Menu
Team van Toen: Ajax B2 2001-2002

Team van Toen: Ajax B2 2001-2002

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: De B2 uit het seizoen 2001-2002.

In de jeugdopleiding van Ajax is het vaak een komen en gaan van jonge talentvolle voetballers. Aan het begin van de 21ste eeuw geldt dat ook voor een talentvolle voetballer uit Amstelveen. Robbert Schilder komt van de amateurs gelijk in de C1 van Ajax terecht en maakt indruk op de verschillende Amsterdamse jeugdtrainers. Ook werd hij gelijk voor Oranje o/14 opgeroepen. Een jaar later komt de verdediger annex middenvelder in de B2 van Ajax terecht. Vijftien jaar later blikt hij terug op zijn tijd in dit elftal.

Weerstand
,,Na mijn sterke debuutjaar in de Ajax-jeugdopleiding ging ik over naar de B-junioren. De trainer zei tegen mij: ‘We hebben overwogen om jou met nog twee andere jongens gelijk naar de B1 over te plaatsen. Maar we denken dat je meer weerstand zal krijgen wanneer je in de B2 speelt. Want dan speel je met een jonge ploeg tegen oudere teams. In de B1 zal je vaak bij de betere ploeg zitten.’ Daar hebben ze echt gelijk in gehad. We zaten met de B2 in een B1-competitie, dan speel je tegen oudere jongens als jong team. Daar leer je echt veel van”, legt Schilder uit.

Foto
Als de huidige linksback van FC Twente (29) de foto ziet, zegt hij lachend: ,,Het is niet mijn beste foto!" En dan: ,,Ik ken al die jongens nog. De foto ligt nog thuis bij mijn ouders.” Volgens de voormalig speler van Ajax, Heracles Almelo en NAC was de sfeer in die teams wel anders dan in de F-pupillen. ,,Je hebt in de hoge elftallen bij Ajax geen échte vriendenteams, in tegenstelling tot de F-jes. Er is al ver doorgeselecteerd op dat moment, maar ook dan kan je nog altijd goed met elkaar opschieten.”

De linkshalf van de B2 werd altijd opgehaald door het busje. ,,Samen met Giorgo Berkleef (anno 2016 voetbal makelaar, red.) werd ik vanuit Amstelveen opgehaald. Een jaar eerder speelde ik ook al met hem in de C1 dus we kenden elkaar goed. Ook met Tom Kalkhuis (tegenwoordig FC Breukelen, red.) ging ik veel om.”

Staand (vlnr.): Wilco van Buuren - Michael Timisela - André Hofstee - Giorgio Berkleef - Miles Tjon - Kenneth Vermeer - Ryan Babel - Robbert Schilder - Jasper Kok - Hans Erik Muller - Zittend (vlnr.): Milano Koenders - Urby Emanuelson - Jergé Hoefdraad - Luciano Presierie - Carny van Leeuwaarde - Tom Kalkhuis - Quincy Owusu-Abeyie
Staand (vlnr.): Wilco van Buuren - Michael Timisela - André Hofstee - Giorgio Berkleef - Miles Tjon - Kenneth Vermeer - Ryan Babel - Robbert Schilder - Jasper Kok - Hans Erik Muller - Zittend (vlnr.): Milano Koenders - Urby Emanuelson - Jergé Hoefdraad - Luciano Presierie - Carny van Leeuwaarde - Tom Kalkhuis - Quincy Owusu-Abeyie

Op de vraag wie de grootste talenten waren uit het team noemt Schilder Urby Emanuelson en Ryan Babel. ,,Ik verwachtte wel dat zij het ver zouden gaan schoppen. Het waren allebei echte 'Ajax-spelers'. Je merkte dat de club vertrouwen had in die twee jongens. Of ze het uiteindelijk écht gaan maken op hoog niveau weet je natuurlijk nooit. Ze moeten wel blijven presteren.”

Quincy Owusu-Abeyie
Ook Quincy Owusu-Abeyie maakte deel uit van de B2. Het zou zijn laatste jaar worden in de Ajax-jeugdopleiding, want hij vertrok na het seizoen naar Arsenal. ,,Quincy was ook een heel groot talent, maar waarom hij weg moest of ging weet ik niet precies. Ik herinner me hem als een wisselvallige speler. Als hij het op zijn heupen had, rende hij het hele veld voorbij en maakte hij weergaloze goals. Een week later zag je hem 90 minuten lang niet.” Owusu-Abeyie heeft sinds zijn vertrek uit Amsterdam elf verschillende clubs gehad door heel Europa. Inmiddels is hij clubloos nadat hij in februari 2015 vertrok bij het Portugese Boavista.

18 miljoen
Babel maakte later de overstap van Ajax naar Liverpool voor 18 miljoen euro. ,,Je weet als je bij Ajax doorbreekt als jonge talentvolle speler, dat je veel geld waard bent. Maar daar denk je niet aan als je in de jeugd speelt. Daarnaast kunnen we altijd blijven discussiëren wie er in godsnaam 18 miljoen waard is? Maar je weet dat er zulke bedragen worden betaald in het voetbal. En dan kan je als jonge jongen uit Amsterdam zomaar ineens zoveel waard zijn”, geeft Schilder zijn mening.

School
Helaas ging voor Schilder niet alles zo goed als zijn voetbalcarrière. Zijn studie op het Hermann Wesselink College in Amstelveen liep niet zoals gepland. Het was lastig te combineren met het vele trainen in de jeugd bij Ajax. ,,Ik verliet de school omdat ze geen medewerking wilden verlenen omdat ik bij Ajax voetbalde. Als jeugdspeler moest ik natuurlijk vaak eerder weg om te trainen en vrij krijgen bij trainingskampen. Daarom ging ik naar een school waar Ajax een samenwerking mee had: het OSB in de Bijlmer. Daar heb ik mijn studie afgemaakt. Het was fijn dat ik daar terecht kon.”

De geboren Amstelvener bewaart goede herinneringen aan Wilco van Buuren, zijn jeugdtrainer uit de B2. ,,Het was geen typische Ajax-trainer, hij legde de nadruk op fysiek en discipline. Altijd een zware voorbereiding en veel lopen. Het was een stoere trainer.”

Mini-Klassieker
Onder leiding van Van Buuren speelde de B2 een verdienstelijk seizoen. Ondanks dat ze bij sterke teams in de competitie zaten zoals PSV B1 en Vitesse B1 eindigde Ajax B2 knap bij de bovenste ploegen. ,,Ik kan me nog goed herinneren dat we uit bij PSV gelijkspeelden. Dat was een mooi moment, want zij moesten kampioen worden. Daarnaast was het voor ons natuurlijk heel belangrijk dat we boven Feyenoord B2 eindigden. In de thuiswedstrijd versloegen we Feyenoord met 4-1. Ik maakte een van de goals. Het was voor mij een van de hoogtepunten dat jaar."

Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst