Menu
Team van Toen: Ajax C1 2008-2009

Team van Toen: Ajax C1 2008-2009

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax C1 uit het seizoen 2008-2009.

De Ajax-jeugdscouts reizen stad en land  af op zoek naar de beste talenten van Nederland. Voetbalvereniging Foreholte uit Voorhout is doorgaans een vaste stop op de route van de scouts, zo ook in het seizoen 2002-2003. Een van de Ajax-scouts was getuige van een monsterscore van de F-pupillen van DoCos die met maar liefst 0-11 te sterk waren voor de thuisploeg. De piepjonge Denzel James was die ochtend de grote uitblinker met zeven doelpunten. Het leverde hem een stage bij Ajax op en uiteindelijk zelfs een vaste plek in de jeugdopleiding.

Wanneer de inmiddels 22-jarige James de foto bekijkt van Ajax C1 gaan zijn gedachten gelijk terug naar de zomer van 2008. Hij noemt moeiteloos alle namen op. ,,Ik weet nog dat Danzell Gravenberch en Nelinho Cleonise altijd muziek maakten en Afrikaanse dansjes deden in de kleedkamer. Het was altijd dollen met elkaar, maar op de training moesten we gewoon serieus aan de bak. Onze trainer Wim Kwakman zorgde daar ook wel voor. Je kon altijd bij hem terecht als er iets was. Hij was echt een toptrainer, al moest ik soms wel lachen om hoe hij bepaalde woorden uitsprak. Door zijn Volendamse accent zei hij bijvoorbeeld altijd ‘koal’ in plaats van ‘goal’.”

Buitenlandse toernooien
Op de vraag wat hem het meest is bijgebleven van zijn tijd bij Ajax antwoordt Denzel: ,,De uitstapjes naar het buitenland waren altijd erg leuk. We gingen onder andere naar Italië, Ibiza, Griekenland en Engeland. Aan het toernooi in Engeland met de C1 bewaar ik de beste herinneringen. We sliepen allemaal op onze eigen kamer en liepen wel eens over naar elkaar. Ik weet nog dat we snel de kamer van Amine El Hadef indoken omdat ik zei dat trainer Rob Stol eraan kwam. Toen ik even later zei dat het een grapje was, rende Amine achter mij aan de gang op. En wat denk je? Toen stond Rob Stol er echt! Zo heb ik veel leuke herinneringen aan mijn Ajax-tijd.”

James vervolgt: ,,Toen ik in de E2 zat, mocht ik meedoen met de E1 aan het Mezzocorona Toernooi in Italië. Daar deden grote clubs aan mee zoals AC Milan en Internazionale. In de finale wonnen we met 4-2 van Juventus. Danzell Gravenberch scoorde die wedstrijd drie keer.”

Vanaf de C1 veranderde er voor James veel dingen. Hij ging naar de middelbare school en werd vanaf dat moment met een speciaal Ajax-busje van school naar de club gebracht. Hij had daarbij gezelschap van Ricardo van Rhijn, die bij hem in de buurt woonde. ,,Het was altijd gezellig door de muziek en de verhalen die Ricardo en ik elkaar vertelden.” Acht jaar later hebben beide ex-Ajacieden nog steeds een goede band. James verzorgt sportactiviteiten voor de Ricardo van Rhijn Foundation.

Denzel James met zijn teamfoto van de C1
Denzel James met zijn teamfoto van de C1

Als C-junior kreeg hij in die tijd steeds vaker met blessures te maken. ,,Ik kreeg veel last van mijn hamstring waardoor ik niet meer kon trainen. Als het team het veld betrad dan ging ik naar de fysio. Ricardo Kishna had in die periodes ook last van blessures waardoor we samen onze oefeningen deden."

,,Kishna verzon dan altijd van die rare spelletjes. In de gymzaal hing bijvoorbeeld een optrekstang met daartussen een gat. We probeerden de bal dan door dat gat te krijgen. Dat soort dingen maakten het wel een stuk leuker. Helaas is het tijdens mijn Ajax-periode nooit meer helemaal goed gekomen met mijn blessures. Vaak leek het goed te gaan, maar bleek ik uiteindelijk niet fit genoeg. Op een gegeven moment had ik het zelf ook helemaal gehad en wilde ik stoppen met voetbal. Mijn vader vond het echter geen goed idee. Ik heb toen besloten om bij een amateurclub te gaan voetballen. Een goede keuze bleek achteraf, want ik kreeg het plezier in voetbal weer terug. Na een jaar bij UVS ging ik naar VV Noordwijk. Helaas degradeerden we in mijn eerste jaar naar de Hoofdklasse A. Gelukkig ben ik inmiddels helemaal fit en gaan we dit seizoen vol voor promotie naar de Derde Divisie.”

Staand v.l.n.r. Wim Kwakman (trainer) Nelinho Cleonise, Oussama Tananne, Bram Barhorst, Peter Leeuwenburgh, Mickey van der Hart, Gyliano van Velzen, Armando Cuvalay, Boban Lazic, Nol Boerkool (teammanager)

Zittend v.l.n.r.: Amine El Hadef, Yassine Ayoub, Danzell Gravenberch, Erkan Agircan, Emran Barakzai, Bas Kuipers, Darren Rosheuvel, Abdel Malek El Hasnaoui, Denzel James.
Tekst: Rob van Gelderen
Foto`s: Louis van de Vuurst