Menu
Team van Toen: B1 2009-2010

Team van Toen: B1 2009-2010

De jeugdopleiding van Ajax heeft veel grote voetballers voortgebracht. In ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Dit keer blikt Mitchell Dijks terug op de periode - seizoen 2009-2010 - waarin hij in Ajax B1 speelde.

In 2009 verruilde Mitchell Dijks FC Volendam voor het grote Ajax. Een belangrijke stap in de loopbaan van de huidige Ajax-linksback. ,,Toen ik in 2008 bij Volendam speelde, werd ik geselecteerd voor het Nederlands Elftal onder 16.’’ Dijks scoorde meteen tijdens zijn debuut voor Oranje. Daarna ging het snel met de in Purmerend geboren voetballer. Hij kreeg een zaakwaarnemer en mocht bij Ajax twee stage-wedstrijden spelen. Wat daarop volgde was een gesprek met hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink. ,,Jan vertelde me dat ik het volgende seizoen mocht aansluiten. Toen ik eenmaal bij Ajax zat, kreeg ik een scooterongeluk. Ik moest vervolgens drie maanden toekijken. Sindsdien ging het allemaal beter. Ik kreeg een contract, won de Future Cup en bereikte met Ajax de halve finale van de NextGen Series. Ik trainde dat seizoen zelfs nog met het eerste elftal mee.’’

Vertrouwd honk en oude maten
Wennen aan de Amsterdamse mentaliteit was volgens Dijks niet nodig. ,,Mijn ouders zijn Amsterdammers en ikzelf daardoor ook een beetje. Je hoort het ook wel aan mijn accent. Ik hou wel van dat gebekte Amsterdamse.”

De blik van Dijks glijdt verder over de teamfoto en een lach verschijnt op zijn gezicht. ,,Ik heb goede vriendschappen overgehouden aan de B1. Met Mike Busse ben ik regelmatig op vakantie geweest. Ook Xandro Schenk en Maurits Schmitz waren vaak van de partij. Nu ik Maurits Schmitz op de teamfoto zie, moet ik gelijk lachen. Met hem maakte je mooie dingen mee. Verder heb ik nog contact met Khaled Salim El Abed, Stefano Denswil en Davi Lizardo.’’ Dijks wijst op Ouasim Bouy en stelt: ,,Te vroeg vertrokken. Hij had zo veel talent. Ouasim had een goede trap en kon het eerste elftal zeker halen. Als hij bij Ajax was gebleven had hij het eerste gehaald, denk ik.”

,,In onze B1 zat veel talent en samen hebben we veel prijzen gewonnen. We waren echt een heel goed team.”
,,In onze B1 zat veel talent en samen hebben we veel prijzen gewonnen. We waren echt een heel goed team.”
 

Klaassen met aanvoerdersband
Tegenwoordig staat Dijks weer op het veld met zijn oud B1-ploeggenoot en huidig aanvoerder Davy Klaassen. ,,Toen ik in de B1 zat ging Davy al regelmatig met de A-junioren mee. Dat gaf al aan hoeveel talent hij had. Een uitgesproken leiderstype was hij destijds nog niet. In die periode speelde iedereen meer voor zichzelf en we durfden elkaar ook nog niet alles te zeggen. Doordat Davy zijn voeten liet spreken was hij wel een speler naar wie je goed luisterde. Hij scoorde altijd en was een belangrijke pion in het veld. Davy en ik hebben bovendien altijd contact gehouden. We hebben een goede band en gaan regelmatig met elkaar uit eten.’’

Succesvolle lichting
De Ajax-jeugdspelers hebben allemaal dezelfde droom: profvoetballer worden. Iets waar deze lichting goed in is geslaagd. Dijks werpt een blik op de teamfoto. ,,Iedereen heeft het betaald voetbal wel gehaald. In onze B1 zat veel talent en samen hebben we veel prijzen gewonnen. We waren echt een heel goed team.”

Trainer Robin Pronk
,,Door mijn blessure had ik een moeizame start. Pronk was een strenge trainer. Maar na een paar goede wedstrijden won ik zijn vertrouwen. Vanaf toen praatten we ook veel. Pronk is een goede trainer voor mij geweest. De Ajax-jeugdopleiding heeft me gebracht waar ik nu ben. Ik ben in alle opzichten veranderd. Zeker na de gebeurtenissen vorige jaren, waarin ik verhuurd werd aan Heerenveen en werd verkocht aan Willem II. Ik ben gaan inzien wat voetbal is. Ook qua tactiek, techniek, eigenlijk op alle fronten.”

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Staand (vlnr): Robin Pronk, Frits Andriese, Djarno Hofland, Youssef Fennich, Jip Bartels, Ouasim Bouy, Maurits Schmitz, Peter Leeuwenburgh, Mike Busse, Davy Klaassen, Khaled Salim El Abed, Davi Lizardo, Bastiaan Bruning.

Zittend (vlnr): Mouhsine El Yaacoubi, Fabian Sporkslede, Sven Nieuwpoort, Mitchell Dijks, Stefano Denswil, Rowendey Schoop, Xandro Schenk, Lesley de Sa.