Menu
Team van Toen: B1 2008-2009

Team van Toen: B1 2008-2009

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax B1 uit het seizoen 2008-2009. Twee van die spelers staan zondag in de bekerfinale.

In het stadion van PEC Zwolle heerst een vrolijke sfeer. Het is de vrijdag voor het thuisduel met Ajax als Warner Hahn en Jody Lukoki (beiden 22 jaar) bezoek uit Amsterdam krijgen. Onderwerp van gesprek is hun tijd als jeugdspeler bij Ajax. Maar aan alles is te merken dat het duo twee heel bijzondere wedstrijden voor de boeg heeft. Voor hen is een wedstrijd tegen Ajax altijd bijzonder gezien hun verleden in de Ajax-jeugdopleiding. Toch wordt alles overschaduwd door de bekerfinale. De eindstrijd tegen FC Groningen op zondag 3 mei staat al weken met grote letters in hun agenda. Hahn: ,,Na de gewonnen halve finale tegen FC Twente begonnen de fans in Zwolle er al over. Dat is sindsdien niet meer gestopt. Bij terugkomst uit Enschede zat het hele stadion hier vol. We hebben dus gezien wat het los kan maken. Laat staan als PEC de finale voor het tweede jaar op rij wint.’’ Het zou een ongekend scenario zijn voor de provincieclub die in de zomer van 2012, na een afwezigheid van acht jaar, weer in de Eredivisie terugkeerde.

Naast Hahn en Lukoki spelen er ook bij FC Groningen enkele spelers met een Ajax-verleden. Wat zegt het over de Ajax-opleiding dat er met Sergio Padt en Warner Hahn twee jonge doelmannen met een Ajax-verleden tijdens de bekerfinale onder de lat staan?
WH: ,,Veel Eredivisiekeepers komen bij Ajax vandaan. Kijk maar naar Kenneth Vermeer (Feyenoord), Mickey van der Hart (GA Eagles), Sergio en ik. Hoewel Sergio twee jaar ouder is, hebben we vaak samen getraind bij Ajax. Ik ken hem goed. Daarnaast zijn Maarten Stekelenburg (AS Monaco) en Marco Bizot (KRC Genk) mooie voorbeelden. De Ajax-opleiding is een uitstekende plek voor keepers om zichzelf te ontwikkelen.”

Lukoki & Hahn glimlachend met de oude teamfoto. Lukoki & Hahn glimlachend met de oude teamfoto.

 

Terug naar de zomer van 2008. De toenmalige tieners Hahn en Lukoki staan trots op de teamfoto van Ajax B1. De meegebrachte foto tovert direct een glimlach op beide gezichten. Het zien van hun oude teamgenoten levert veel gespreksstof op. Bijvoorbeeld over hun toenmalige trainer Robin Pronk. Lukoki: ,,Ik kwam die zomer over van de amateurs. Voor mij was het dus allemaal nieuw bij Ajax. In Robin Pronk trof ik een strenge, maar rechtvaardige trainer. De trainer heeft me mentaal absoluut sterker gemaakt, al was die leerschool voor mij niet altijd even makkelijk.” Hahn begint te lachen. ,,In mijn geval had ik vooral met keeperstrainer Jan Splinter te maken. Maar ik herinner me nog goed dat Jody het inderdaad soms lastig had met de trainer. Hij kwam een keer te laat bij een wedstrijd waardoor hij op de bank moest beginnen. Twintig minuten na zijn invalbeurt miste hij een grote kans, waarna de trainer hem gelijk wisselde en we met tien man verder moesten.’’

Warner, net als Jody kwam ook jij die zomer op latere leeftijd in de opleiding terecht. Wat betekende dat voor je ontwikkeling?
WH: ,,Ik kwam bij Sparta vandaan. Daar kon je als keeper de bal gewoon naar voren schieten. Dat kon bij Ajax niet. Als keeper van Ajax moet je eigenlijk alles kunnen. Tijdens mijn jaren in Amsterdam heb ik veel geleerd. Daar heb ik nog steeds profijt van. Het was een heel goede keus om van Sparta naar Ajax te gaan. Al is het voor mijn gevoel vorig seizoen bij FC Dordrecht in de Jupiler League pas allemaal écht begonnen. Ik moest letterlijk onderaan beginnen, maar dat heeft me wel mentaal gevormd tot wie ik nu ben.”

We zien onder anderen Tom Portegies op de teamfoto. Twee jaar na het seizoen 2008-2009 moest hij afscheid nemen van het voetbal wegens hartproblemen. Hoe beleefden jullie dat destijds?
JL: ,,Ik speelde in zijn laatste jaar bij Ajax met hem samen in de A2. Tom vertelde ons in de kleedkamer dat hij vanwege hartproblemen moest stoppen met voetballen. Het was erg emotioneel en je zag hoe iedereen hem veel warmte gaf, dat was erg mooi. Hij durfde zijn verhaal te vertellen en zijn emotie te tonen. Daar heb ik erg veel respect voor.”

Welke spelers hebben jullie het meest verrast?
JL: ,,Dico Koppers was een groot talent. Ik had het gevoel dat hij de vaste linksback van Ajax 1 zou worden. Ook bij FC Twente komt hij helaas niet veel in actie.”
WH: ,,Cerilio Cijntje heeft me verrast. Dat hij het niet heeft gehaald, begrijp ik niet. Hij kon voorin overal uit de voeten. Samen met Tom Boere zorgde hij dat seizoen voor veel gevaar voorin. Helaas werden we tweede achter kampioen Feyenoord. Zij hadden dat seizoen een goede lichting met onder anderen Luc Castaignos, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi.”

Hoe was de verstandhouding binnen het team?
JL: ,,Ik vond het een vriendenteam. Buiten Ajax hadden we weinig contact, maar op de club haalden we geregeld grappen uit. Zoals bijvoorbeeld die keer toen Iljaas Rodjan met een stalen gezicht tegen iemand zei dat we de volgende dag om 10:00 uur op de Toekomst moesten zijn. In werkelijkheid was het 11:00 uur. Daar tuinde dus weleens iemand in. Dat was goed voor de sfeer, want de meeste tijd waren we geconcentreerd aan het trainen. Daar werd continu op gehamerd. Daaraan merk je dat Ajax de top van Nederland is. In de jeugd ben je gewend dat je altijd de beste bent en altijd de bal hebt. Maar als je dan eenmaal weg bent, besef je pas wat je allemaal mist.”

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto (boven): Louis van de Vuurst


 

Staand (vlnr): Robin Pronk, Dico Koppers, Glenn van Zoolingen, Tom Portegies, Juanito Wassenaar, Stan Berrevoets, Jordy de Visser, Iljaas Rodjan, Joël Veltman, Cerilio Cijntje en Juroen Koene.

Zittend (vlnr): Ricardo Kip, Yener Arica, Jody Lukoki, Chiel Kramer, Warner Hahn, Joeri de Kamps, Ruben Ligeon en Daan Rienstra.