Menu
Team van Toen: B1 Future Cup 2012

Team van Toen: B1 Future Cup 2012

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax B1 uit het seizoen 2011-2012. De B1 won dat seizoen de ABN AMRO Future Cup.

Hoe was de future Cup in 2012? Die vraag kan misschien wel het beste worden beantwoord door de winnaar van zowel het toernooi als de gouden schoen voor beste speler: Queensy Menig. ,,Het is één van de eerste keren dat je op die leeftijd internationaal speelt en waar je je kan meten met leeftijdsgenoten op Europees niveau. Je kan je meten met clubs als Manchester United en FC Barcelona en er is veel media-aandacht. Het toernooi wordt zelfs op tv uitgezonden. Dat het bij Ajax zelf is, maakt het allemaal nog mooier. Al je vrienden en familie komen kijken. Het was de eerste keer dat ik voor zo veel bezoekers op de Toekomst wedstrijden mocht spelen. De finale tegen Manchester United was voor mij het absolute hoogtepunt."

De uitverkiezing tot beste speler van het toernooi was ook een onvergetelijk moment voor Menig. ,,Het gaf me veel vertrouwen. Het was een bevestiging voor mij dat ik op de goede weg was. Het werd voor mij sowieso een onvergetelijk seizoen. Het begon al met de gewonnen Super Cup. Na de Future Cup werden we met de B1 kampioen van Nederland. Vervolgens won ik het EK met Oranje onder 17. Verder heb ik nog een MVP-award van een toernooi in Qatar in mijn prijzenkast staan.

Menig graaft in zijn geheugen: ,,Ik begon als spits aan het toernooi, maar uiteindelijk belandde ik op de rechterflank omdat Sheraldo Becker geblesseerd raakte. Serhat Cakmak ging toen in de spits spelen, ik op rechts en Elton Acolatse op links. We hadden heel veel snelheid en veel kracht voorin. We maakten ook ongekend veel goals. Het seizoen er na gingen we alle drie naar de A1. Daar hebben we ook nog wel eens samengespeeld. Maar toen kwamen Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna erbij. Toen was er opeens enorme concurrentie voorin.’’

Queensy Menig in in actie tegen Manchester United. Queensy Menig in in actie tegen Manchester United.

Tijdens de Future Cup was Orlando Trustfull de trainer van Ajax B1. Een trainer waar Menig met lof over spreekt. ,,De trainer was een man naar mijn hart. Echt een goede trainer. We hadden geregeld discussies met elkaar, maar dat heeft me geholpen om de speler te worden die ik nu ben. Soms heb ik het er met Anwar nog wel eens over. Al die dingen die Trustfull heeft gezegd komen nu uit bij wedstrijden met Ajax 1 en Jong Ajax. Bijvoorbeeld diep lopen zonder bal, ballen niet altijd in de voeten vragen en niet bang zijn om een duel in te gaan. Ik heb erg veel aan de trainer gehad en hij weet dat ik van ver ben gekomen. Wat niemand weet is dat ik het moeilijk heb gehad in het begin. Ik speelde niet eens altijd in de basis en twijfelde enorm aan mijzelf, maar Trustfull hield altijd vertrouwen in me en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.’’

Van de toenmalige B1 is een aantal spelers nog steeds actief bij Ajax. Naast Menig heeft ook Jairo Riedewald al minuten gemaakt in het eerste elftal. Maar wat is er eigenlijk gebeurd met de jongens die we niet zo goed kennen? ,,Bij een carrière gaat het om de lange termijn. Ik kan nu verder zijn dan iemand anders, maar over een paar jaar kan iemand weer verder zijn dan ik. Als ik naar de teamfoto kijk zie ik Tom van der Linden, hij was heel snel maar stond niet altijd in de basis. Hij was een type Gareth Bale, die puur op snelheid er langs ging en een goede voorzet in huis had. Na Ajax heb ik hem helaas nooit meer gezien.
Joey Papamelodias is daarnaast ook nog een mooi voorbeeld. Joey was iemand waar ik altijd een beetje bang voor was. Hij was centrale verdediger en ik spits. Hij was altijd heel groot en rende het hele veld over en had een hard en goed schot. Hij had alles mee. Daarna is hij weggegaan bij Ajax. Hij speelt tegenwoordig in de zaal.’’

Menig bekijkt nog eens de teamfoto en herkent opeens Riedewald, toen nog met een flitsend geblondeerd kapsel en begint te lachen. ,,Jairo is gewoon een heel goede voetballer. We kennen elkaar al heel lang. We begonnen samen in de D2 bij Ajax. Dat we dan nu samen met het eerste elftal Champions League-wedstrijden in het buitenland spelen is geweldig. Daar hebben we het wel eens over op de hotelkamer tijdens zo’n reis. Af en toe zijn Jairo en ik elkaar nog aan het dollen over vroeger. Ik dolde hem altijd op het veld en dan ontkent hij alles weer. Ja, dat zijn leuke dingen’’ grijnst Menig.

Komend Paasweekend (4-6 april) begint de zesde editie van de Future Cup. Menig weet wel wat hij gaat doen. ,,Ik kom zeker kijken. Dit jaar heeft de B1 weer een goed team. Snelle jongens voorin met Donyell Malen en Ché Nunnely. Ik zie ze af en toe wel eens spelen. Ik hoop dat ze het goed gaan doen tijdens het toernooi. Als ik kom kijken zullen alle herinneringen weer naar boven komen. Zeker als het mooi weer is en al de tribunes vol zitten. Dat wil je niet missen of op de televisie zien. Dat moet je op de Toekomst beleven."

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Foto's: Louis van de Vuurst


Staand (vlnr): Orlando Trustfull, Frits Andriese, Elton Acolatse, Joey Papamelodias, Djavan Anderson, Stan Bijl, Xavier Mous, Branco van den Boomen, Damian van Bruggen, Tom van der Linden, Jari Verburg, Bastiaan Bruning.

Gehurkt (vlnr): Danny Bakker, Damil Dankerlui, Django Warmerdam, Jairo Riedewald, Terry Lartey Sanniez, Queensy Menig, Jordy Bruijn, Sheraldo Becker, Serhat Cakmak.

Het trio met enorme snelheid voorin: Sheraldo Becker, Queensy Menig en Elton Acolatse Het trio met enorme snelheid voorin: Sheraldo Becker, Queensy Menig en Elton Acolatse
Jairo Riedewald met flitsend kapsel in gesprek met trainer Orlando Trustfull Jairo Riedewald met flitsend kapsel in gesprek met trainer Orlando Trustfull