Menu
Team van Toen: Ajax B1 2002-2003

Team van Toen: Ajax B1 2002-2003

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax B1 uit het seizoen 2002-2003.

In deze rubriek spreken we vaak met bekende namen uit de voetbalwereld. Maar niet elke jeugdspeler van Ajax eindigt in het profvoetbal, heel vaak niet zelfs. Zoals ook in het geval van de gebroeders Jong. Jaap Jong (29) speelde samen met zijn tweelingbroer Ruud enkele jaren in de jeugdopleiding van Ajax. Een loopbaan in het betaald voetbal zat er uiteindelijk niet in. Inmiddels vliegt Jaap heel Europa door, niet als voetballer, maar als piloot van Brussels Airlines.

Terug naar het seizoen 2001-2002. Een tweeling van voetbalclub De Zouaven komt naar de jeugdopleiding van Ajax. Het zijn de neefjes van een bekende Ajax-tweeling. De cameraploegen staan voor de deur in Lutjebroek om ‘de nieuwe Frank & Ronald de Boer’ te aanschouwen. Een jaar later spelen ze in de B1, Jaap Jong speelt in de spits en zijn broer Ruud linksback.

Jan Vertonghen
Jaap, momenteel voetballend bij De Zuidvogels, weet nog veel te vertellen over zijn tweede jaar in de jeugdopleiding. ,,Het was zeker niet het meest talentvolle team. Ik had bij niemand het idee dat hij gegarandeerd zou doorstromen naar het eerste elftal. Zelfs bij Jan Vertonghen dacht ik dat niet meteen. Later, toen hij naar het tweede elftal doorstroomde en aan RKC Waalwijk werd verhuurd, zag je wel dat hij heel goed werd”, herinnert Jaap zich. ,,Van spelers als Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong werd echt verwacht dat ze het zouden gaan maken bij Ajax 1. Maar uiteindelijk heeft Jan misschien wel de mooiste carrière van allemaal.”

Unieke scouting
Jaap kwam tegelijk met zijn tweelingbroer en nog drie clubgenoten in de jeugdopleiding van Ajax terecht. ,,We speelden in het seizoen dat we gescout werden met De Zouaven twee wedstrijden tegen Ajax C2. We wonnen die wedstrijd thuis met 5-4 en we waren veel beter. Ruud en ik scoorden allebei, het was een fantastische wedstrijd. Op de Toekomst gebeurde later dat seizoen hetzelfde. Ik denk daarom dat we op basis van die goede wedstrijden zijn gescout, zeker ook omdat er drie andere spelers uit ons team werden ook gescout. Volgens mij is het vrij uniek dat vijf spelers uit een elftal tegelijk naar Ajax gaan.”

Ongelukkig
,,Het was een hele eer om voor Ajax te spelen”, vertelt Jaap. Het was echter niet zijn gelukkigste tijd. ,,Ik had veel last van blessures. De ene keer was het een bacterie in mijn lichaam, de andere keer een ontsteking of had ik last van mijn enkel. In mijn laatste jaar bij Ajax kreeg ik een zware kruisbandblessure. Door die blessures heb ik niet alles eruit gehaald wat erin zat, maar misschien had ik het anders ook niet gered hoor.”

Staand (vlnr.): Wim Kwakman, Ruud Jong, Jan Vertonghen, Evander Sno, Dieter Reynaert, Jeroen van Binsbergen, Robbin Kieft, Travis Reuser, Jaap Jong, Cor van Eijden. Zittend (vlnr.): Johan Plat, Marijn Sterk, Murat Yildrim, Mitchell Burgzorg, Adilio Augustin, Donovan Slijngard, Yama Sharifi, Sergio Zijler.
Staand (vlnr.): Wim Kwakman, Ruud Jong, Jan Vertonghen, Evander Sno, Dieter Reynaert, Jeroen van Binsbergen, Robbin Kieft, Travis Reuser, Jaap Jong, Cor van Eijden. Zittend (vlnr.): Johan Plat, Marijn Sterk, Murat Yildrim, Mitchell Burgzorg, Adilio Augustin, Donovan Slijngard, Yama Sharifi, Sergio Zijler.

Frank en Ronald de Boer
Dat er twee neefjes van Frank en Ronald de Boer bij Ajax kwamen voetballen ontging de pers niet. ,,Aan de ene kant was dat natuurlijk leuk. Maar aan de andere kant hoefde voor mij die aandacht niet allemaal. Het maakt het wat moeilijker want je wordt altijd vergeleken, Robbin Kieft (zoon van Wim Kieft, red.) had dat ook. Gelukkig was het alleen in de eerste paar weken, daarna konden we gewoon lekker gaan voetballen”, vertelt Jaap Jong.

Piloot
Van de ene jongensdroom (voetballer) ging Jaap over in de andere (piloot). Op de vraag hoe hij daarbij is gekomen vertelt hij: ,,Tot en met de A1 heb ik bij Ajax gespeeld, daarna ben ik samen met mijn broertje naar ADO Den Haag gegaan. Ik had net een zware kruisbandblessure en had dus eigenlijk geen club meer. Toen heeft ADO een soort deal gemaakt met Ruud dat ik mee mocht komen wanneer hij zou komen. Zo kon ik toch nog verder revalideren.”

Uiteindelijk kwam het er in Den Haag ook niet uit. ,,Ruud heeft het goed gedaan bij ADO, maar op het moment dat hij meetrainde bij het eerste en zijn debuut zou gaan maken is hij geblesseerd geraakt. Vervolgens is hij verkeerd geopereerd. Hij is ruim anderhalf jaar uitgeschakeld geweest waardoor zijn plek natuurlijk al weg was. Daarna zei hij tegen me: ‘Hé Jaap, zullen we piloot worden?’.”

Zo gezegd, zo gedaan, dachten de broers uit Noord-Holland. ,,Ruud en ik hebben allebei de mentaliteit dat wanneer we iets willen, we er voor honderd procent voor gaan. Het was wel zwaar toen we begonnen, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik vlieg nu al drie jaar voor Brussels Airlines en Ruud is pas aangenomen bij EasyJet.”

Voetballers aan boord
,,Ik heb een keer een ploeggenoot van Marco Bizot (keeper KRC Genk, red.) aan boord gehad. Hij maakte een transfer naar Fulham. Daarnaast vloog onze maatschappij ook het Belgische elftal tijdens het EK. Helaas had ik die vlucht niet, dan had ik mijn oude ploeggenoot Jan Vertonghen nog gedag kunnen zeggen.”

De vraag of Jaap liever piloot was geweest of profvoetballer, is geen moeilijke. ,,Voetballer. Voetbal is mijn passie. Ik ben nu piloot en dat kan je heel moeilijk combineren met voetbal, daarom overwoog ik onlangs ook heel even om bij Sparta Nijkerk, waar ik de afgelopen twee seizoenen actief was, te stoppen. Ik ben uiteindelijk toch gebleven, want ik mis het voetbal als ik het niet doe. Nu rijd ik soms tweeënhalf uur heen en terug naar een wedstrijd of training. Piloot is een heel leuke job, maar ik zou honderd keer voor voetballer kiezen.”

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst