Menu
Team van Toen: B1 1984-1985

Team van Toen: B1 1984-1985

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: De B1 van 1984-1985.

Hij twijfelde als D-pupil over een overstap naar het grote Ajax, waar hij uiteindelijk in de B1 samenspeelde met onder anderen Ronald de Boer, Richard Witschge en Bryan Roy. Met Dirk de Groot als trainer werd hij aan de Middenweg op een modderige grasmat klaargestoomd voor toentertijd ‘de Meer’. We blikken met Dennis Bergkamp (46) terug op de mooie jaren van de B1 van 1984-1985. 

Marktmensen en bontjassen

Helemaal overtuigd van de stap naar Ajax was de destijds piepjonge Bergkamp allerminst: ,,Als kleine jongen speelde ik bij Wilskracht altijd aan de Middenweg naast de Meer. Langs de kant van het veld had een scout me zien spelen en hij vroeg of ik een keer mee wilde trainen met Ajax. Als eerstejaars D-pupil wilde ik dat in eerste instantie niet, Ajax was meer een club van marktmensen en bontjassen. Dat paste helemaal niet bij mijn familie. Een jaar later werd ik weer gevraagd. Toen heb ik de overstap wel gemaakt. Ajax was immers de ideale club om jezelf als voetballer verder te ontwikkelen.”

Bijzondere herinneringen
Bergkamp ziet de selectiefoto in de seizoengids van 1984-1985 en begint direct jongens aan te wijzen. ,,Dave Markus vond ik echt een geweldige speler, hij had een sublieme linkerpoot en was fysiek enorm sterk. De lichting eronder waren het de De Boertjes, Richard Witschge en Bryan Roy die eruit sprongen. Zij waren eerstejaars in de B1 maar waren al een stuk verder dan hun leeftijdsgenoten. Ik ging samen met Dennis den Turk en Rob Herscher heel steady door de opleiding heen.

Kijkend naar de foto blijven de ogen van de 79-voudig international gefocust op Virgall Joemankhan, die in 1989 op tragische wijze overleed tijdens de SLM-ramp in Suriname. ,,Ik kon heel erg goed met Virgall opschieten, ook vanwege zijn rustige karakter. Ik hield heel erg van zijn technische spel en vond hem altijd het toonbeeld van een echte Ajax-speler: Hij had een prachtige stijl, rechtop lopend met de schouders naar achteren. Ik weet nog goed dat ik samen met hem was teruggezet naar de A2 omdat we te weinig inzet toonden. Achteraf gezien was dat een truc van Johan Cruijff en Tonnie Bruins Slot om ons te motiveren. Het was een hele zachte lieve jongen.

Dennis Bergkamp bekijkt zijn eigen teamfoto.
Dennis Bergkamp bekijkt zijn eigen teamfoto.

Filmster van AC Milan
Bergkamp speelde als Ajax-junior twee keer het toonaangevende Wasquehal toernooi in Frankrijk. In de finale trof hij de B-junioren van AC Milan met een opvallende aanvoerder: ,,Hij leek wel een filmster. Een speler met een goede kop haar, grote heldere blauwe ogen en een enorme aanvoerdersband met een C erop. Dat stond voor 'Capitano’. Jaren later kwamen we erachter dat wij toen tegen Paolo Maldini hebben gespeeld. Bryan Roy en ik  hebben het daar later nog wel een paar keer over gehad. Die Maldini speelde linksback en was echt de baas daar. Zijn teamgenoten liepen om hem heen en hij stuurde ze allemaal aan. Hij was toen al een echte leider. Als prof merk je dan het verschil tussen Nederland en Italië. Wij hebben dat speelse en zij hebben dat zakelijke. Dat werd er op die leeftijd al ingebracht.”

Oktoberavonden op de Middenweg
Als de naam Dirk de Groot valt, verschijnt er een glimlach op het gezicht van de man die later furore maakte bij Internationale en Arsenal: ,,Als je van de C-junioren naar de B1 ging dan wist je dat je Dirk de Groot kreeg. En daar keek je dan tegenop. Hij was een strenge trainer die enorm veel schreeuwde en heel vaak commentaar had op je acties of beslissingen. Dat vond ik altijd wel een beetje angstig. Er werd altijd gezegd: ‘Als je langs Dirk de Groot komt dan kom je een heel eind.’ ,,En ik moet zeggen: Het was echt geweldig. Dan speelden we een eindpartij in een modderpoel op een herfstachtige oktoberavond en dan maakte hij er een spektakel van. Hij heeft ons in die tijd wilskracht en een bepaalde drive bijgebracht.”

Een brok in de keel met Cruijff
Naast Dirk de Groot liep ook de legendarische nummer 14 toentertijd rond bij de Amsterdamse club: ,,Op een gegeven moment was Johan Cruijff trainer bij het eerste elftal van Ajax. De training van onze B1 was net begonnen. Toen kwam het wel eens voor dat Cruijff onze training onderbrak en op eigen initiatief een pass- en trapoefening demonstreerde. Vervolgens ging hij ons dan coachen. Zo’n grootheid die even bij de training van de kleine jochies inbreekt en vertelt van ‘Nee, nee let goed op jongen. Met je linkerbeen aanspelen en met je rechterbeen wegspelen. En dan diagonaal weglopen, hup toe maar. Doe maar na!’ En daarna gingen we met een brok in de keel verder met de oefening. Dat was ongelofelijk. Hoe dicht je ook bij het stadion was, zo mijlenver voelde het. Als je dan dit soort prikkels krijgt, inspireert dat enorm. Het feit dat het me altijd is bijgebleven zegt genoeg. Het heeft op mij een gigantische impact tijdens mijn voetbalopleiding bij Ajax gehad.”

‘Wat ben jij goed jongen’
Bergkamp ziet veel verschillen tussen de jaren 80 en de huidige tijd: ,,Ze zeggen vaak tegen mij van: je kan het wel vergelijken met jouw tijd, maar toen was er nog niet zoveel.” En dan zeg ik: ,,misschien is dat juist wel de oplossing”. ,,Misschien wordt er nu wel te veel aangeboden waardoor spelers minder denken en minder creatief zijn. We moeten oppassen dat we onze jeugdspelers niet gaan pamperen. De grootste talenten moeten juist het hardst worden aangepakt. Je moet het als club durven. Uiteindelijk gaat een harde aanpak die buitengewoon talentvolle jongen veel meer helpen dan wanneer je vijf jaar lang alleen maar zegt: ‘Wat ben jij goed jongen.’ Dat heb ik zelf mogen ervaren. Ik wilde koste wat het kost de top halen. Iedere wedstrijd stonden er dubbel gemotiveerde tegenstanders tegenover je. Dat moet je omarmen want dat is gratis opleiding. Of je nou Paolo Maldini tegenkomt of Pietje van Abcoude 3 maakt niet uit. Wij zijn Ajax."

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Ajax archief (boven)

Staand (vlnr): Dirk de Groot, Stefan Teeken, Dennis Bergkamp, Pascal de Vries, Richard Sneekes, Robert Hersche, Dennis den Turk, Dennis Nederlof, Cor van Eijden

Zittend (vlnr): Dave Markus, Ronald de Boer, Richard Witschge, Bryan Roy, John Roos, Virgall Joemankhan