Menu
Team van Toen: D1 1994-1995

Team van Toen: D1 1994-1995

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D1 uit het seizoen 1994-1995.

Toen Ajax in 1995 de UEFA Champions League won bestond het eerste elftal grotendeels uit zelfopgeleide spelers. In de schaduw van het ‘gouden’ Ajax werden in Amsterdam de spelers van de toekomst opgeleid. Op de teamfoto van de D1 prijkte in de zomer van 1994 onder anderen de 10-jarige Wesley Sneijder. Verder vallen de piepjonge Boy Waterman en John Heitinga op.
,,Het was een heel speels elftal. Er zat heel veel plezier in”, herinnert Wim Stuut zich (foto rechts). Stuut was jarenlang elftalbegeleider bij Ajax en heeft goede herinneringen aan de toenmalige D1, waar ook zijn zoon Robbert in speelde. ,,Het waren stuk voor stuk leuke, aardige jongens. Er was echt een kern van belhamels. Wesley en Robbert waren er sowieso altijd bij betrokken. Ook Magid (Jansen), Rocky (Schulz) en Boy waren van dat soort types.”

Op de vraag of ook toen al duidelijk was dat Sneijder, Heitinga en Waterman het zouden redden, is Stuut duidelijk: ,,Boy was meer een twijfelgeval dan Wesley of John. Er was misschien zelfs een periode dat de andere keeper van het elftal (Dennis van der Kraan, red.) meer potentie had. Bij Wesley en John zag je het duidelijker. Wesley was toen al tweebenig en hoewel hij in zijn voetbal nog heel speels was, was hij toen al brutaal in het veld. Dat heeft hij tegenwoordig nog steeds. Veel praten en intimideren in het veld. John was op dat moment duidelijk de leider van het elftal. Hij sprong er zowel in kwaliteit als volwassenheid wel uit. Echt serieus bezig zijn met het voetbal en ook fysiek was hij al behoorlijk sterk.”

Ook buiten het veld beleefde het team mooie momenten. ,,Zo hadden we een keer een toernooi in Groenlo. De jongens werden onderverdeeld in vier huisjes en sliepen daar zonder de leiding. Dat was natuurlijk voor die jochies een avontuur. Toen hadden we als leiding bedacht om een grap met de jongens uit te halen. We riepen Wesley bij ons en vertelden hem een verhaal over een vrouw die ontsnapt was uit een inrichting. Zij zou hier in de buurt rondlopen en we vroegen aan Wesley of hij daar op zou kunnen letten en het ons zou kunnen laten weten als hij haar zag. Specifiek zeiden we ook dat hij het niet aan de rest moest doorvertellen, omdat dat alleen maar voor onrust zou zorgen. Natuurlijk hadden we bewust Wesley gekozen, omdat we wisten dat hij zijn mond niet zou kunnen houden en het zeker zou doorvertellen aan de rest. Toen het donker was, ben ik met een wit kleed om naar het huis gegaan en ging voor het raam staan. Die jongens schrokken natuurlijk enorm. Dat gold ook voor de grote, sterke Nando (Rafael, hij sloot later in het seizoen bij Ajax D1 aan, red.). Ik heb nog nooit iemand zo snel weg zien vliegen.”

Ondanks deze mooie herinneringen, bekruipt je toch een treurig gevoel als je de elftalfoto uit die tijd bekijkt. Een paar jongens haalden uiteindelijk het betaald voetbal, maar velen van hen worden ver voor die tijd niet goed genoeg bevonden. Jongens die er ooit van droomden op hetzelfde podium te kunnen schitteren als hun helden van Ajax 1, moesten nu op zoek naar een ander doel in hun leven. Het is een moeilijke boodschap, maar het is de harde realiteit. De realiteit is eveneens dat vrijwel iedereen de liefde voor de bal niet verloor. Veel jongens speelden later bij verschillende clubs, op het niveau van de Jupiler League, Topklasse, Hoofdklasse of Eerste klasse. Sommige spelers zochten het avontuur op in het buitenland. Dat gold ook voor Sneijder en Heitinga. De brutale Wesley en leider John draaien twintig jaar later nog steeds mee in het internationale topvoetbal. Met Wim Stuut als aandachtig toeschouwer voor de televisie.

Tekst: Ajax.nl/Lars van IJzendoorn
Foto: Ajax.nl


Foto boven: Jan Olde Riekerink, Matthijs Visser, Rocky Schulz, Dyron Daal, Dennis van der Kraan, Boy Waterman, Magid Jansen, John Heitinga, Glenn Muradin, Wim Stuut.
Foto beneden: Ricky van der Graaf, Jordi Klijn, Mark van Diermen, Geoffrey Galata, Wesley Sneijder, Robin van Muller Moppes, Robbert Stuut.

Daniël de Ridder, Nando Rafael, Danny Hendriks, Jeffrey Hoogervorst en Jerghinio Sahadewsing speelden ook in dit team, maar staan niet op de foto.