nu uit beeld is."

,,Daar zit Jantje", zegt De Groot over Jan Vertonghen. ,,Hij kwam met Tom de Mul over van Germinal Beerschot uit België. Ze woonden samen in Amsterdam. Ik noemde hem altijd de dominee want hij kwam zo slungelig over. Maar Jantje had een schot in de benen! Die linkerpoot zeg! Dan kwam hij met die grote passen het middenveld over en dan haalde hij uit... Geweldige voetballer. Vooral op '4' was hij op zijn best. Hij is nu zo sterk. Ik vind het jammer dat hij nu niet meer bij Ajax voetbalt. Het zou een geweldige speler zijn om er bij te hebben."

Van links naar rechts: Vurnon Anita, Gregory van der Wiel, Rydell Poepon en Mitchell Donald. Van links naar rechts: Vurnon Anita, Gregory van der Wiel, Rydell Poepon en Mitchell Donald.

Over Gregory van der Wiel zegt De Groot: ,,Gregory heeft de jeugdopleiding van Ajax doorlopen tot 2002. Daarna heeft hij drie jaar bij HFC Haarlem gespeeld, tot Ajax besloot hem weer terug te halen. Het was geen makkelijke jongen, vandaar dat Ajax hem tussendoor naar Haarlem liet gaan. Hij ontwikkelde zich goed en kwam als een andere jongen terug bij Ajax." Van der Wiel wilde toen al altijd veel opkomen als rechtsback. ,,Maar in die tijd speelden we met een inschuivende centrale verdediger waardoor de backs vaak achterin moesten blijven. Dat vond hij maar niks."

Ook Siem de Jong maakte dat seizoen deel uit van Ajax A1. ,,Siem hebben overgenomen van De Graafschap. We wilden zijn broer Luuk ook hebben een jaar later, maar dat is er uiteindelijk niet meer van gekomen. Siem speelde, net zoals later in het eerste elftal, als aanvallende middenvelder. Het blonk echt uit. Nog steeds vind ik het jammer dat we het koppeltje Siem & Luuk niet hebben kunnen aanschouwen op de Toekomst. Maar dat is achteraf."

Sergio Zijler speelt nu bij FC Universitatea CLUJ in Roemenië. ,,Sergio was een klein mannetje en een fantastisch jochie. Dan hadden we een toernooi en dan kwam hij 's avonds aangelopen in een wit pak met een sigaar in zijn mond. Dan zei hij: 'Hé trainer!' ‘s Avonds speelde hij dan ook nog op de piano. De hele selectie zong met hem mee. Echt, iedereen lag altijd in een deuk om Sergio."

Helaas zijn er ook jongens uit de A1 van 2005-2006 die het niet hebben gehaald in het profvoetbal. Terwijl zij het écht wel in zich hadden. Eén van die jongens is Jordy Brouwer. ,,Hij is veel te snel naar het buitenland gegaan", zegt De Groot over de aanvaller die naar Liverpool verhuisde. ,,Daar is hij niet of nauwelijks aan spelen toegekomen en nu voetbalt hij bij HBS-Craeyenhout. Bij ons was hij spits. Jordy scoorde veel goals, je komt natuurlijk niet zomaar in de belangstelling van Liverpool. Verder kan ik me herrineren dat het echt een knappe gozer was en dat hij veel aandacht kreeg van de meiden."

Als laatste pikt De Groot de bekende tweeling-neefjes van Frank en Ronald de Boer er uit. Jaap en Ruud Jong. ,,Jaap was spits, rechtsbenig en had wat weg van Ronald. Terwijl Ruud meer weg had van Frank. Hij was een linkspoot die op de linkerflank als back en als vleugelspeler kon spelen. Zij hebben het alleen niet geschopt tot het profvoetbal. Eén zit er in de ict-wereld en de ander is nu piloot. Grappig hè, dat ik dit allemaal weet."

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Louis van de Vuurst

Gregory van der Wiel in actie tegen Volendam A1 Gregory van der Wiel in actie tegen Volendam A1
Jan Vertonghen die inschuift op het middenveld met zijn lange passen. Jan Vertonghen die inschuift op het middenveld met zijn lange passen.
Buitenspeler en pianist Sergio Zijler. Buitenspeler en pianist Sergio Zijler.
Tweede persoon van rechts: Dirk de Groot Tweede persoon van rechts: Dirk de Groot