Menu
Team van Toen: B2 2007-2008

Team van Toen: B2 2007-2008

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: De B2 uit het seizoen 2007-2008.

Je kan op allerlei manieren naar een jeugdteam uit 2007 kijken. Bijvoorbeeld door na te gaan hoeveel jongens Ajax 1 uiteindelijk hebben gehaald. Of door te checken wie er momenteel nog in het betaald voetbal actief zijn. En dan zijn er natuurlijk nog de talenten van toen die van voetbal niet hun beroep hebben kunnen maken. Een andere mooie graadmeter is het aantal interlands in het Nederlands elftal. Ajax B2 van negen jaar geleden komt in totaal op 30 interlands, bij elkaar gesprokkeld door twee spelers: Joël Veltman en Quincy Promes. 

Blessure
Glenn van Zoolingen, die zijn voetballeven bij SV Hoofddorp en HFC Haarlem begon, had zich maar wat graag bij dat duo aangesloten. Mede door twee lange blessures ging zijn Ajax- en Oranje-droom niet in vervulling. ,,Toen ik in de zomer van 2008 in de B1 kwam raakte ik voor het eerst geblesseerd. Er zat een stukje bot los in mijn enkel. Ik had hier al langer last van, maar er was nog geen actie ondernomen. De eerder gemaakte röntgenfoto was door de medici niet goed beoordeeld waardoor ik bleef voetballen. Toen de pijn aanhield is op een later moment op dezelfde foto geconstateerd dat een deel van het bot los zat. Daarop volgde alsnog een operatie waardoor ik een tijd aan de kant stond. Joeri de Kamps was in die tijd ook geblesseerd. We trokken vaak samen op tijdens onze revalidatie.

Stekelenburg
Een jaar eerder zag de sportieve toekomst van Van Zoolingen er nog een stuk beter uit. Ajax B2 stond dat seizoen onder leiding van trainer Maarten Stekelenburg . Het team stond bol van de talenten. ,,We hadden een heel leuk team met veel verschillende nationaliteiten. En we hadden echt een goede trainer die ook goed bij onze groep paste. Hij was heel duidelijk en direct waardoor we altijd goed wisten wat we moesten doen.”

Naast Veltman en Promes (Spartak Moskou) zijn anno 2016 nog veel meer spelers van toenmalige B2 actief in verschillende competities in Europa. Ruben Ligeon, die in 2011 zijn debuut maakte voor het eerste elftal van Ajax, speelt tegenwoordig samen met De Kamps bij het Slowaakse Bratislava. Dico Koppers speelt bij Willem II, Yanic Wildschut is speler van Middlesbrough. Yener Arica (Almere City), Tom Boere (FC Oss) en Ricardo Kip (SC Cambuur) spelen in de Jupiler League. ,,Ik trok in die tijd veel op met Stan Berrevoets, Veltman, Koppers, Tom Portegies en Iljaas Rodjan. Met Berrevoets zat ik in het busje vanuit Hoofddorp en weer terug. Samen met keeper Chiel Kramer, zijn ouders en zijn broer ben ik in die tijd zelfs nog op vakantie geweest naar Curaçao.”

Slang in Qatar
Van Zoolingen zag in zijn Ajax-jaren veel van de wereld. De mooiste herinneringen bewaart hij aan het trainingskamp met de B-junioren in Qatar. ,,We verbleven op het prachtige complex van de Aspire Academy. Naast het trainen was er ook tijd voor ontspanning. Bij een van de activiteiten reden we met jeeps door de woestijn. Ik weet nog dat we halverwege met het hele team uitstapte om Saudi-Arabië te kunnen zien liggen. Terwijl we in de verte keken kwam er opeens een slang voorbij. Niemand van ons had ooit zo’n beest van dichtbij gezien, dus dat wekte wel onze interesse. Ik weet meer niet precies wie het was, maar na vijf minuten gooide iemand de slang door de lucht en zat hij in de knoop. Gelukkig mankeerde de slang niks en verdween hij weer in het water.”

Quincy Promes en Glenn van Zoolingen in Qatar
Quincy Promes en Glenn van Zoolingen in Qatar
Ajax B2 op trainingskamp
Ajax B2 op trainingskamp
Slang in de knoop op het strand in Qatar
Slang in de knoop op het strand in Qatar
Glenn van Zoolingen met een teamfoto van de B2 op zijn werk bij Players United
Glenn van Zoolingen met een teamfoto van de B2 op zijn werk bij Players United


Hongkong
,,Halverwege het seizoen 2009-2010 kreeg Van Zoolingen zijn tweede blessure. Ditmaal gooide zijn knie roet in het eten. ,,Door die operatie was ik opnieuw een tijd uitgeschakeld. Eerst mijn enkel en toen mijn knie. Het zat niet mee.” De blessures zorgde er mede voor dat hij 2 jaar in de A2 speelde en na het kampioenschap in het tweede jaar Ajax verliet. ,,En vlak voordat ik wegging mocht ik nog met Jong Ajax mee naar Hongkong. Dat was een mooie ervaring. We speelden er een 7-tegen-7 toernooi met onder anderen Lorenzo Burnet, Roly Bonevacia, Florian Josefzoon, Ricardo van Rhijn, Yener Arica en Johan Kappelhof.”

Van Zoolingen vervolgt: ,,Omdat ik de overstap naar Jong Ajax niet kon maken besloot ik bij FC Volendam te gaan spelen. Daar heb ik een aantal keer in de Jupiler League gespeeld, maar dat was nooit mijn droom. Omdat mijn studie aan de Johan Cruijff University er onder leed besloot ik uiteindelijk rustiger aan te doen met voetbal. Thuis waren de meningen hier trouwens wel over verdeeld. Mijn vader zag mij graag doorgaan met voetbal terwijl mijn moeder mij graag zag studeren. Ik koos voor mijn studie en heb uiteindelijk nog vier jaar bij de Ajax-amateurs gespeeld.”

Players United
Het werd een mooie tijd bij het ‘andere Ajax’. De middenvelder promoveerde met de Ajax-amateurs naar de Topklasse. Een jaar later degradeerde het Amsterdamse elftal weer naar de Hoofdklasse. Omdat Van Zoolingen op het hoogste amateurniveau wilde blijven spelen maakte hij in 2016 de overstap naar AFC (Tweede Divisie). Ondertussen kreeg ook zijn maatschappelijke loopbaan steeds meer vorm. Sinds enkele jaren is hij werkzaam als manager marketing & communicatie bij Players United. In die rol houdt hij zich voornamelijk met Ajax Camps & Clinics bezig. Op die manier is hij nog vaak bij Ajax te vinden.

Staand (vlnr): Maarten Stekelenburg (trainer), Tom Boere, Dico Koppers, Glenn van Zoolingen, Yanic Wildschut, Stan Berrevoets, Jordy de Visser, Tom Portegies, Iljaas Rodjan, Cerilio Cijntje, n.n.b. , Martin Wiggemansen.

Zittend (vlnr): Quincy Promes, Ricardo Kip, Ralf Fenne, Chiel Kramer, Joeri de Kamps, Ricardo Flierman, Joël Veltman, Yener Arica, Daan Rienstra.

Tekts: Rob van Gelderen
Foto`s: Louis van de Vuurst