Menu
Team van Toen: B2 2008-2009

Team van Toen: B2 2008-2009

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: de B2 uit het seizoen 2008-2009.

De B2 Junioren
Jip Bartels maakte deel uit van de talentvolle lichting B-junioren die in het seizoen 2008-2009 zowel de beker als de Supercup won. De selectie werd aanvankelijk geleid door trainer Maarten Stekelenburg. Halverwege het seizoen ging hij als hoofd jeugdopleiding aan de slag bij Ajax Cape Town. Stekelenburg droeg zijn trainerschap over aan Edmond Claus.

Nooit eerder was het een eerstejaars B-elftal gelukt om beide prijzen te bemachtigen. Bartels herinnert zich onder meer nog een bekerduel uit 2009 met PSV, waarin het erop leek dat de Brabanders de wedstrijd in handen hadden. Bij rust stonden de jonge Ajacieden met 2-0 achter. Na twee doelpunten van Ouasim Bouy was het Jip Bartels die de bal vanaf elf meter in de rechterhoek schoot. Hij bepaalde de eindstand op 2-3.

Bijzonder
,,Het was heel bijzonder dat een eerstejaars B-team een bekerduel won van PSV B1’’, vertelt Bartels. ,,We waren zelfs het eerste B2-team dat dat presteerde. Het is ook niet meer voorgekomen.’’ Een paar weken later volgde op het terrein van Zeelandia in Middelburg de strijd om de Supercup. Ajax B2 nam het dit keer op tegen landskampioen Feyenoord B1. Ajax-middenvelder Bouy opende de score. Bartels, over die 1-0: ,,Op een gegeven moment kreeg ik de bal aangespeeld en ging ik helemaal linksom naar de achterlijn. Ik kreeg de bal mooi voor het doel, waarna Ouasim hem binnenschoot. Dat is denk ik wel een van de hoogtepunten van dat team.’’

Stefano Denswil veroorzaakte nog wel een penalty en schonk Feyenoord (dat onder meer over de jeugdinternationals Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Luc Castaignos bechikte) de kans op gelijke hoogte te komen. Keeper Maurits Schmitz stond echter geen tegentreffer toe. Feyenoord verloor de strijd om de Supercup. ,,We vormden een hecht en goed op elkaar ingespeeld team. We speelden echt voor de lol, waarbij doelpunten maken het belangrijkste was. Onze trainer Claus gaf ons altijd goed advies, maar hij liet ons op het veld ook heel vrij. Met die vrijheid ontwikkelden we ons goed. We bleven daarbij het plezier houden in het voetbal.’’

Topscorer Oranje O16 tijdens toernooi in Parijs
Topscorer Oranje O16 tijdens toernooi in Parijs

Sneijder
Hoe kwam Bartels eigenlijk bij Ajax terecht? ,,De ouders van Wesley en Rodney Sneijder waren schoonmakers bij ons thuis en hun oma was onze oppas’’, legt de spits zelf uit. ,,Ik vond het toen al heel tof dat de zoon van onze schoonmaakster zijn debuut bij Ajax maakte en daarna ook bij Oranje. Op een gegeven moment werd ik gebeld door Barry Sneijder (de vader van Wesley en Rodney, red.) met de vraag of ik interesse had om bij Ajax te komen spelen. Ik wist dat Feyenoord en PSV ook interesse hadden maar Ajax klonk beter. Ik mocht met Rodney vanuit Utrecht in het busje want die woonde ook bij ons in de buurt. Ook kon ik in Utrecht op school blijven. De keus was snel gemaakt: ik ging naar Amsterdam.’’

Voor Bartels leek lange tijd een carrière als profvoetballer weggelegd, maar vanaf de B1 liep het helemaal anders. ,,Het was een mooi seizoen waarin ik veel doelpunten maakte’’, vertelt Bartels, waarna hij het moment terughaalt waarop het voor het eerst flink mis ging. ,,Het was op de training en we speelden op kunstgras. Ik kreeg de bal aangespeeld en op het moment dat ik weg wilde draaien kwam Stefano Denswil met een tackle in mijn knieholte. Mijn voet stond nog vast in het kunstgras en ik hoorde een doffe klap. Ik voelde gelijk dat het niet goed zat en bleek mijn knieband van mijn linkerknie te hebben gescheurd.” Na negen maanden revalideren was Bartels eindelijk weer klaar om zijn opgelopen achterstand in te halen bij zijn ploeggenoten.

Noodlot
Een jaar later sloeg het noodlot opnieuw tijdens een training toe voor de toenmalige Ajacied. ,,Mijn voet bleef weer in het gras staan en eenzelfde soort tackle zorgde er opnieuw voor dat ik moest revalideren.”

Huidig Ajax-speler Joël Veltman had in diezelfde periode een kruisband gescheurd en werkte onder meer samen met Bartels hard aan zijn herstel. Na de revalidatie speelde Bartels onder meer nog voor de A1 en Jong Ajax. Helaas haalde de aanvaller nooit meer zijn oude niveau. Bartels verruilde Ajax voor FC Utrecht.

Een tijd lang speelde het talent voor Jong FC Utrecht. Ook in de Domstad ging het mis. ,,Het was tijdens een oefenwedstrijd tegen de Meern. Na een tackle scheurde ik mijn kniebanden; dit keer was het mijn rechterknieband die het moest verduren. Toen wist ik dat het gedaan was. Ik ging studeren. Op mijn krukken liep ik de collegezaal van de Vrije Universiteit binnen en het studentenleven begon.”

Na het behalen van zijn Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen won Bartels de StudenTalentprijs van het jaar. Hij volgt nu de Master Business Administration aan de UvA en voetbalt bij Tweede Divisionist TEC. Daarnaast loopt hij stage bij de Ajax Coaching Academy, een afdeling die verantwoordelijk is voor de samenwerking met (inter)nationale partnerclubs.

Teamfoto

Bovenste rij (vlnr): Trainer Maarten Stekelenburg, Youssef Fennich, Mike Busse, Stefano Denswil, Maurits Schmitz, Varshant, Ramdhani, Rowendy Schoop, Ouasim Bouy, Jip Bartels, fysiotherapeut Nienke Hoogervorst, Ruud Haarms.
Onderste rij (vlnr): Fabian Sporkslede, Djarno Hofland, Xandro Schenk, Yener Devecioglu, Davy Klaassen, Sven Nieuwpoort, Davi Lizardo, Lesly de Sa, Moushine El Yaacoubi.

Tekst: Rob van Gelderen
Foto: Louis van de Vuurst